Cebrián assegura que el brot de Xylella Fastidiosa detectat a Alacant "està controlat"
Cebrián assegura que el brot de Xylella Fastidiosa detectat a Alacant "està controlat" LA UNIÓ

Així ho ha indicat en declaracions als mitjans després de mantindre un comité tècnic amb representants d'organitzacions i cooperatives agràries per a informar sobre la situació fitosanitària a la Comunitat Valenciana després de detectar-se eixe primer brot en la Península Ibèrica.

"El cas d'Alacant està controlat. Hem aplicat les mesures de protecció i contingència, s'ha fumigat la zona contra l'insecte i s'han triturat els arbres infectats", ha assegurat Cebrián.

Segons ha explicat, esta trobada és "una mostra del compromís del Consell d'actuar amb transparència". "Hem d'informar al sector agrari sobretot el fet des de la detecció i sobre la previsió d'actuació en les pròximes setmanes. Açò ens preocupa a tots", ha asseverat.

En la reunió, la consellera ha tractat amb els representants de les organitzacions agrícoles les tasques d'eradicació que s'estan duent a terme en les parcel·les afectades. La 'Xylella Fastidiosa' encara no té remei, per tant quan es detecta un cas és obligatori arrancar i cremar o triturar tots els arbres en un radi de cent metres.

A més, la Conselleria, en col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, està realitzant tasques de prospecció, mostreig i trazabilitat vegetal en tot el territori de la Comunitat. Elena Cebrián també ha incidit en els esforços en la formació de Guàrdia Cvil, Seprona i tècnics de cooperatives i ajuntaments.

També s'està ultimant una pàgina web especifica "amb un accés directe i més fàcil per a solucionar els dubtes dels agricultors" que se sumarà a l'actual dispositiu d'informació pública compost per un telèfon d'atenció i un correu electrònic mitjançant el qual també es brinda informació sobre fitosanidad.

DUBTES SOBRE L'ORIGEN

De moment, es desconeix l'origen de l'insecte i com va poder arribar a la Península Ibèrica després de detectar-se un brot en les Illes Balears al febrer. Conéixer el seu genotip i la subespècie al que pertany podria ajudar a contindre l'expansió, ha afirmat Cebrián.

"Esta és una plaga molt preocupant perquè té moltes subespècies susceptibles de ser hospedantes del bacteri, per açò és important seguir obtenint informació", ha subratllat.

En eixe sentit, ha reclamat més recursos per al laboratori de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), el qual ha qualificat com "el laboratori nacional de referència" per a malalties bacterianes com este cas.

"De moment estem responent l'increment d'anàlisi que estem tenint en la campanya de prospecció però totes les Comunitats Autònomes estan activant els seus protocols de seguiments, per la qual cosa les peticions d'anàlisi van a seguir creixent en l'IVIA", ha asseverat Cebrián, qui espera que en la pròxima reunió sectorial de setembre el Ministeri "de mostres del seu compromís" i que açò es traduïsca "en un augment de persones i mitjans".

INDEMNITZACIONS

Agricultors i Consell negocien en este moment les indemnitzacions que percebran els afectats per la Xylella Fastidiosa. Les organitzacions agràries es troben estudiant un esborrany d'ordre d'indemnitzacions elaborat per la Conselleria d'Agricultura. Cebrián s'ha mostrat convençuda que s'arribarà a un acord encara que "encara cal concretar quantitats, barems, indemnitzacions unitàries i conéixer el punt de vista del Ministeri d'Agricultura".

Consulta aquí más noticias de València.