Comunitat Valenciana

Puig, Oltra i Montiel firmen l'ampliació de l'Acord del Botànic amb 201 mesures

  • El president ha afirmat que tot i que en termes polítics coneixien el "desastre", a l'hora de gestionar han vist que era "pitjor" del que pensaven.
  • "S'aposta per l'àmbit econòmic sobre 4 eixos: la societat de les atencions, la cultura, la R+D+I i la transició ecològica de l'economia", ha dit Oltra.
  • Montiel s'ha mostrat "satisfet" amb esta ampliació i ha recordat que l'acord és "a quatre" perquè inclou a la societat civil.
Oltra, Puig y Montiel acuden a la firma de la ampliación del Acord del Botànic
Oltra, Puig y Montiel acuden a la firma de la ampliación del Acord del Botànic
PSPV
Oltra, Puig y Montiel acuden a la firma de la ampliación del Acord del Botànic

El president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, la vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, i el secretari general de Podem en la Comunitat, Antonio Montiel, han rubricat este dimecres l'ampliació de l'Acord del Botànic, que recull 201 mesures per a renovar el "compromís amb la ciutadania" i que en esta ocasió posen un èmfasi especial en el model productiu i la feina.

Al Jardí Botànic de València, el mateix lloc que va acollir la firma de l'acord que va permetre la formació de govern en 2015, Puig, Oltra i Montiel han firmat esta renovació del pacte acompanyats per un important nombre de diputats dels tres grups, a més de diversos consellers, alts càrrecs i representants sindicals.

En la seua intervenció, Puig ha recordat que este acord entre les tres formacions -"és una alegria compartir-ho des de la diversitat", ha dit- va posar final fa 20 mesos al "desgovern" del PP a la Comunitat Valenciana i "s'ha obert l'esperança de canvi" i el procés de "reconstrucció" de la regió. Ara, una vegada transcorregut este temps i tenint en compte que els cinc eixos han sigut ja desenvolupats ara l'ambició és "anar més enllà". "Hui ens comprometem una altra vegada amb els ciutadans de la nostra terra", ha assegurat.

Després d'agrair l'esforç fet pels partits que sustenten al Consell perquè amb l'"esforç i complicitat" de tots s'ha aconseguit que els cinc eixos del Botànic foren "una realitat", ha remarcat que l'herència rebuda ha fet "difícil el trànsit en el primer any", tot i que ha apuntat als avanços aconseguits en polítiques socials i també en economia, al governar-se "des de l'honradesa, l'estabilitat política i el diàleg social".

Preguntat sobre els punts més i menys satisfactoris a l'hora de complir l'acord, Puig ha indicat que al Consell li agradaria "anar més de pressa" però ha afirmat que tot i que en termes polítics coneixien el "desastre", a l'hora de gestionar han vist que era "pitjor" del que pensaven. Ha citat, per exemple, la T2 de Metrovalencia o Ciutat de la Llum i ha insistit: "Ens agradaria anar més de pressa i que la realitat no haguera sigut tan dura com la que ens hem trobat. Este intangible ha sigut un fre per a l'acció de Govern".

Ha destacat com a aspecte positiu la gestió feta en política social, tot i que ha matisat que no cap un discurs d'autosatisfacció perquè "hi ha moltes coses per fer".

Oltra: un pacte "més actual que mai"

Mónica Oltra, per part seua, ha destacat que este acord és "un pacte viu i més actual que mai" ara mateix i s'havia d'ampliar perquè l'Acord del Botànic inicial va ser "prudent" i no "una carta als Reis d'Orient". Ara que s'han complit els objectius que recollia, ha dit, es proposa un pacte "més ambiciós" que és "fruit d'un govern que treballa".

De tots els eixos, ha incidit que el que més s'amplia és el del nou model productiu perquè en un primer moment va caldre afrontar la "catàstrofe social" heretada i ara s'aposta per l'àmbit econòmic sobre quatre eixos: la societat de les atencions, la cultura, la R+D+I i la transició ecològica de l'economia.

També ha explicat que s'inclou un annex amb la reivindicació de mesures que són competència estatal. "Demane als quals no sostenen este govern, que són una garantia per a tots els valencians, que se sumen tot i que estiguen en l'oposició", ha assenyalat.

Després d'afirmar que és "un gran dia", ha destacat poder materialitzar esta renovació del pacte "front a aquells que cada dia estan pendents de quina novetat tindran als jutjats". "Estem superant la ruïna en diferit" amb un Consell que "ha donat estabilitat, progrés i transparència".

Montiel, "satisfet" amb el consens

Montiel, que s'ha mostrat "satisfet" amb esta ampliació i ha recordat que l'acord és "a quatre" perquè inclou a la societat civil, ha indicat que "sempre cal cedir per a arribar a uns mínims" i aconseguir el consens, i ha destacat que 201 mesures són "una bona collita de projectes" que donaran viabilitat a projectes concrets, especialment a l'àmbit econòmic.

Ha matisat que "queda molt de treball per fer" i este acord "continua sent un acord de mínims" perquè des de Podem pensen en "construir la Comunitat Valenciana de la dècada futura" i cal "recuperar l'ambició dels valencians". "Hi ha temps en 2017 de posar un objectiu ambiciós per al disseny de la Comunitat del futur", ha insistit.

Després de ser preguntat sobre el punt més conflictiu a l'hora d'arribar a un acord sobre l'ampliació, Montiel ha recordat que Podem ha plantejat diverses vegades "insatisfaccions" i ha reclamat, entre d'altres qüestions, el foment del diàleg amb el comerç, un major suport al sector primari o la revisió integral del Servef.

En tot cas, ha incidit que l'Acord del Botànic "orienta les polítiques" i en cap cas es poden traslladar a ell "cap programa electoral". Podem, ha dit, no renuncia "a continuar exercint el seu paper parlamentari i quan haja de ser crític, ser-ho".

Mesures de l'acord

A l'eix 1 -Rescat de persones- el renovat Acord del Botànic recull 24 mesures, entre les quals s'inclou l'elaboració d'una nova Llei de Renda Garantida de Ciutadania, arribar a 1.000 habitatges de lloguer social a l'any, mesures contra la violència masclista, un pla de xoc per a agilitzar la tramitació d'expedients de dependència o un pla per a un nou model de centres residencials per a majors o dependents.

També insta superar l'"exclusió sanitària" de les persones que no tenen dret a sanitat pública, prioritzar l'eliminació de barracons, reforma de la Sindicatura de Greuges o regular un nou model de justícia gratuïta.

A l'eix 2 -Regeneració democràtica i lluita contra la corrupció- hi ha 33 mesures com la reforma de la Llei de la Sindicatura de Comptes, la reforma del Consell Jurídic Consultiu, el desenvolupament de la Policia Autonòmica, una llei de responsabilitat social i una altra de regulació de 'lobbies', mitjans tecnològics per a les oficines judicials i la reforma i construcció d'infraestructures necessàries, exigir nous òrgans judicials, un pla estratègic de recursos humans per a la Generalitat, així com una nova llei d'ordenació i gestió de la funció pública.

Respecte a l'eix 3 -Governar per a les persones- proposa ampliar la xarxa d'educació pública de 0 a 3 anys, reformar la llei del Consell Valencià de Cultura, el pla de tornada de joves investigadors, l'augment del terra de despesa en cultura, la Mesa de Participació de la Cultura Valenciana, la recuperació de les concessions sanitàries i fer auditories, disminuir l'eventualitat i contractes-escombraries en Sanitat o un pla valencià d'inclusió social.

A l'eix 4 -Nou model productiu- es recullen 89 mesures entre les quals figuren un pla d'industrialització, mesures de foment de la producció ecològica, un pla de recuperació del teixit productiu en zones rurals, un acord autonòmic per a la feina, suport de l'autoocupació, un pla de formació de nous agricultors, programes, un ajust en les titulacions d'FP, l'impuls de l'Agència Valenciana de la Innovació o fer un inventari del terra acumulat durant la 'bombolla' i sense expectatives urbanístiques.

Respecte a l'eix 5 -Finançament just i auditoria ciutadana- el document incideix en la necessitat d'un nou sistema, la reestructuració del deute, una nova llei d'Hisenda Pública Valenciana o la reforma legislativa del sistema fiscal.

Entre les reivindicacions al Govern figuren el Corredor Mediterrani, el Tren de la Costa, l'actualització del finançament del Palau de les Arts o un acord per a poder finalitzar les obres del Parc Central.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento