Comunitat Valenciana

El 12% dels pacients de la Comunitat Valenciana es boten la cita del metge entre gener i juny

  • L'índex de cites no presentades es redueix a la meitat en les consultes d'atenció primària
  • La Fe ha aconseguit disminuir les xifres enviant recordatoris per SMS
  • Es recomana tindre les dades actualitzades per que el missatge arribe al destinatari
Médico
Médico
PIXABAY
Médico

Milers de valencians es boten diàriament les cites concertades amb els seus metges d'atenció primària i especialitzada i, per diferents motius, opten per no acudir a les consultes. Aquest fenomen és molt més acusat en el cas de l'atenció especialitzada, on l'índex d'absentisme va ser del 12,04% durant el primer semestre de l'any, lleugerament inferior al 12,89% registrat en el mateix període de 2015. Segons les dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública consultades per 20minutos, en el cas del metge de família aquesta proporció es redueix al 6,51%.

En concret, les consultes efectivament ateses durant el període gener-juny en atenció especialitzada van superar els 3,56 milions, mentre que 429.254 van constar com no presentades. En medicina familiar, les cites ateses es van elevar a 24,77 milions, enfront de l’1,61 milions de pacients que no van acudir.

Respecte a l'impacte econòmic que pot suposar per a les arques públiques, fonts de la Conselleria asseguren que no està quantificat, però animen, en la mesura del possible, a notificar per endavant l'anul·lació de la cita si no es va a poder assistir.

Avisar redueix les llistes d'espera

En canvi, sí s'estan duent a terme diferents accions per a evitar aquest absentisme o, en la mesura del possible, reduir els seus índexs. Cada departament de salut busca les seues pròpies fórmules i alguns d'ells estan introduint elements com els recordatoris.

El procediment de record de cita consisteix en l'enviament d'un missatge SMS amb 48 hores d'antelació a aquelles persones citades en consultes externes, en el qual s'indica el dia i l'hora, el servei clínic de la consulta i la ubicació de la mateixa. En el cas que tinguen més d'una cita el mateix dia, s'envia el missatge referent a la data, servei i ubicació de les cites del dia, indicant únicament l'hora de la primera. No obstant açò, si les altres cites són en els serveis de Radiodiagnòstic o Anàlisis Clíniques, els pacients reben diferents missatges recordatoris amb totes les dades, inclosa l'hora.

Aquest sistema, implantat pel Departament de Salut València La Fe, ha aconseguit reduir en dos punts el percentatge de pacients que es boten les cites, la qual cosa equival a 8.700 que s'han deixat perdre. En el cas concret del centre d'especialitats del carrer Aboraya, l'índex s'ha reduït en sis punts.

En aquests sistemes, és clau tenir actualitzades les dades personals perquè el missatge de text arribe correctament al destinatari, sobretot el número de telèfon mòbil de l'interessat o el d'un familiar pròxim.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento