Comunitat Valenciana

L'advocat d'un acusat d'Emarsa no acudix al juí per baixa mèdica i posa en risc el començament de la vista

  • L'advocat de l'empresari José Luis Sena no s'ha presentat este dimarts al juí per la peça principal del cas Emarsa en al·legar baixa mèdica, la qual cosa ha obligat el tribunal a preguntar a les parts si creuen convenient suspendre la vista o realitzar-la per separat -traient Sena en un altre procediment-. Davant esta possibilitat, tres lletrats s'han oferit a portar la defensa d'este empresari fins que l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València (Icav) li designe un nou lletrat del torn d'ofici.
Juí Emarsa
Juí Emarsa
EUROPA PRESS
Juí Emarsa

Este dimarts estava previst que arrancara en l'Audiència Provincial de València, després de dos ajornaments, el juí per la peça principal del cas Emarsa, amb 25 acusats i un presumpte desfalc que ronda els 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo.

Durant les qüestions prèvies, el tribunal s'ha referit a un escrit de l'advocat de Sena -designat per torn d'ofici- en el qual este al·legava que no podia acudir a la vista per estar de baixa mèdica. Davant açò, el tribunal ha preguntat si les parts creuen convenient separar els procediments -jutjar 24 acusats i Sena per separat- o ajornar la vista.

La majoria de parts -Fiscalia, Generalitat i defenses- s'han oposat a què es jutgen les causes de forma separada. I diversos lletrats, a més, han proposat portar la defensa de Sena fins que se li designe un nou lletrat per a no produir més demores. El tribunal ha fet un recés durant quasi una hora per a prendre una decisió i, a més, ha acordat que es deduïsca testimoniatge a l'advocat que està de baixa per si ha incorregut en algun tipus de responsabilitat penal.

En el banc dels acusats se senten l'escapolit Jorge Ignacio Roca; l'exvicepresident de la Diputació de València i expresident del consell d'administració d'Emarsa, Enrique Crespo; i els que van ser càrrecs de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), José Juan Morenilla (gerent) i Ignacio Bernácer (cap d'Explotacions).

Compartixen seient amb l'exgerent de la depuradora, Esteban Cuesta; Enrique Arnal, exdirector financer d'Emarsa; Adolfo Polo, cap de l'àrea mediambiental; Sebastián García Martínez 'Chanín', exinformàtic de l'entitat; Enrique Arnal Llorens, exdirector economicofinancer; Santos Peral, cap de comptabilitat i que tenia responsabilitat polítiques en el PP de València i Ignacio Martínez Maiques, cap de compres i igualment membre del PP.

Al costat d'ells figuren com a acusats en esta peça els empresaris José Luis i Enrique Sena i Vicente Ros Bartual, relacionats amb Notec; María Paz García martínez, germana de 'Chanín'; l'administradora del Grup Mas, Eva Marsal Gil; Juan Manuel García, administrador d'Acosta Centre d'Estudis; Juan Carlos Gimeno, que va ser encarregat de gestió ambiental de la planta i posteriorment administrador d'Area Este i CRM Adecua i Vicente Tomás Benlloch, administrador de Viajes Benimàmet.

Altres acusats són Ana María Ríos Solaz, periodista contractada per Emarsa; Leonor Moreno, advocada de l'entitat; Luis Antonio Botella, advocat i primer tinent alcalde de Montcada; Rafael Quiles, assessor del grup d'empreses de 'Chanín'; Daniel Calzada de la mercantil Llar Calzada i a José Ramón Cuesta, germà de l'exgerent.

El procediment va saltar a la llum en 2010, quan el PSPV va denunciar que Emarsa acumulava un dèficit d'almenys 16 milions d'euros, a més de contractes no justificats per valor d'uns 32 milions més. El procés es va dividir en 11 peces, entre elles la principal, amb 25 acusats -més un a títol lucratiu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento