Comunitat Valenciana

El denunciant del cas Avialsa i tres persones més, processades per carregar a l'empresa viatges i electrodomèstics

  • El Jutjat d'Instrucció número 2 de Sagunt (València) ha processat Francisco Antonio Alandí, denunciant del cas Avialsa i exgerent de l'empresa, i tres persones més per presumptament carregar a la mercantil viatges, estades en hotels de luxe i electrodomèstics per a ús propi.
Ciudad de la Justicia
Ciudad de la Justicia
EUROPA PRESS
Ciudad de la Justicia

Les altres tres persones processades són la dona d'Alandí, Gloria Aldecoa; l'exresponsable d'I+D de la mercantil Cristobal Castellanos; i l'excap de Taller Francisco López. Així consta en la interlocutòria d'incoació de procediment abreujat, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), en la qual l'instructor troba indicis de la comissió dels delictes d'estafa, apropiació indeguda, administració deslleial i extorsió.

El magistrat considera que Alandí, que va començar a treballar en l'empresa Avialsa l'any 1996, es va valdre de la confiança depositada en ell per part de l'amo la mateixa, Vicente Huerta, per a carregar a la mercantil "tot un seguit de despeses de caràcter personal sense que les mateixes puguen atribuir-se a despeses de representació", sense el consentiment o l'autorització del propietari de l'empresa.

Francisco Alandí és alhora el denunciant del cas Avialsa, en el qual s'investiga la suposada manya de contractes en l'adjudicació del servici d'avions per a l'extinció d'incendis, causa en la qual està investigat l'exdelegat del Govern i exconseller Serafín Castellano.

En concret, el magistrat considera que l'exgerent va executar a costa del Grup Avialsa obres en el seu domicili de Sagunt per un important total de 86.960,97 euros. Va presentar un total de 16 factures entre els anys 2007 a 2011 amb conceptes canviats perquè foren abonades per la mercantil.

Així mateix, se li atribuïxen una sèrie de viatges a càrrec d'Avialsa que "res tenien a veure amb la seua activitat" i en els quals en molts anava acompanyat de la seua dona, Aldecoa, els seus fills, altres familiars o tercers. Entre ells, se cita Eurodisney, Andorra, Lisboa, Roma, Estepona, Altea, Cadis o Dubai. L'import total dels mateixos ascendix a 94.301,81 euros.

D'altra banda, al processat se li atribuïx l'apropiació de fons de l'empresa per a altres gastos personals i finalitats particulars com a articles d'electrònica, un armari modular, una taula de reunió, o butaques giratòries. El total, 35.487,52 euros. I altres 35.952 euros per gastos en peces de vestir, restaurants de luxe o menjars i esmorzars que no eren en horari laboral. També per la compra d'uns skies, compra de revistes o videojocs.

El jutge veu provat, a més, que Alandí va usar les targetes de crèdit de l'empresa i va carregar despeses per import de 190.194,51 euros entre 2008 i 2012 que no poden ser considerats "de representació".

Per la seua banda, respecte a Cristóbal Castellanos, el magistrat aprecia que atenia les peticions que li feia Alandí en relació amb organització de viatges personals i d'oci, així com a compra de béns, facilitant als proveïdors conceptes diferents perquè pogueren tindre cobertura legal enfront de l'empresa.

Castellanos firmava el conforme de factures per ordre d'Alandí, o bé per decisió pròpia, sense tindre facultats per a açò para, fet i fet, de la mateixa manera, "amb la connivència" de l'exgerent, ser recompensat per este amb viatges a costa d'Avialsa, així com adquisició de béns.

Pel que fa a la forma d'organització dels viatges, va arribar un punt en el qual Alandí i Castellanos "van tindre temor a ser descoberts", atés que al febrer de 2011, el jutge arreplega una comunicació que li va enviar l'exgerent a l'exreponsable d'I+D: "Per cert, perquè no se m'oblide, no m'envies gens per mail de viatges ni coses que et demane. No tinc clar. Es podria veure els mail i no vull". Este li va contestar: "Ok encara que la contrasenya solament la sé jo del servidor. El pitjor és que algunes coses són inevitables per correu com bitllets. Me'ls enviaran a mi i els imprimiré per a altres vegades".

Pels seus servicis, Castellanos també va rebre 'bonus' per la quantitat de 12.100 euros, arreplega la resolució. Al costat d'esta quantitat, se li atribuiran la despesa de 1.600 euros en concepte de dos Iphone; 74.821,49 euros pels viatges organitzats per a Alandí, familiars i amics; i 10.953,41 euros pels viatges d'oci d'índole personal del mateix. En total, 99.479,90 euros.

REFORMES I ALTRES DESPESES

D'altra banda, pel que fa a Gloria Aldecoa, el magistrat arreplega que va consentir que es dugueren a terme una sèrie de reformes en la vivenda que compartia amb Alandí a càrrec de la mercantil Avialsa; i també va gaudir de viatges i altres despeses al costat del seu marit.

Sobre l'últim processat, Francisco López, s'indica que existixen indicis que va causar un perjuí a l'empresa per valor de 86.098,74 euros -use indegut de les targetes VISA i altres factures no justificades-, encara que la querellant xifra el mateix en 129.015,28.

Amb l'acte de procediment abreujat, que transforma les diligències prèvies en procediment abreujat i deixa el cas preparat per al juí, l'instructor dóna trasllat al fiscal i a les acusacions i obri termini perquè sol·liciten l'obertura de juí oral i presenten els corresponents escrits d'acusació en els quals han de concretar els delictes que imputen a cadascun dels processaments i les penes que sol·liciten per a ells.

En este tràmit, les acusacions també poden sol·licitar el sobreseïment de la causa si entenen que no hi ha proves per a portar a juí als processaments. De manera excepcional poden sol·licitar la pràctica de noves diligències.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento