Comunitat Valenciana

S&P insta fer una reforma "integral" del sistema de finançament de les CA

  • LONDRES/VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS
Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico

L'agència de qualificació Standard & Poor'S ha subratllat este dimarts les asimetries del sistema sanitari a Espanya i ha instat a fer una reforma "integral" del sistema de finançament de les Comunitats Autònomes (CA) amb l'objectiu d'afavorir l'equilibri pressupostari, un factor clau en les qualificacions de l'agència.

En un informe sobre la despesa sanitària de les CA, S&P indica que les divergències en la despesa posen de manifest el finançament desigual dels pressupostos autonòmics i els diferents graus de compromís i impuls per a la consolidació pressupostària.

"Una reforma integral del sistema de finançament, que incloga una despesa sanitària adequada i equitativa en totes les CA, contribuiria en gran mesura a la millora de l'equilibri entre ingressos i despeses dels pressupostos regionals, un factor clau en les qualificacions de l'agència", explica l'agència en la seua anàlisi.

D'esta manera, la qualificadora advertix que la despesa sanitària 'per càpita' del País Basc (1.584 euros), la comunitat autònoma, la despesa sanitària de la qual se situa al capdavant d'Espanya, és un 52% superior al d'Andalusia (1.041 euros), la regió que menys fons per persona assigna a la sanitat.

Així, un total d'onze comunitats (El País Basc, Extremadura, Astúries, Navarra, Aragó, Múrcia, Cantàbria, La Rioja, Galícia, Castella i Lleó i Catalunya) es col·loquen per damunt de la mitjana de despesa sanitària nacional, que se situa en 1.235 euros per persona, mentre que Canàries, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Balears, Madrid i Andalusia es troben per baix.

"La forquilla de despesa és una distorsió generada per la complexitat i falta de transparència del sistema de finançament autonòmic", apunta la qualificadora, que estima que els recursos no s'assignen de manera equitativa; pel que no atén les necessitats relatives de cada CA.

A més, S&P indica que l'increment de la demanda sanitària com a conseqüència de l'envelliment de la població, l'aparició de fàrmacs innovadors i les noves tecnologies dificultaran el control de la despesa sanitària.

LA INESTABILITAT POLÍTICA: UN OBSTACLE

D'altra banda, l'agència estima que la reforma del sistema de finançament autonòmic s'està veient endarrerit com a conseqüència de la falta de Govern i de les pressions pressupostàries derivades de la crisi.

"La inestabilitat política ha ajornat una reforma molt necessària", assevera l'agència, que afegix que la falta d'Executiu continua sent un "obstacle" a pesar del repunt experimentat per a l'economia i els ingressos autonòmics.

Per a la qualificadora, la recuperació de la solvència de les CA estarà precedida d'una reforma que pose èmfasi en la "falta de transparència i previsibilitat" en l'assignació de recursos i en la redistribució equitativa dels ingressos nacionals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento