Comunitat Valenciana

El PP portarà al TSJCV l'Oficina de Drets Lingüístics del Consell, un "talla i apega" de la catalana

  • El decret "ni tan sols atén les observacions essencials que va formular el Consell Jurídic Consultiu", i que eren "bastants", segons María José Ferrer Sansegundo.
  • Consideren "inadmissible" que l'Oficina de Drets Lingüístics puga tramitar denúncies o reclamacions sobre l'ús de la llengua "en relacions privades".
  • L'Oficina "té com objecte garantir els drets lingüístics" que "són els que emparen i protegeixen l'ús de les llengües oficials reconegudes per l'Estatut".
La diputada del PP Maria José Ferrer Sansegundo
La diputada del PP Maria José Ferrer Sansegundo
PPCV
La diputada del PP Maria José Ferrer Sansegundo

El PP ha anunciat aquest dijous que va a presentar un recurs en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) al decret del Consell pel qual es regula el funcionament de l'Oficina de Drets Lingüístics, que va ser publicat dilluns passat, perquè els tribunals decidisquen "si s'estan vulnerant els drets personals i l'ordenament jurídic" amb un organisme que consideren un "talla i apega" de l'existent a Catalunya.

Així ho ha explicat la diputada 'popular' María José Ferrer Sansegundo, que ha remarcat que el decret "ni tan sols atén les observacions essencials que va formular el Consell Jurídic Consultiu, que per a alguna cosa està", i que eren "bastants".

En concret, s'ha referit al fet que l'àmbit d'aplicació "s'estén a l'administració local o l'administració general de l'Estat quan ha d'haver-hi un concert previ" per a açò, i ha recordat que "no pot envair competències" que no li són pròpies. "Després es queixa el Consell", ha dit, que el Tribunal Constitucional (TC) declare la inconstitucionalitat d'algunes de les seues normes per este motiu quan "està legislant a balonades sense comptar amb el CJC".

Així mateix, la diputada del PP ha fet referència a una qüestió "més greu", el fet "inadmissible" que l'Oficina de Drets Lingüístics puga tramitar denúncies o reclamacions sobre l'ús de la llengua "en relacions privades" com en comerços o oficines, encara que el decret ho intente "maquillar" al·ludint al fet que s'obriran "expedients informatius" i que el seu caràcter no és sancionador.

"De moment, tots sabem que els fulls de ruta són així", ha agregat Ferrer Sansegundo, que ha indicat que el fet que s'elabore una resolució administrativa en la qual figure que s'han vulnerat drets lingüístics "és reprovatori" i, a més, ha lamentat que "eixos expedients s'inscriuen en un registre", amb el que va a haver-hi "un registre de valencians bons i valencians roïns". "Això és estigmatitzar, no és necessari", ha precisat.

"És un talla i apega de l'Oficina de Garanties Lingüístiques de Catalunya, que ha acabat amb multes a comerços i no ha portat la convivència pacífica de les llengües, sinó secessió i fractura social", ha incidit la diputada, que ha agregat que "el tren que a Catalunya ha descarrilat no anem a permetre ací, si és possible, ni que isca de l'estació".

Oficina de drets lingüístics

El decret publicat aquest dilluns en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), estableix que esta Oficina "té com objecte garantir els drets lingüístics de la ciutadania" i aquests drets "són els que emparen i protegeixen l'ús de les llengües oficials reconegudes per l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana".

Quant a l'àmbit d'actuació, assenyala a l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental, les entitats que integren l'Administració local i els organismes que depenen d'esta, l'Administració de l'Estat i els organismes que depenen d'esta amb seu a la Comunitat Valenciana, incloent l'Administració de Justícia, i les persones físiques i jurídiques de naturalesa privada.

Les seues funcions són arreplegar i tramitar les reclamacions sobre vulneració de drets lingüístics i els suggeriments relacionats amb la tutela d'estos drets que presente la ciutadania, i respondre a elles; atendre les consultes que la ciutadania formule pel que fa als drets lingüístics i la normativa que els empara, per a oferir-los informació i assessorament legal o sensibilitzar a la societat valenciana sobre els drets lingüístics i la necessitat de garantir-los.

Així mateix, és responsable d'arbitrar un mecanisme de col·laboració amb els òrgans competents de l'Administració de la Generalitat que han sigut objecte de les recl i col·laborar amb els organismes de l'Administració de la Generalitat competents en matèria de protecció dels drets de consumidors i usuaris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento