Pla per garantir la convivència durant l'estiu als districtes de Gràcia i Ciutat Vella

  • Les places dels dos barris hi concentren molta afluència de visitants.
  • La campanya combina mesures socials i de mediació amb la intervenció policial.
  • La Guàrdia Urbana combatrà el consum i la venda ambulant d'alcohol al carrer.
Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullant pels carrers del barri de Gràcia.
Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullant pels carrers del barri de Gràcia.
PABLO LACASTA/ACN
Dos agents de la Guàrdia Urbana patrullant pels carrers del barri de Gràcia.

L'arribada del bon temps fomenta una major activitat social a les places i carrers de Barcelona. És per aquest motiu que l'Ajuntament de Barcelona ha iniciat des del mes de maig una sèrie d'actuacions per garantir la seguretat i la convivència als carrers de la ciutat, especialment, als districtes de Gràcia i Ciutat Vella, ja que concentren un bon nombre d'espais amb gran afluència de visitants.

Aquestes intervencions tenen com a objectiu augmentar la seguretat i fomentar el civisme i la convivència; promocionar el respecte al descans dels veïns; potenciar un ús veïnal, lúdic i cultural dels carrers i les places dels dos barris i vetllar pel manteniment de l'espai públic. La voluntat de la mesura és dur a terme les actuacions preventives abans d'entrar plenament als mesos d'estiu.

Tant en el cas de Gràcia com en el de Ciutat Vella, les accions combinen la tasca social i de mediació amb la intervenció policial. A Gràcia, s'ha activat per tercer any consecutiu un programa d'actuació dels mediadors a les places de la Revolució, Diamant, Virreina, Sol, Vila, a més de les places del Raspall i del Poble Romaní, les quals s'han incorporat enguany.

Pel que fa a Ciutat Vella, s'han delimitat tot un seguit d'espais d'intervenció prioritària en els quals també es combina la presència dels agents cívics diürns amb el reforç policial, amb un increment de la campanya de neteja, tant en la seva vessant comunicativa com en la vessant de cobertura de servei.

"M'agrada a viure amb tu"

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquest mes de juny la campanya M'agrada viure amb tu per tal de conscienciar els i les barcelonines en diversos aspectes de civisme.

L'objectiu és reduir la contaminació acústica, sensibilitzar als ciutadans sobre la venda ambulant i fomentar la neteja de la ciutat.

Així mateix, també es vol millorar la preservació de l'espai públic i fomentar el respecte pel mobiliari urbà. En les zones més turístiques, la campanya es difondrà també en anglès per tal d'arribar al públic turista.

Operatiu policial

La Guàrdia Urbana ha iniciat a Gràcia un dispositiu específic anomenat Places de Gràcia  per mantenir els nivells de seguretat i convivència a les places del districte i, també, els seus entorns.

Aquest dispositiu especial, que també s'aplica a Ciutat Vella, té com a finalitat combatre el consum i la venda ambulant de begudes alcohòliques a l'espai públic, així com incrementar el control pel que fa a la utilització i ús d'instruments musicals a l'espai públic.

El cos de policia local barcelonina també realitza diferents accions per garantir que els locals d'oci nocturn compleixen amb la normativa, com ara els horaris de tancament, per així minimitzar i evitar els sorolls a l'exterior dels clients.

Activitats a Ciutat Vella

El Govern Municipal ha programat diverses activitats per potenciar el caràcter lúdic de la campanya. Entre aquestes destaquen música clàssica i jazz als parcs; festes infantils i jocs; cinema a la fresca; nits de fotografia, campionats de futbolí i trobades microliteràries als centres cívics.

D'altra banda, durant els mesos de calor de l'any passat (maig-setembre), Gràcia va registrar una davallada del 25,6% de les trucades de queixa dels ciutadans al 092 per consum d'alcohol al carrer. En el cas de Ciutat Vella, aquesta reducció va ser del 17,4%.

Pel que fa a les denúncies per excés de soroll, des del 2011 fins ara, els dos districtes també han registrat una tendència a la baixa durant aquests mesos amb reduccions dels incidents per soroll del 4,9% i del 7,9% a Gràcia i a Ciutat Vella, respectivament. La tendència s'ha mantingut aquest primer trimestre del 2014 amb baixades a tots dos districtes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento