La Diputació de València exhibeix els Sorolla i Pinazo que arribaran a Gandia en Setmana Santa
La Diputació de València exhibeix els Sorolla i Pinazo que arribaran a Gandia en Setmana Santa ABULAILA/DIPUTACIÓN DE VALENCIA

La Diputació de València exhibeix en la fira internacional de turisme Fitur, a Madrid, obres de Sorolla i Pinazo que arribaran a Gandia en Setmana Santa dins de 'Memòria de la Modernitat', l'exposició amb els tresors artístics de la corporació que recorre les comarques valencianes.

El president de la corporació provincial, Jorge Rodríguez, ha encapçalat aquest dimecres la delegació valenciana en Fitur, la fira de turisme referent a nivell internacional i una de les més importants del món.

Allí, en el pavelló 7, Rodríguez ha aprofitat per a donar a conèixer l'exposició "més important" en els dos segles d'història de la corporació: un centenar d'obres de Sorolla, Pinazo, Equip Crònica, Carmen Calvo i Miquel Navarro, entre uns altres, que recorre les comarques valencians reforçant la seua oferta turística i que el 23 de març, en Setmana Santa, farà escala a Gandia fins a passar l'estiu. En la tardor i hivern de 2018, recalarà a Ontinyent després d'haver passat per Requena i Alzira durant 2017.

L’objectiu és “democratitzar el coneixement d’aquests tresors artístics”.

A Madrid, el president de la Diputació ha explicat que amb 'Memòria de la Modernitat' "s'acosta un valuós patrimoni a la ciutadania, amb l'objectiu de democratitzar el coneixement d'aquests tresors artístics perquè, com diuen els experts, aquesta exposició ha reescrit la història de l'art valencià".

Els especialistes de la Universitat de Valéncia que dirigeixen la mostra l'han descrit així, segons Jorge Rodríguez, perquè les obres d'art que recopila "responen a l'esperit avantguardista que va impregnar durant dècades la Diputació de València, i que ací es posa de manifest amb el treball d'artistes com Sorolla o Pinazo, becats per la Diputació en el que va poder ser el germen dels actuals Erasmus; o amb la igualtat que apreciem en la valoració del treball de les dones artistes respecte als homes".

Turisme i cultura

Rodríguez, que ha presentat la selecció de Gandia al costat de l'alcaldessa de la capital de la Safor, Diana Morant, i el diputat de Patrimoni, Pepe Ruiz, ha destacat que "aquesta mostra itinerant és un motiu més per a visitar els municipis valencians i tenir la possibilitat de descobrir autèntiques joies que fins ara penjaven de despatxos o es guardaven en magatzems".

"Ara, els visitants poden gaudir de les nostres platges i encants paisatgístics i gaudir, a més, amb els primers treballs d'artistes com Sorolla o Pinazo com a becaris de la Diputació, al costat d'obres d'avantguarda d'artistes contemporanis que formen part d'un patrimoni únic", ha afegit.

L'exposició, que inclou obres com 'El Palleter declarant la guerra a Napoleó', de Sorolla; 'Escola de París', d'Equip Crònica; 'Escriptura', de Carmen Calvo; i 'El Tribunal de les Aigües', de Bernardo Ferrándiz, farà després escala a Ontinyent, Sagunt i Torrent després del seu pas per Requena, Alzira i Gandia, on ocuparà des de finals de març i fins a mitjan agost la Casa de la Cultura.

Prolongar la capitalitat cultural 

Jorge Rodríguez ha cedit el testimoni a l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, assenyalant que "amb aquesta exposició Gandia podrà prolongar aqueixa capitalitat cultural autonòmica de la qual ha gaudit amb total mereixement durant l'últim any".

Per la seua banda, Morant ha agraït a la Diputació i el seu president que la seua ciutat "haja sigut una de les seleccionades per a acollir aquesta meravellosa exposició que demostra que la Diputació creu en la cultura". L'alcaldessa espera que "aqueixa capitalitat cultural no caduque mai".

A la mostra s’uniran nombroses activitats paral·leles per a la ciutadania.

La primera edil ha recordat que completarà l'oferta expositiva de la ciutat, amb el plat fort de 'Memòria de la Modernitat', amb sengles mostres que podran visitar-se entre febrer i maig: una amb els fons patrimonials d'art contemporani de l'Ajuntament, amb peces de Tàpies, Picasso, Boix i Armengol, entre uns altres, i una segona sobre 'L'esplendor del Ducat' amb peces cedides pel Museu de Belles arts de València.

'Memòria de la Modernitat' arribarà a la capital de la Safor després d'haver rebut més de 20.000 visites en les seues dues primeres escales, a Requena i Alzira, i ho farà per a "reafirmar que Gandia no solament és cultura, sinó que ofereix i produeix cultura", segons ha manifestat l'alcaldessa, que ha posat en valor "el programa d'activitats paral·leles a l'exposició, amb visites guiades nocturnes, conferències, diàlegs amb les obres, tallers infantils i concerts, la qual cosa se sumarà a altres activitats municipals com la visita d'artistes als centres educatius per a acostar l'art contemporani als més xicotets".

Consulta aquí más noticias de València.