Comunitat Valenciana

L’IVAM tanca 2017 amb 135.748 visites, un 10 per cent més que en 2016

  • Segons ha explicat la institució en el balanç de l’any passat, en les últimes tres temporades l’augment total ha estat del 80%.
  • Un total de 880 obres dels fons de l’IVAM han eixit en 2017 dels magatzems del museu per a exhibir-se en diferents espais museístics nacionals i internacionals.
  • La col·lecció del IVAM s'ha seguit enriquint en 2017 amb l'adquisició, per prop de 600.000 euros, d'obres de 26 artistes.
Fachada del IVAM
Fachada del IVAM
IVAM
Fachada del IVAM

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ha mantingut la tendència de creixement en el nombre de visitants en 2017 amb un total de 135.748 visites, la qual cosa suposa un increment del 10% pel que fa a 2016, en el qual va haver-hi 123.144. Així ho han explicat des del centre expositiu en un comunicat, en el qual han fet balanç de l'últim exercici. Així, han destacat que les xifres dels passats dotze mesos contrasten amb les quals es registraven en 2014, quan va haver-hi 72.794 visitants, ja que suposen un augment del 80% en les últimes tres temporades.

D'altra banda, el programa d'activitats culturals i didàctiques de l’IVAM segueix sent "un dels pilars del museu" com ho demostren les prop de 40 converses d'artistes, crítics o diferents experts que s'han organitzat durant 2017; o la desena de conferències a càrrec de personalitats de renom internacional en el món de l'art.

És el cas de les directores de la Tate Modern de Londres (Regne Unit), Francis Morris; la del museu Jeu de Paume de París (França), Marta Gili, o la de la Fundació Serralves de Porto (Portugal), Suzanne Cotter; així com la de l'activista i crítica libanesa Joumana Haddad i el director de cinema israelià Avi Mograbi, dins de les activitats de la Càtedra d'Estudis Artístics segles XX i XXI en la qual participen la Universitat Politècnica de València, la Universitat de València i la Universitat Miguel Hernández d'Elx (Alacant).

També han destacat el Congrés 'Imaginar el Mediterrani', en el qual es van presentar una vintena de comunicacions i diferents experts, com el teòric francés Nicolas Bourriaud, van reflexionar sobre el context soci-polític i artístic del Mediterrani en el segle XXI.

Visites escolars

En 2017 ha destacat de nou l'aposta pels tallers educatius vinculats a les exposicions dedicades a la col·lecció de l’IVAM en els quals han participat, de febrer a juny i d'octubre a desembre de 2017, un total de 137 centres educatius de la Comunitat Valenciana, amb prop de 8.000 assistents de totes les edats a partir de 5 anys.

Els diumenges s'ha mantingut l'oferta de tallers familiars amb 35 sessions durant tot l'any, excepte en els mesos de juliol i agost. Prop de 1.000 persones han assistit a les 45 visites guiades per a conèixer amb detall les diferents exposicions del museu. Sense oblidar la dotzena de tallers específics que s'han organitzat al llarg de l'any.

Tot açò gràcies al suport econòmic de la Fundació Obra Social La Caixa per a activitats didàctiques i pedagògiques, que s'ha renovat enguany. A més, han destacat el de Caixa Popular, amb la qual s'ha subscrit també un conveni de col·laboració per a la realització de diferents accions culturals.

L’IVAM ha signat a més en 2017 un nou conveni amb la Fundació Banc Sabadell, que ha aportat 60.000 euros per a la realització de l'exposició 'L'eclosió de l'abstracció. Línia i color' en la col·lecció de l’IVAM, que podrà visitar-se fins a setembre de 2018. Així mateix, s'ha subscrit una addenda al conveni amb Les Corts pel qual el parlament valencià ha realitzat una aportació de 25.000 euros per a l'exposició 'Anzo. Aïllament'.

Obres exposades en altres centres 

D'altra banda, 880 obres dels fons de l’IVAM han eixit en 2017 dels magatzems del museu per a exhibir-se en diferents espais museístics nacionals i internacionals. Entre elles un oli de Gerhard Richter que ha viatjat a la Queensland Art Gallery & Gallery of Modern Art de Brisbane (Austràlia), una escultura d'Alexander Calderque s'ha prestat al Museu Soulages de Rodez (França) o els 25 treballs de Julio González que s'han cedit al Gemeentemuseum de l'Haia (Holanda) per a la mostra 'González, Picasso i amics'.

A Espanya, un bon nombre de peces han viatjat a Almeria, Alacant, Barcelona, Castelló, Còrdova, Màlaga, Madrid, Valladolid i Zaragoza. cal destacar la itinerància de l'exposició 'Construint nous mons', sobre les avantguardes històriques, que ha portat més de 300 obres al Caixaforum de Saragossa, i que enguany es podrà veure en el Caixaforum de Palma en el mes d'abril i en el de Sevilla al setembre.

Així mateix, el museu Pati Herreriano de Valladolid ha exhibit 69 obres en la mostra Art pop en la col·lecció del IVAM i el Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA) ha mostrat mig centenar de treballs amb motiu de la itinerància de l'exposició Perduts en la ciutat.

Noves obres

La col·lecció del IVAM s'ha seguit enriquint en 2017 amb l'adquisició, per prop de 600.000 euros, d'obres de 26 artistes, la meitat d'ells dones. Entre ells destaquen José Luis Alexanco (Madrid, 1942), ANZO (Utiel, 1931 -València, 2006), Xavier Arenós (Vila-real, 1968), Nadia Benchallal (Orthez, França, 1963), Monika Buch (València, 1936), Pepe Espaliú (Còrdova, 1955-93), Carmela García (Lanzarote, 1964), Daura García (Valladolid, 1965), Daniel G. Andújar(Almoradí, 1966) i Joana Hadjithomas i KhalilJoreige (Beirut, Líban, 1969).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento