Les Corts aproven el segon pressupost del Botànic amb el vot en contra de PP i C's
Les Corts aproven el segon pressupost del Botànic amb el vot en contra de PP i C's CORTS

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat este dimarts el pressupost de la Generalitat Valenciana per a 2017, el segon del Consell del Botànic. PSPV, Compromís i Podem han votat a favor, mentre que PP i Ciutadans (C's) ho han fet en contra. El pressupost de l'Executiu valencià per al pròxim exercici, que ha aconseguit 53 vots a favor i 42 en contra, se situa en 17.724,9 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 2,8% respecte als de 2016.

Estos comptes, que com les de l'any passat incorporen 1.325 milions d'euros per l'infrafinançament del Govern, augmenten a nivell consolidat -administració general, empreses i altres organismes depenents- un 2,97%, fins als 18.916 milions. Durant el tràmit parlamentari, i una vegada rebutjades les esmenes a la totalitat de PP i C's en les quals demanaven la devolució del projecte de llei de pressupostos al Consell, els grups van presentar 1.671 esmenes parcials.

En el debat en comissió la setmana passada, es van aprovar 348 esmenes, a més de 103 d'aproximació. Així mateix, durant el ple d'este dilluns i dimarts s'ha donat llum verda a una desena d'esmenes.

En l'explicació de vot, el síndic socialista Manolo Mata ha ressaltat que "fins al 31 de desembre de 2017 els valencians estaran més segurs, els empresaris sabran que ningú els extorquirà i que no hauran de finançar campanyes electorals, els estudiants sabran que hi haurà menys gent en classe i que acabarem amb els barracons" i "la gent del poble ja no es manifestarà davant les institucions perquè tindrà garantia dels seus pagaments".

Manolo Mata ha subratllat que Podem ha vist aprovades totes les seues esmenes "perquè porta tot l'any treballant amb les conselleries". Així mateix, ha dit a C's que les seues esmenes s'hauria aprovat si "no ens haguera posat tràgales fins a l'any 2030".

Sobre este tema, el representant del PSPV ha assenyalat que en el pressupost del pròxim exercici hauran de pagar "7,5 milions a la Formula 1 i 1,4 milions per a mantindre la Ciutat de la Llum". En qualsevol cas, ha subratllat que "hui la cambra és molt més lliure i més entenimentada gràcies als grups que han aprovat el pressupost".

Així mateix, la diputada de Compromís Mireia Mollá ha ressaltat que el seu grup ha votat a favor, perquè "compartim cada línia pressupostària" i ha valorat el treball realitzat per a millorar el projecte inicial. Segons Mollà, són uns pressupostos que "rescaten persones" i, a més, són d'"estímul econòmic i oferixen igualtat d'oportunitats".

"Canviar la dinàmica"

"Enteníem que calia canviar radicalment la dinàmica perquè calia revertir completament la situació dibuixada per part dels antics governs del PP", ha manifestat Mollà. De la mateixa manera, ha afegit que este pressupost "dignifica, dota de drets, deixa al marge les partides assistencials i el servidisme, el seguidisme, l'enxufisme, la dedocracia i posa els drets per damunt de qualsevol estancament econòmic i maniobres que el PP vol fer perquè no avancem".

També ha assenyalat que mai s'havia vist en uns pressupostos que s'aprovaren més de 450 esmenes, i ha ressaltat que "des de la pluralitat política s'és capaç de governar millor".

Des de Podem, David Torres ha defensat que les esmenes de Podem que han sigut aprovades "milloren el pressupost" i ha assenyalat que "s'ha fet realitat que la renovació de l'Acord del Botànic pot tindre una dotació econòmica perquè puguem ser útils als valencians i treballar per a millorar la seua qualitat de vida dels valencians, alguna cosa que havíem perdut gràcies a les polítiques del PP, eixe partit al que l'oposició li senta tan bé".

"Perdedors"

"Preferim estar en l'oposició havent guanyat les eleccions, que estar en el Govern havent perdut les eleccions. Perdedors", ha replicat la portaveu del PP, Isabel Bonig, qui ha posat l'accent que "no es pot aprovar un pressupost que no tinga ingressos i despeses equilibrades", per la qual cosa "l'última paraula la tindran els tribunals".

Així mateix, ha ressaltat que des del moment en què es va formar l'actual Consell "va començar el compte arrere per a estar en el seu hàbitat natural que és l'oposició", perquè "no saben gestionar, solament creuen a prohibir, retallar, ajudar als seus amics, mirar a Catalunya i queixar-se", mentre "s'han oblidat de les persones".

Bonig creu que al Consell li passarà el mateix que al Titanic i ha assenyalat que després de "uns mesos plaents", ja ha tingut "dos advertiments: el 20 de desembre i el 26 de juny", per la qual cosa el "Titanic" farà "glu, glu, glu, glu", de manera que "el final serà l'enfonsament total i absolut".

La síndica 'popular' ha finalitzat la seua intervenció amb una felicitació nadalenca que va fer el Papa Juan Pablo II: "Jesús naix per a la humanitat que cerca llibertat i esperança", i ha reclamat al Consell "respecte i reflexió" i que en 2017 "almenys porten esperança, il·lusió i salvació a este gran poble que és el poble valencià, no només plor i tristesa".

"Deute i incompliments"

Des de C's David de Miguel ha justificat el vot en contra del seu grup a estos pressupostos, perquè considera que són "irreals", que suposaran "deute, incompliment" i, així mateix, ha criticat que s'han elaborat de forma "irresponsable i poc rigorosa".

"Diem sí al canvi del model de finançament, diem sí a moltes de les partides de despeses d'estos pressupostos", ha dit De Miguel, qui, no obstant açò, ha assenyalat que "el resultat és manifestament millorable". Al seu juí, "estos pressupostos es convertiran en una declaració d'intencions, en paper mullat", i ha ressaltat que el que els valencians volen és "sensatesa, eficiència i gestió".

Consulta aquí más noticias de València.