Comunitat Valenciana

Els llibreters demanen suspendre el programa XarxaLlibres perquè "condemna a mort" el sector

  • Estimen pèrdues de fins al 40% de les vendes en alguns casos des de la posada en marxa del sistema.
  • "No ens oposem a esta iniciativa, però considerem que la seua aplicació no s'ha fet de la manera més convenient", expliquen.
  • El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha assegurat que s'atendrà la petició del sector i hi haurà una reunió per a arreplegar aportacions.
Unió Gremial de Llibreries i papereries presenta manifestos sobre XarxaLlibres
Unió Gremial de Llibreries i papereries presenta manifestos sobre XarxaLlibres
UNIÓ GREMIAL
Unió Gremial de Llibreries i papereries presenta manifestos sobre XarxaLlibres

Representants d'Unió Gremial de Llibreries i Papereries han reclamat a la Conselleria d'Educació que "suspenga" l'actual model del programa de banc de llibres XarxaLlibres perquè "està condemnant a mort, en un període d'un a dos anys, el sector llibrer valencià". En este sentit, estimen pèrdues de fins al 40% de les vendes en alguns casos des de la posada en marxa del sistema.

Així ho ha asseverat la presidenta d'Unió Gremial de Llibreries i Papereries, Vicenta Roig, que ha subratllat que el col·lectiu vol que l'escola pública siga "lliure i gratuïta" però ha alertat que s'està produint "el tancament de moltes xicotetes llibreries" en municipis amb la consegüent pèrdua d'ocupacions en el sector. "Estem molt enfadats, es perden no només llibreters, sinó distribució, repartidors... és una cadena molt gran", ha recalcat esta portaveu.

En concret, l'entitat ha dirigit un manifest a 1.055 llibreries de tota la Comunitat Valenciana a partir del llistat existent quan es van donar els últims bonollibres de 2011. Este dimecres ha presentat en el registre d'entrada de la Conselleria 160 d'estos documents firmats i, a més, una relació de 192 retornats per correu per destinatari desconegut o tancament dels negocis.

A més, ha sol·licitat una reunió amb el conseller d'Educació, Vicent Marzà, "i si no que atén les reiterades demandes d'adaptació a un sistema com el de XarxaLlibres que destrueix la vertebració territorial de la cultura".

Des del col·lectiu subratllen que les llibreries "fa molt de temps que pateixen la crisi, últimament agreujada per pràctiques deslleials, incompliments de la Llei del llibre i pel fet que l'administració no les ha tingut en compte". "Un clar exemple -apunten- és el programa XarxaLlibres; els llibreters no ens oposem a esta iniciativa, però considerem que la seua aplicació no s'ha fet de la manera més convenient".

En este sentit, detallen que les llibreries tenen en la venda dels llibres de text entre el 60 i el 70% de les seues vendes i si se'ls lleva "no té cap possibilitat de sobreviure". L'entitat aporta les dades d'una enquesta segons la qual des que existeix XarxaLlibres el 38,6% de les llibreries participants en la consulta ha deixat de vendre entre un 20 i un 40% i el 26,3%, més d'un 40%.

Subvencions amb xecs

Per a evitar-ho, des d'Unió Gremial de Llibreries proposen que se suspenga l'actual programa XarxaLlibres i es busquen altres maneres d'ajudar les famílies en el començament del curs. Per exemple, advoquen per subvencionar mitjançant xecs per als alumnes la compra dels manuals perquè puguen adquirir-los en els comerços i botigues dels seus municipis i no en els centres escolars, amb la finalitat "d'evitar el perjuí al sector llibrer en general i als comerços locals en particular".

Estes subvencions, continuen, podrien tindre diferents variables en funció de les necessitats reals de les famílies, prioritzant l'accés a aquelles que més ho necessiten. La distribució en llibreries i no en els centres escolars "garantiria una correcta professionalització del treball i del servici i evitaria un treball afegit i sovint ingrat al personal dels centres i a les associacions de mares i pares".

Per la seua banda, el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assegurat que s'atendrà la petició del sector i hi haurà una reunió en la qual participaran el secretari autonòmic d'Educació i els directors generals de Cultura i Política Educativa per a arreplegar aportacions a partir de les seues reivindicacions.

El titular d'Educació ha subratllat que per a la Conselleria el sector del llibre és "un àmbit important" pel que "tot aquells que aporten es tindran en compte". Marzà ha fet notar que enguany és un dels exercicis amb més consum de llibres a la Comunitat. "De fet -ha precisat- som el territori que més ha crescut en consum cultural i específicament de llibres i cal mirar quina és la millor manera que això revertisca a tot el món i no solament en grans superfícies".

"Complint la legalitat"

El conseller, que ha realitzat estes declaracions a preguntes dels mitjans després de presentar l'elecció de Gandia com a Capital Cultural Valenciana, ha fet notar que caldrà fer-ho "complint evidentment la legalitat" perquè l'administració "no pot dir-li a un centre que compre a un determinat llibreter".

Ha recordat que la Conselleria va suggerir als centres que tingueren en compte les aportacions dels llibreters locals i dels barris però "uns ho han fet i uns altres no, és una qüestió que no és obligatòria perquè hi ha lliure competència". "Nosaltres estem de part d'ells -ha asseverat en referència als llibreters- i anem a consultar-los les millores que vullguen fer".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento