Comunitat Valenciana

CGT denuncia presumptes irregularitats en la gestió del personal a l'Ivacor i reclama una investigació

  • El sindicat CGT ha presentat una denúncia davant de la Inspecció General dels servicis de l'administració de la Generalitat Valenciana i davant de la Direcció General de CulturArts les presumptes "irregularitats en la gestió de personal de l'entitat", especialment a l'Institut de Restauració (Ivacor), "que condicionen la gestió actual" de l'organisme cultural i sobre les quals "seguixen sense depurar-se responsabilitats".

Per este motiu, insta que s'inicien els procediments administratius per a dilucidar les possibles responsabilitats, "sense perjuí que es trasllade a Fiscalia o jutjat corresponent en el cas que s'aprecien indicis de delicte".

Així figura a l'escrit de denuncia, a què ha tingut accés Europa Press, on s'al·ludix a contractacions a l'Ivacor "que es van consentir suposadament en evident frau de llei", ja que incomplien una sentència judicial que ha declarat nul el procediment de selecció.

En concret, es recorda que l'Ivacor va ser creat en 1999 però que per diverses circumstàncies polítiques i econòmiques la seua posada en marxa i adequació de seus no es va materialitzar fins a 2006. El juny del mateix any va començar la contractació de personal laboral, que es trobava sotmesa "als principis constitucionals i legals d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat de les convocatòries al tractar-se d'una entitat de dret públic" i tal com corrobora una acta del Consell Rector de 7 d'octubre del 2005.

Tot i això, el text assenyala que les convocatòries de les borses de treball es van publicar sol en el tauler d'anuncis de l'Ivacor en les seus de Castelló, "amb una limitada vocació de fer extensiu el requisit de publicitat, ja en plena era d'internet", fa notar. La convocatòria va derivar, afegix, "en la formalització d'una sèrie de contractes amb caràcter temporal a persones considerades pròximes a la directora-gerent", Carmen Pérez.

Per esta raó, la convocatòria va ser impugnada als tribunals per l'Associació de Conservadors i Restauradors d'Art de la Comunitat i altres professionals a títol individual, un recurs que va ser acceptat i va fer que el TSJ anul·lara el procés de selecció per vulneració del requisit de publicitat.

SENTÈNCIA "MAI COMPLIDA"

Tot i això, continua l'escrit, l'esmentada sentència "mai es va complir" i els contractes de treball formalitzats per l'Ivacor es van formalitzar la modalitat de contractes temporals per obra i servici. Quan en 2012 es va extingir l'Ivacor i es va integrar en CulturArts, estos contractes "encara estaven en vigor i havien superat àmpliament el termini màxim de 3 anys previst" per la normativa vigent.

Un cas "paradigmàtic", segons es qualifica en la denúncia, és la "greu irregularitat" en la selecció del cap de Secció de Comptabilitat de l'Ivacor. Segons el relat de CGT, l'1 de juny del 2006 es va produir la contractació per a este lloc "sense procediment selectiu algun i per decisió de la directora-gerent en persona".

El procediment seria "manifestament il·legal" per la manera d'accés i, a més, per la "irregularitat en la contractació administrativa" d'una empresa dedicada a l'assessoria comptable de la qual este empleat havia estat administrador. Este treballador va ser contractat per l'institut el juny del 2006 i l'abril havia cessat com a administrador de a l'empresa, ja que va recaure en la seua germana.

Sobreeste assumpte, el sindicat denunciant aporta l'Informe d'Auditoria del Compte General de la Generalitat del 2006 en què s'advertix que s'havia sol·licitat a l'Ivacor l'expedient d'adjudicació del contracte dels servicis d'assessoria prestats per la mercantil "no tenint constància del mateix". Enguany, prèviament a la contractació del coordinador econòmic, la que havia estat la seua empresa havia facturat a l'ens públic 12.770 euros, IVA no inclòs.

FUNCIONS "SOLAPADES"

Sobre esta qüestió, la denúncia apunta que, donat el caràcter del lloc d'este professional a l'Ivacor -coordinador econòmic- i el de l'empresa de la qual havia estat administrador -assessoria- les funcions "podrien estar probablement solapades i podria suposar una duplicitat de funcions arbitrària en contra de l'interès públic que havia de defensar la direcció de l'Ivacor".

Finalment, també crida l'atenció sobre la possible classificació "a la mesura" del lloc de treball 34, de Coordinador Econòmic de l'Ivacor, ja que va ser "barrat" per a dos grups i insta investigar si això va obeir a raons organitzatives o a la titulació professional que tènia la persona en qüestió. Este assumpte seria transcendent amb vista a l'aprovació de la Relació de Llocs de Treball que es troba en tramitació de CulturArts (actualment Institut Valencià de Cultura).

Alhora, el text assenyala que tot i que aquestes presumptes irregularitats es van posar en coneixement de la directora de l'Ivacor i de l'exconsellera de Cultura Popular María José Català, "no es va adoptar cap mesura" sobre esta qüestió.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento