Comunitat Valenciana

El nou Pla de Salut Mental se centrarà en els trastorns greus, en els xiquets i joves i en la prevenció de suïcidis

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Presentación del nuevo Plan de salud mental
Presentación del nuevo Plan de salud mental
EUROPA PRESS
Presentación del nuevo Plan de salud mental

La nova Estratègia de Salut Mental de la Comunitat Valenciana se centrarà a atendre els trastorns mentals greus, els problemes dels xiquets i els joves i en la prevenció del suïcidis des d'un canvi d'òptica: el pas de "la reclusió" dels malalts mentals a la integració social des d'una visió integral que preveja la prevenció, detecció precoç, tractament i recuperació.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat este dimarts este pla amb el qual "se salda un deute" perquè la Salut Mental ha estat "la gran oblidada" pels Governs del PP. L'últim pla data de 2001.

La nova estratègia perseguix una reestructuració dels recursos, treballant "molt estretament" amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i les Diputacions, i té una dotació pressupostària anual de 219 milions fins a 2020, quan es tindrà 61 nous professionals.

El nou pla té cinc línies estratègiques: la promoció de la salut mental i prevenció dels trastorns mentals; l'atenció a les persones amb problemes de salut mental; l'organització de la xarxa de salut mental i coordinació sociosanitària i intersectorial; les persones i la formació i investigació.

Estes estratègies busquen aconseguir 60 objectius específics, mitjançant 148 Accions i 208 Indicadors. Així, els principals objectius s'inclou la promoció de la salut tenint en compte el gènere i edat, en especial a les dones maltractades, i als col·lectius vulnerables.

A més, es prioritzarà l'atenció a la infància i adolescència amb centrant-se en alguns dels trastorns més freqüents d'esta població, com l'autisme, el Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat i els trastorns de conductes alimentàries, així com la dels menors amb mesures de protecció que viuen a centres d'acollida i centres terapèutics.

Respecte als adults, es donarà una rellevància especial als malalts amb trastorn mental greu (TMG), es dissenyaran programes juntament amb Atenció Primària per a les persones amb malestar psíquic i trastorns mentals comuns (TMC) i es prestarà un especial tractament en els grups vulnerables com persones en Institucions penitenciàries, persones d'edat avançada.

Alhora, Montón ha destacat que un altre dels objectius principals és "eliminar el tabú" del suïcidi i "posar-ho en primera línia". Per això, s'està ultimant un pla de prevenció del suïcidi i maneig de la conducta suïcida que estarà llest abans de finalitzar l'any. La Comunitat registra 7,59 suïcidis per cada 100.000 habitants (380 persones han mort per este motiu a l'any 2014 i es van registrar 4.214 intents 2.502 dones i 1.712 homes).

D'esta manera, ha recalcat: "S'incorpora una visió integral de l'atenció per a lluitar contra l'estigma i la discriminació, i millorar la imatge que té la societat de les persones amb trastorn mental". Es fomentaran els programes d'atenció domiciliària; l'emancipació dels usuaris, juntament amb el suport a les famílies i la lluita contra l'estigma.

Montón ha ressaltat que tindran "especial mim" que "tot isca bé" i s'ha compromès a avaluar esta estratègia segons els criteris de l'OMS (Organització Mundial de la Salut) i es començarà pels departaments de salut del Peset i Xàtiva-Ontinyent.

REORGANITZACIÓ DE RECURSOS

Així, es vol reorganitzar tots els recursos disponibles oferits per les diferents Administracions per a oferir una atenció més pròxima, la comunitària i domiciliària. D'esta manera, es preveu que el 2010 hi haja un hospital de dia per als pacients de tots els departaments de salut, i un hospital de dia per a tractar els trastorns de personalitat i trastorns de la conducta alimentària per província.

A més, s'implantaran programes de continuïtat d'atencions domiciliaris per cada departament i els hospitals de dia infantoadolescents augmentaran de dos a cinc. A més, es procedirà a la integració funcional dels centres de mitjana i llarga estada dependents de la Diputació de València (Bétera) i de la Diputació d'Alacant (Doctor Esquerdo).

EL 24,6% DELS VALENCIANS TÉ RISC DE TRAÇA SALUT MENTAL

Els problemes de salut mental tenen una alta prevalença ja que, segons l'OMS, una de cada quatre persones patirà algun tipus de problema de salut mental al llarg de la seua vida. En la Comunitat, les dades de l'última Enquesta Nacional de Salut, es calcula que el 24,6% dels valencians majors de 15 anys presenta un risc de salut dolenta mental i el 4,1% dels nens i el 3,8% de les xiquetes té este risc.

Esta proporció és més en les dones (28,7%) que en els homes (20,4%) i el risc de salut dolenta mental és superior entre les dones de classes socials més desafavorides. Un 36,8% de les dones treballadores no qualificades presenten salut dolenta mental.

Així, l'11,9% de la població valenciana adulta manifesta haver patit depressió, ansietat o altres trastorns mentals en els últims 12 mesos. Un altre cop, esta proporció és superior en les dones (17,1%) que en els homes (6,7%) i el 18,7% declara haver consumit ansiolítics o medicaments per a dormir, més en les dones (22,9%) que en els homes (13,2%). D'altra banda, el 7,1% de la població referix haver consumit antidepressius (10,4% en dones i 2,8% en homes).

En relació amb les persones amb trastorn mental greu, poden arribar a tindre una esperança de vida 20 anys menor que la població general per problemes d'accés a les atencions, per estils de vida poc saludables o malalties cardiovasculars, diabetis o càncer, per la qual cosa l'atenció a este col·lectiu és especialment prioritària.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento