«A Burkina Faso, molts nens moren per falta d’higiene i ignorància»

Chema Rodríguez ha tingut sempre una obsessió: l’Àfrica.
Chema Rodríguez ha tingut sempre una obsessió: l’Àfrica.
Chema Rodríguez ha tingut sempre una obsessió: l’Àfrica.
El cooperant Chema Rodríguez coneix bé Burkina Faso, el tercer país més pobre del món i es revela contra xifres esfereïdores com que una cinquena part dels nens mor abans de tenir cinc anys.Què és Bibir?

Una ONG que va néixer a Barcelona que treballa a Burkina Faso. Un grup de gent volia fer alguna cosa a l’Àfrica,  però no sabia com. Jo portava 12 anys vivint a Mali i Ghana i em van oferir el projecte.

D’on surt aquest nom?

Amb la llengua Dagaara, una de les 40 del país, Bibir vol dir infància. Nosaltres tenim una predilecció pel benestar dels nens. A més, juga amb el so que és el mateix que vivir.

Quins són els principals projectes que tenen en mans?

Ataquem tres eixos: salut, educació i producció. Donem suport a 44 escoles i financiem el material escolar.

Quin és el nivell d’alfabetització del país?

Un de cada quatre nens no va a l’escola i, a algunes comunitats encara són menys. Alguns nens caminen 5 o 10 km per anar al col·legi.

Per què?

Els pares no se’n preocupen, estan massa ocupats en treballar per tenir alguna cosa per menjar. Nosaltres paguem la matrícula i un àpat al dia, i ells es comprometen a que el nen vagi a l’escola.

On més incidiu?

Tenim un orfanat, un centre de nutrició que salva la vida de nadons i educa a les mares. Després tirem endavant projectes productius, com   comprar llavors per conrear o construir pous d’aigua.

I en temes de salut?

Tenim un equip que visita les comunitats i ensenya aspectes bàsics de salut. Molts nens moren per falta d’higiene i d’ignorància, no sols de fam. També subministrem medicaments a les comunitats.

Com porta tot a terme?

Tenim una visió a llarg plaç i flexible, ja que Àfrica té un altre ritme, i ho fem amb persones del país. Mirem el que la gent està disposada a fer i després busquem els mitjans.

Quina és la principal font de finançament?

Els apadrinaments. Per 21 euros al mes, escolaritzem els nens, però també ajudem a les comunitats perquè puguin desenvolupar-se per elles soles.

BIO

Chema Rodríguez ha tingut sempre una obsessió: l’Àfrica. Es va fer missioner i va anar a treballar a Mali i a Ghana. Allà va conèixer la seva actual dona, per la qual va penjar hàbits. Per conèixer de primera mà els projectes de Bibir, Chema farà una conferència al Pati Llimona aquest dijous a les set de la tarda.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento