Comunitat Valenciana

UNICEF xifra en gairebé 50 milions els xiquets desplaçats tant cap a l'estranger com en els seus països

  • El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) ha xifrat este dimecres en gairebé 50 milions el nombre de xiquets que han hagut de creuar fronteres o que s'han vist desplaçats a la força, dels quals 28 milions ho han estat per conflictes i violència.
Niños en clase en un pueblo de Afganistán.
Niños en clase en un pueblo de Afganistán.
© UNICEF/UN018794/HAIDARY
Niños en clase en un pueblo de Afganistán.

En el seu informe 'Desarrelats: Una crisi creixent per als xiquets refugiats i migrants', l'organisme presenta dades sobre un "panorama desolador" sobre la vida i la situació de milions de xiquets i les seues famílies afectats per conflictes i altres crisis.

Així, ressalta que en la seua fugida han d'afrontar a més a nombrosos perills, com el risc d'ofegar-se en les travessies per mar, de patir desnutrició i deshidratació, o de ser víctimes de la tracta, de segrestos, violacions i fins i tot d'assassinats.

"Les impactants imatges de xiquets, com la del menuy Aylan Kurdi, que va aparèixer en una platja després d'ofegar-se en el mar, o de la cara atònita i sagnant d'Omran Daqnish, assegut en una ambulància després que la seua casa resultara destruïda, han commocionat al món", ha dit el director executiu d'UNICEF, Anthony Lake.

"Però cada imatge, cada xiqueta o xiquet, representa molts milions més que estan en perill i això exigix que la nostra commoció per estos casos concrets es traduïsca en accions a favor de tots els xiquets", ha afegit.

En este sentit, l'organisme ha destacat que els xiquets representen un "percentatge desproporcionat i creixent" del número total de persones que busquen refugi. Concretament, i malgrat representar un terç de la població mundial, constituïxen prop de la meitat del total de refugiats.

UNICEF ha indicat que, dels 28 milions de xiquets desplaçats per la violència i el conflicte, deu milions són refugiats, un milió són sol·licitants d'asil sense estatus determinat, i 17 milions s'han vist desplaçats a l'interior dels seus propis països.

En 2015, prop del 45% dels xiquets refugiats baix protecció d'ACNUR procedien de Síria i Afganistan. A més, més de 100.000 menors no acompanyats van sol·licitar asil en 78 països, el triple que en 2014.

L'organisme ha manifestat a més que, segons l'informe, Turquia alberga el major nombre de refugiats recents i, possiblement, el major nombre de xiquets refugiats en el món. Mentrestant, el Líban acull al major nombre de refugiats en relació amb la seua població.

"No ens n'anem a rendir fins que cada xiquet tinga una oportunitat justa. Fugen de la violència i es veuen forçats a abandonar les seues llars però, arriben al Líban o a qualsevol altre lloc del món, abans que res, són xiquets", ha dit el jugador de bàsquet Pau Gasol, ambaixador d'UNICEF Comitè Espanyol.

"És un privilegi ser testimoni de la tasca d'UNICEF per a garantir la seua protecció en cada etapa del camí", ha afegit Gasol, que compareixerà el dimecres 8 de setembre en roda de premsa per a presentar l'informe i compartir la seua experiència després de visitar xiquets i famílies refugiades al Líban.

L'informe recalca a més que els llocs amb rutes segures i legals permet oportunitats per als nens migrants i per a les comunitats a les quals s'unixen, citant una anàlisi que apunta que les contribucions dels migrants han estat superiors a l'ajuda que van rebre.

ACCÉS LIMITAT A SERVICIS BÀSICS

UNICEF ha destacat que un dels punts fonamentals és que els xiquets migrants veuen limitat el seu accés a servicis com l'educació, sent este un dels factors principals pels quals xiquets i famílies es veuen obligats a migrar.

Així, ha assenyalat que "un xiquet refugiat té cinc vegades més probabilitats de no assistir a l'escola que un xiquet no refugiat", lamentant que "quan poden acudir a l'escola, els menors migrants i refugiats solen ser víctimes de discriminació, entre d'altres raons per un tracte injust i per persecució".

Alhora, els obstacles legals impedixen que estos xiquets reben servicis en igualtat de condicions que els xiquets natius d'un país, alertant que, en el pitjor dels casos, la xenofòbia pot derivar en atacs. A Alemanya hi ha hagut 850 atacs contra albergs en 2015.

"Què preu tindrem tots que pagar si no aconseguim proporcionar a estos joves oportunitats per a rebre una educació i gaudir d'una infància més normal?", s'ha preguntat Lake.

"Com podran contribuir de manera positiva a les seues societats? Si no poden, no només es posarà en perill el seu futur, sinó que també les seues societats sortiran perdent", ha manifestat.

PROPOSTES D'ACCIÓ

Per esta raó,

UNICEF ha apuntat que s'han de portar a terme sis accions per a protegir i ajudar els xiquets desplaçats, entre les quals figuren protegir especialment als no acompanyats de l'explotació i la violència.

Les altres accions són acabar amb la detenció de xiquets migrants, o els que esperen obtindre nir condició de refugiats, mitjançant l'adopció de mesures alternatives; mantindre unides les famílies com la forma més adequada per a protegir els xiquets i garantir-los un estatus legal.

UNICEF advoca a més per garantir l'accés a l'educació a tots els xiquets refugiats i migrants i donar-los accés a servicis de salut i a altres servicis de qualitat; insistir en la necessitat d'abordar les causes subjacents als moviments a gran escala de refugiats i migrants; i promoure mesures per a combatre la xenofòbia, la discriminació i la marginació, així com la correcta integració social.

XIQUETS REFUGIATS O MIGRANTS A EUROPA I ESPANYA

L'informe apunta a més a les barreres, fins i tot legals, a les quals els xiquets fan front per gaudir dels seus drets, destacant que a Espanya hi ha 599.000 xiquets i xiquetes migrants, incloent refugiats i sol·licitants d'asil.

Segons dades d'Eurostat 2015, els xiquets, els pares dels quals són migrants, tenen un 50% més de probabilitats de viure en situació de pobresa que el 23,8% de xiquets, els pares dels quals van nàixer a Espanya.

Per esta raó, UNICEF Comitè Espanyol ha reclamat que s'eliminen les barreres al gaudiment dels seus drets dels xiquets migrants i refugiats i pal·liar la situació de vulnerabilitat en la qual viuen.

"El nostre país ha d'accelerar el compliment dels seus compromisos en matèria de reubicació i reassentament de refugiats i ha d'obrir vies legals i segures perquè els xiquets migrants i refugiats puguen arribar al nostre país sense arriscar la seua vida o la seua integritat física i moral", ha dit.

Finalment, ha reclamat una flexibilització de les condicions en els processos de reunificació familiar, argumentant que és una de les vies legals i segures més importants per a protegir la infància.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento