Comunitat Valenciana

Compromís, PSPV i Podem destaquen que el decret de plurilingüisme suposarà "major coneixement" d'anglès i valencià

  • Els grups parlamentaris de Compromís, PSPV i Podem en les Corts Valencianes han destacat este dijous el nou decret de plurilingüisme, presentat este dilluns pel conseller d'Educació, Vicent Marzà, permetrà als joves eixir dels centres educatius amb majors coneixements de valencià i anglès.

Així ho han indicat el síndic del PSPV al parlament valencià, Manolo Mata; la diputada de Podem Sandra Mínguez i el diputat de Compromís Josep Nadal als mitjans de comunicació als passadissos de les Corts, després de ser preguntats pel futur nou decret de plurilingüisme de la Comunitat Valenciana que preveu eliminar les línies lingüístiques en castellà i en valencià per un sistema anomenat 'Plurilingüe Dinàmic', que introduïx sis nivells de competència en llengües que van del Bàsic 1 a l'Avançat 2.

Sobre esta qüestió, Mata ha considerat que es tracta d'"una aposta decidida" del Consell pel plurilingüisme, i alhora ha destacat que "mai en la vida s'ha donat tanta llibertat als pares i als centres en l'elecció sobre el que volen per als seus fills".

Així, ha assenyalat que la intenció és "tornar als pares la llibertat educativa" ja que ha insistit que gràcies als nivells que proposa el decret "seran els progenitors els que decidiran si volen que els seus fills tinguen una carrera absolutament plurilingüe, moderat o poc". "S'ha acabat pagar acadèmies", ha afirmat.

A més, ha destacat que suposarà "un estalvi espectacular" per a les famílies que no hauran de pagar a acadèmies de valencià i anglès per tindre uns títols reconeguts. Perquè "per primera vegada la Conselleria va a donar certificats el que obri a una generació d'estudiants una pila d'oportunitats per a incorporar-se al mercat laboral en concordança a la Unió Europea", ha remarcat.

Ha defensat que l'exempció lingüística es mantenen "exactament igual" a com estava, tot i que ha indicat que "els xiquets que no fan un esforç per tindre uns coneixements efectius del valencià estan sent exclosos de competir amb altres comunitats autònomes on sí que s'exigix el requisit".

TEMPS NOU EN L'EDUCACIÓ VALENCIANA

Des de Compromís, el diputat Josep Nadal ha valorat "molt positivament" el decret i ha considerat que a la Comunitat Valenciana es comença "un temps nou en què es modernitza el sistema educatiu" comptant amb la base d'aportacions de les universitats valencianes.

Per a Nadal, l'escolarització ha de ser "pràctica" i s'ha de garantir que els xiquets acaben l'escola amb "coneixements grans" de castellà, valencià i anglès i, segons la seua opinió, el futur decret del Consell "ho aconseguix".

D'altra banda, Sandra Mínguez de Podemos ha aplaudit l'enfocament d'esta iniciativa perquè ha remarcat que els alumnes han de saber "més valencià i anglès". En este sentit, ha valorat que s'hi haja respectat les diferents zones i característiques de la geografia valenciana, així com "l'autonomia" dels centres educatius en preveure l'esborrany que siga el Consell Escolar el centre públic el que decidisca sobre quin nivell establir. Tot i això, ha lamentat que no s'haja comptat amb les aportacions de les formacions polítiques en la redacció del document.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento