Comunitat Valenciana

Reobrin el cas pel suposat trossejament de contractes en València per a afavorir Trasgos

  • El jutjat reprén la investigació a l'Ajuntament de la capital pel suposat fraccionament de contractes entre 1994 i 2014, durant el govern del PP.
  • El cas es va iniciar per una denúncia en 2014 de l'actual alcalde de la ciutat, Joan Ribó, quan era portaveu del grup municipal de Compromís.
  • La denúncia de Compromís al·ludia a contractes adjudicats per valor de 2,2 milions d'euros per a la realització d'esdeveniments.
Ajuntament de València
Ajuntament de València
Europa Press
Ajuntament de València

El Jutjat d'Instrucció número 20 de València ha reobert la investigació pel suposat fraccionament de contractes de l'Ajuntament entre els anys 1994 i 2014 per a afavorir Trasgos, grup que va muntar actes electorals i campanyes per al PP. Este conglomerat empresarial va facturar en este temps al consistori més de 2,7 milions d'euros per la realització d'esdeveniments com Expojove, la Japan Week, València Ja o anuncis publicitaris de la Policia Local. Esta causa té el seu origen en 2014 i naix de la denúncia que va presentar en eixe moment l'actual alcalde de València, Joan Ribó, davant la Comissaria, quan era portaveu del grup municipal de Compromís.

Fiscalia va obrir una investigació i el cas es va judicialitzar en 2015. Es va haver d'arxivar provisionalment la causa, i ara el jutjat ha decidit reobrir-la després de rebre un nou informe de la Policia sobre el suposat fraccionament de contractes. El jutge, en una interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press, amb data 28 d'abril, ha acordat també el secret de les actuacions per temps no superior a un mes perquè "les especials circumstàncies que concorren en este procediment aconsellen que les diligències d'instrucció no siguen conegudes per les parts, excepte per al ministeri fiscal, doncs el seu coneixement podria perjudicar la investigació en curs".

Sobre este tema, Ribó ha recordat que hi havia un grup d'empreses, en concret, quatre, de Trasgos, que d'una banda havien facturat aproximadament dos milions d'euros a diferents servicis de l'Ajuntament i, per una altra, hi havia indicis que estes mateixes mercantils havien fet "elements significatius" de la campanya electoral del PP. "Teníem la sospita que podia haver-hi finançament irregular a través d'empreses al PP", ha postil·lat.

"De moment açò es va arxivar, però vam veure amb el pas del temps que ens demanaven més informació que presumiblement tenia alguna relació", ha asseverat el primer edil. "Ara està baix secret de sumari", ha dit, per a afegir que quan s'alce esta mesura, el consistori es personarà perquè entenen que pot ser un ens perjudicat. Ribó ha insistit: "Esperarem pacíficament a què s'alce el secret de sumari i després deixarà de ser Ribó i serà l'Ajuntament el que es persone -en el procediment-, perquè és el suposadament perjudicat".

La denúncia de 2014

En la denúncia que va presentar Ribó en 2014 es manifestava que el consistori havia fraccionat "reiteradament" contractes per a burlar la llei i així poder adjudicar-los directament al que denominava el "conglomerat de Trasgos", integrat per Trasgos Comunicación SL, Cuco Comunicación SL, Tannhäuser Producciones SL i Construcciones Paya y Montesinos SL, totes elles amb els mateixos socis i el mateix domicili fiscal.

En concret, la denúncia de Compromís al·ludia a contractes adjudicats per valor de 2,2 milions d'euros per a la realització d'esdeveniments com Exojove, la Japan Week, València Ya o anuncis publicitaris de la Policia Local, més al voltant de 500.000 euros a la Federació Esportiva Municipal.

Sobre la federació, es denunciava que Enrique Pérez Boada, aleshores regidor d'Esports, va atorgar entre 1995 i 2002 contractes a l'empresa Trasgos per valor de 270.000 euros i des de la Federació Esportiva Municipal per 214.000 euros, en tots dos casos per dos anys prorrogables. Posteriorment, en del 27 de febrer 2003 i novembre de 2004 va ser membre del Consell d'Administració de Trasgos.

En el cas d'Expojove, s'assenyalava que des de 2000 a 2014 sempre s'havia escollit a Trasgos per a dur a terme diferents servicis. En total, se li van pagar 880.000 euros. Sobre la Japan Week s'al·ludia a un suposat fraccionament de contractes per a evitar el concurs públic per un valor global de 62.000 euros. En el cas de València Ya, en 2004 hi havia tres factures d'11.980 euros, quan a partir de 12.000 era obligatori concurs públic. 2005 i 2006 també per davall. Per a publicitat i anuncis oficials, en estos anys es van pagar fins el 361 euros a Trasgos.

Finalment, en la denúncia es ressaltava el paper de Trasgos com a proveïdor habitual del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, a qui havia facturat un total de 27.257 euros en els 2005, 2007, 2008 i 2009.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento