Comunitat Valenciana

La Generalitat reclama que les CA tinguen "veu" en la reforma del sistema judicial

  • La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha reclamat este dimarts que les comunitats autònomes tinguen "veu" en el possible pacte nacional per la reforma del sistema judicial i una actitud "proactiva" en la definició del nou model judicial.

La consellera s'ha pronunciat en estos termes en una conferència en Fòrum Europa-Tribuna Mediterrània, on ha estat presentada pel catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política i Director del I'Institut Universitari de Drets Humans de la Universitat de València, Francisco Javier de Lucas.

En la seua intervenció, Bravo ha lamentat la "lentitud" de la justícia perquè "acaba per assimilar-se a la injustícia, als dubtes sobre la qualitat, neutralitat i fins i tot a la imparcialitat i a la independència del propi poder judicial". "Una justícia lenta no és justícia", ha manifestat la consellera per a assenyalar que esta situació és "molt corrosiva per a la salut de les institucions democràtiques".

Per a Bravo, el repte per a aconseguir un sistema judicial eficaç i eficient és facilitar una resposta "ordenada" als conflictes i assegurar "l'efectiu gaudiment i materialització dels drets". "Necessitem nous instruments jurídics perquè no podem avançar amb procediments del segle XIX i mentre no ens seiem i abordem canvis en el model i estructures judicials, serà impossible tallar els problemes", ha advertit.

Ha criticat que el sistema judicial "peca de de problemes endèmics" que, segons la seua opinió, no poden resoldre's únicament incrementant el pressupost, sinó amb "reformes profundes que afecten els procediments, organització i estructura" de la Justícia o, del contrari, "no estarem invertint, sinó desinvirtint", ha comentat.

Tot i que ha admès que este tipus de reformes excedixen les competències de les comunitats autònomes, ha remarcat que esta circumstància "no deu d'excloure'ns perquè les CA devem tindre veu en el possible pacte per la reforma de la justícia". De fet, ha indicat que en 2015, l'Estat va invertir més de 3.488 milions en l'administració de justícia, del qual el 60% ha sigut aportat per les 12 autonomies amb competència transferida.

"Ara que sembla que s'està forjant el diàleg per la reforma de la justícia, crec que és el moment que les comunitats tinguen una actitud proactiva en el nou model d'organització", ha defensat.

POLÍTIQUES REGRESSIVES

Ha manifestat que el seu interés és construir una societat d'igualtats entre hòmens i dones i una comunitat en la qual tots els valencians tinguen "les mateixes oportunitats". Segons la seua opinió, la crisi ha sigut una "excusa" per a portar a terme polítiques "regressives" que han causat un "dèficit democràtic" i una "dinàmica autoritària que ha incrementat les desigualtats socials, el que ha provocat un "gran deteriorament de l'estat del Benestar" i el creixement dels populismes.

Davant d'este escenari, ha defensat l'acció portada a terme pel Consell de Ximo Puig i pel seu departament per a "millorar la vida de les persones" a través de la prestació de servicis públics "de qualitat i una redistribució més equitativa i justa".

En este sentit, ha reclamat al Ministeri de Justícia la creació de nous òrgans judicials perquè la Comunitat "arrossega dèficit importants", ha advertit per a remarcar la necessitat d'un model de justícia "integral".

Amb esta idea, ha indicat que la Conselleria ha impulsat la xarxa d'Oficines d'Atenció a la Víctima que suposaran "majors recursos per a reparar el dany" i que la víctima sàpiga que "no està sola" i on acudir per a defensar els seus interessos. Alhora, ha destacat que la Llei de Memòria Democràtica per a la Convivència de la Comunitat Valenciana suposa el "dret a la veritat" i la "lluita contra la impunitat".

Un altre projecte amb el qual Justícia pretén materialitzar el concepte de justícia integral és la posada en marxa d'un nou Reglament d'Assistència Jurídica Gratuïta que pretén "arribar a tots aquells que, per estar mancat de recursos, no puguen accedir en condicions d'igualtat al sistema jurisdiccional o al sistema institucionalitzat de resolució dels conflictes".

"El Consell va a implantar un nou model de justícia gratuïta més ambiciós i amb una millor cobertura que estenga l'atenció a determinats col·lectius i, a més, que ho faça de manera especialitzada", ha apuntat Bravo que ha avançat que, per a això, se'n van a reforçar els servicis d'orientació jurídica destinats a persones amb diversitat funcional.

També es posaran en funcionament nous servicis d'orientació pública especialitzada a l'àmbit d'estrangeria i immigració on les persones que acudisquen rebran assessorament sobre la seua situació legal, residència o sol·licituds d'asil o refugi i es garantirà este servici a l'àmbit penitenciari.

MEDIACIÓ

D'altra banda, Bravo ha avançat que el seu departament treballa en la redacció d'una norma amb rang de llei que preveu una regulació "integral, general i flexible" sobre els processos de mediació presents i futurs i extrajudicials i judicials. "Confiem que estos mecanismes contribuïsquen a la desjudicialització dels conflictes", ha destacat.

Una altra de les seues prioritats és la millora de la feina públic, pel que ha apuntat que l'Avantprojecte de la Unció Pública Valenciana busca acabar amb la precarització laboral i "estabilitzar" plantilles.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento