Comunitat Valenciana

Guillermo Fariñas advertix que l'acord entre la UE i Cuba és "exclusivament econòmic i amb aires d'esclavitud"

  • El líder opositor cubà Guillermo Fariñas ha advertit este dilluns que l'acord que van tancar el mes de març passat la Unió Europea i Cuba per a normalitzar les seues relacions bilaterals és un "acord exclusivament econòmic i amb grans aspectes d'esclavisme", que no te en compte els ni els drets humans ni els drets dels treballadors.

Així ho ha manifestat a la Universitat Europa de València, on este matí pronunciava la conferència 'Transició democràtica a Cuba després del desglaç polític internacional?', organitzada per l'Àrea de Ciències Socials. En declaracions als mitjans, Fariñas ha assegurat que "sí" està a favor d'un acord amb Europa, però un en què es "concrete amb terminis específics els passos que el Govern de Cuba va a donar cap a la democràcia".

En este sentit, Fariñas -Premi Sakhàrov a la Llibertat de Consciència 2010 i un dels dissidents cubans més mediàtics que suma ja més d'una vintena de vagues de fam, la més llarga de 135 dies el 2010 per la mort del seu company Orlando Zapata-, ha criticat que el text actual no inclou "cap compromís de deixar anar els presos polítics, traure els delictes de consciència inclosos en el Codi Penal, no se sap quan van a legalitzar els partits i associacions o quan haurà una llei electoral amb cànons realment democràtics. Res d'això està pautat", ha lamentat.

A partir d'ací, seria quan el Govern cubà podria començar a rebre ajudes d'Europa "cal donar per a donar". Tot i això, ha puntualitzat, el Govern cubà és ara com un "xiquet malcriat". "En una negociació tot el món perd alguna cosa i guanya alguna cosa" però "ara el que hi ha no és una negociació, és una concessió", ha censurat.

Fariñas ha apuntat que després de l'acord UE i Cuba van tancar el març per a normalitzar les seues relacions, amb l'objectiu que s'inicien les negociacions per a un nou pacte que siga 'legítim', s'amaguen "interessos econòmics de grups empresarials europeus i nord-americans" que busquen "guanyar la major quantitat de dòlars i euros possible sense tindre en compte els drets humans i democràtics a Cuba. Conduïx a l'esclavitud", ha sentenciat.

"A CUBA NO HA CANVIAT RES I SI HA CANVIAT ÉS A PITJOR"

Per a l'opositor cubà "és important que els valencians, espanyols i europeus sàpiguen que quan ells van se'n van a enfrontar amb un aparell militar vestit de civil".

Segons ha assegurat, "a Cuba no ha canviat res, si ha canviat és a pitjor", tenint en compte que, en sentir-se el Govern cubà "legitimat" per la UE i els EUA, "el castrisme ha augmentat la repressió, l'ha triplicat i quadruplicat". "Hem d'esperar el pitjor del Govern cubà que actua com un grup de mafiosos", usant l'extorsió i la violència.

Així, ha explicat que les empreses que arriben a l'illa "no poden utilitzar a qui ells vullguen" sinó amb "hi ha certes empreses ocupadores que fan el contracte amb l'estranger i li donen al cubà que és de confiança -en general exmilitars o fills d'exmilitars- entre un 3 i un 7%, mentre el Govern cubà es queda entre el 97 i el 93% del sou que se li paga en brut per part de l'empresa estrangera".

En definitiva, considera que les recents visites del presidents dels els EUA a l'illa, Barak Obama, el papa o l'acord amb la UE, són una mera "operació de màrqueting" per a "poder vendre l'illa". "És important que se sàpiga que van a afrontar amb militars", ha reiterat.

Segons la seua opinió, si no es produï una obertura democràtica a Cuba, pot produir-se una cadena de successos que desemboque en una Guerra Civil, ha alertat, i no desitja vore a l'illa en situacions com les que es viuen a Líbia, Síria o l'Iraq, ha apuntat.

EURODIPUTATS "ALTAMENT OFESOS"

En el seu recent pas pel Parlament Europeu, davant del que va parlar la setmana passada per a advertir d'esta situació, va observar que alguns eurodiputats eren "altament ofesos per la manipulació i la desinformació al voltant del cas Cuba i este acord", tenint en compte que, segons ha asseverat, "s'han violat els paràmetres que sempre té en compte el PE, com és tenir els drets humans per damunt de tot".

"Creiem que la batalla serà llarga i forta però si sabem treballar de manera conjunta els demòcrates espanyols, els demòcrates europeus i els demòcrates cubans, crec que la UE no va a acabar sent còmplice del Govern cubà en contra de la ciutadania de Cuba", ha confiat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento