Comunitat Valenciana

El rei Felip VI demana donar "un nou impuls" a la ciència i "redoblar esforços" en la inversió

  • "Cal reconéixer que ni la inversió privada ni la pública estan encara al nivell de les dels països del nostre entorn", ha manifestat en el seu discurs.
  • El monarca considera que hem de "buscar fórmules que simplifiquen els procediments i agilitzen el desenvolupament dels projectes innovadors".
  • S'ha d'impulsar "una educació més innovadora" i "implicar més la societat" perquè els ciutadans "siguen conscients del treball" d'estes persones.
Entrega de los Premios Rey Jaime I
Entrega de los Premios Rey Jaime I
TWITTER CASA DE S.M. EL REY
Entrega de los Premios Rey Jaime I

El rei Felip VI ha constatat este dijous a València que a Espanya "es fa molt bona ciència", però ha assenyalat que "no és suficient" i que és "el moment de donar-li un nou impuls" i "redoblar els esforços" en la inversió pública i privada perquè és "una de les millors maneres de generar i repartir més riquesa i benestar". Alhora, ha reclamat "buscar fórmules que simplifiquen els procediments i agilitzen el desenvolupament dels projectes innovadors".

Ses Majestats don Felip VI i dona Letícia han entregat este dijous els Premis Rei Jaume I en la Llotja de València en la seua 28a edició, la primera en la qual faran entrega dels guardons com a reis, en un acte al qual han assistit el Govern valencià en ple a més de les principals autoritats del món polític, econòmic, acadèmic i social valencià.

Així, en el seu discurs, que ha començat i finalitzat en valencià, ha destacat que a Espanya "es fa molt bona ciència" i que en les últimes dècades ha aconseguit situar-se en una posició "rellevant" en producció científica sent responsable de més del 3% de les publicacions mundials, amb investigadors "reconeguts a escala internacional" i centres situats "entre els millors del món".

Tot i això, ha assenyalat que este "èxit", que s'ha fet possible "entre tots", "no és suficient ni ens podem conformar" i "cal reconéixer que ni la inversió privada ni la pública estan encara al nivell de les dels països del nostre entorn, pel que hem de redoblar esforços en este terreny".

Per esta raó, és "moment de donar-li un nou impuls, de situar la investigació, el desenvolupament, la innovació, i la capacitat emprenedora entre les principals prioritats del nostre país". "Perquè, senzillament, esta és una de les millors maneres d'aconseguir major garantia de creixement, de desenvolupament i competitivitat i, per tant, de generar i repartir més riquesa i benestar", ha apuntat.

De la mateixa manera, ha reclamat també "buscar fórmules que simplifiquen els procediments i agilitzen el desenvolupament dels projectes innovadors". "Ens juguem molt -ha constatat- ja que desafiaments com la salut, el canvi demogràfic, la seguretat i salut alimentària, l'agricultura sostenible o l'energia pura, neta i eficient depèn d'això, de la mateixa manera que el transport intel·ligent, ecològic i integrat, el medi ambient o la nostra lluita contra el canvi climàtic, així com la pròpia seguretat dels ciutadans". "Reptes que hem d'abordar -ja ho estem fent- i que no podrem resoldre si no apostem amb més decisió per la ciència i la innovació".

Tot i això, ha recalcat que és un "esforç" que cal fer "entre tots, tant les Administracions com els sectors públic i privat" perquè farà que "tots eixim guanyant". "I no només perquè aconseguirem un futur millor i més just, sinó també perquè aconseguirem que el nostre país aconseguisca major riquesa i feina de qualitat", ha destacat.

Per a això, ha reclamat alhora "impulsar una educació més innovadora" i "implicar més la societat" perquè els ciutadans "siguen conscients del treball de persones com els premiats, dignes de la nostra màxima admiració i de ser presentats com a exemples per a ser emulats per la nostra joventut".

Premis, "cita obligada de la ciència

De fet, s'ha mostrat segur que "el paper divulgador" d'estos premis permetrà que "sorgisquen més vocacions científiques" i "una major esperit emprenedor entre els nostres joves" als qui ha animat a "avançar amb valentia pel camí de la ciència".

Sa Majestat, que ha ressaltat que estos premis s'han convertit en "una cita obligada per a la ciència espanyola" i "una magnífica oportunitat per a accentuar la importància de la investigació", ha manifestat que "les institucions, les administracions i la societat en general hem d'involucrar-nos i afavorir en major mesura este llarg i àrdu camí que han de recórrer científics i emprenedors". "És una obligació moral i pràctica amb les generacions futures", ha recalcat.

El Rei ha considerat alhora "un deure de tots, com a societat i país, reconèixer el seu esforç i incentivar-lo". Per esta raó, ha nomenat un per un tots els premiats i els ha agraït que "amb la seua tasca fan d'Espanya un país més just i desenvolupat".

De la mateixa manera, ha ressaltat que és "gratificant observar" que darrere d'estos Premis Jaume I hi ha "una participació activa del sector privat, d'empreses compromeses amb la investigació, el desenvolupament i la innovació del nostre país". "Estic convençut que no van a abandonar esta responsabilitat que han adquirit. I ho estic també que el seu compromís va a mantindre's durant, com a mínim, altres trenta anys... Tot i que espere quedar-me curt en esta certesa", ha confiat.

Finalment, ha felicitat l'"il·lustre jurat" -compost per més de 50 premi Nobel al llarg de tota la seua trajectòria- i ha assenyalat que la seua participació és "clau" per a "garantir el màxim rigor i qualitat d'uns guardons que porten el nom de Jaume I, un dels Reis més decisius de la història d'Espanya i que representa una part rellevant del nostre passat en comú". "Gràcies a estos premis queda el seu nom lligat també al nostre futur més esperançador", ha postil·lat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento