Comunitat Valenciana

Adela Cortina, investida honoris causa per la Universitat Politècnica de València

  • La catedràtica de la Universitat de València considera que "no hem aprés res de la crisi i no hem aconseguit reduir les desigualtats".
  • "És bo que des de la universitat es debata com fer-li front a tot això amb respostes raonades i no només amb l'opinió particular", ha afirmat.
  • Cortina ha contribuït al debat en temes de gran rellevància  com la bioètica, l'ètica del desenvolupament, l'ètica professional i l'ètica política.
Investidura como honoris causa en la UPV de Adela Cortina
Investidura como honoris causa en la UPV de Adela Cortina
ROBERTO_ROCA_HURTUNA_ESPACIO_FOTOGRA
Investidura como honoris causa en la UPV de Adela Cortina

La catedràtica d'Ètica i Filosofia de la Universitat de València Adela Cortina ha lamentat que, després de la crisi, no s'ha produït un avanç a l'hora de corregir les desigualtats socials. "No hem aprés res; hem seguit amb els nostres estils de vida, amb la qual cosa es demostra que l'ésser humà cau dues vegades en la mateixa pedra. O vint-i-cinc. No hem aconseguit reduir les desigualtats i això és un cavall de batalla al qual ens hem d'enfrontar". Així ho ha asseverat l'erudita en la roda de premsa que ha oferit abans de ser investida doctora honoris causa per la Universitat Politècnica de València (UPV).

Cortina s'ha referit a la crisi per a fer notar que, "per primera vegada en la història, els economistes reconeixen que la crisi no es deu només als cicles econòmics, sinó que hi ha hagut fraus, mentides, enganys, avarícies i una falta total de valors ètics".

"Amb tot, sóc optimista -ha prosseguit-. Els últims anys, veiem com el discurs de l'empresa van calant temes com la responsabilitat social corporativa, el desenvolupament sostenible. Cada vegada més, les organitzacions volen treballar amb empreses ètiques. També, les administracions inclouen clàusules en este sentit. I, sobretot, la ciutadania, que té molta força, va a reclamar que les empreses siguen ètiques, i va a apostar i a comprar en empreses amb principis. És el que s'anomenat el buycott (front al tradicional boicot)".

Sobre els conflictes morals que es poden plantejar en la biomedicina (la criogènia, els ciborgs...) i en altres ciències i tècniques, Adela Cortina opina que "cal estar preparat". "Cal obrir ja el debat. A l'àmbit de l'ètica, diem que no es deu tot el que es pot. Sabem que va a haver progressos increïbles i devem preguntar-nos moltes coses. Existirà, per exemple, la dignitat 'humana' en un món posthumà de ciborgs i implants o serà una altra cosa? Ens adormim reflexionant sobre qüestions del passat i no pensem en el futur. Cal anticipar-se" ha instat.

A més, la nova honoris causa de la UPV ha parlat de l'atemptat de Berlín produït ahir a la nit i ha reclamat una Europa més hospitalària. "L'acte és tristíssim i repudiable. Però no tinc cap problema a reconèixer que Angela Merkel ha tingut la millor actitud de tot Europa amb els refugiats. Ella s'ha jugat els vots, cosa que un polític fa poques vegades, i ha sabut distingir entre els qui -venint de fora o estant dins- cometen atemptats, i els refugiats polítics o immigrants pobres que han de vindre a Europa necessàriament perquè volen sobreviure. El primer és treballar perquè no hi haja guerra a Síria; però el següent és no tancar les portes als qui vénen desesperats".

Finalment, la filòsofa ha demanat que l'ètica torne a estudiar-se no només en primària i en secundària, sinó també a la universitat. "En exercir una professió, les persones s'enfronten amb una gran quantitat de dilemes que tenen implicacions morals. És bo que des de la universitat es debata com fer-li front a tot això amb respostes raonades i no només amb l'opinió particular de cada titulat. L'aula ha d'ensenyar a fugir de la negligència i a elegir l'excel·lència", ha dit.

Després, s'ha celebrat l'acte d'investidura de Adela Cortina com a doctora honoris causa. El nomenament és una proposta conjunta del Departament de Projectes d'Enginyeria UPV i del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Cooperació i Esports (VRSCD). El professor Félix Lozano i la vicerectora Rosa Puchades han actuat com a padrins de la cerimònia, detalla la Politècnica a través d'un comunicat.

"Seny sense càrrega partidista"

En la cerimònia d'investidura, en què també han sigut reconeguts 52 nous doctors, el rector de la UPV, Francisco Mora, ha pronunciat un discurs en el qual ha alabat la figura d'Adela Cortina. "Cada vegada es fa més difícil pensar que el món vaja a moure's pels mateixos camins, per les mateixes pautes que han estat normals fins ara. I la vella Europa no és l'excepció. Es necessita sentir la veu, el seny de persones com la professora Cortina, sense càrrega ni condicionament partidista", ha dit.

"Des de sempre, la influència social dels científics i educadors s'ha basat, més que en el coneixement, en la seua saviesa. En la seua autoritat moral. En la possibilitat d'ajudar i guiar a la societat. El futur ni està escrit ni és inevitable. Esta és, potser, la grandesa d'esta ciència", ha conclòs el rector.

Adela Cortina (1947, València) és catedràtica d'Ètica i Filosofia de la Universitat de València. Ha estat sempre implicada, des de la reflexió filosòfica, en la transformació social.

Des dels seus inicis, ha contribuït al debat en temes de gran rellevància social com són la bioètica, l'ètica del desenvolupament, l'ètica professional, l'ètica política, l'ètica dels mitjans de comunicació i l'ètica de l'empresa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento