El recinte modernista de Sant Pau passa a ser de pagament

  • Els pavellons rehabilitats es poden visitar pagant vuit euros i 14 euros amb guia.
  • L'enclavament de l'hospital vol atreure més de 120.000 persones cada any.
  • Les portes obertes gratuïtes s'han allargat del 25 de febrer al passat diumenge.
Imatge del recén inaugurat pavelló de l'Administració, que es podrà visitar després d'unes costoses i llargues obres de restauració del recinte modernista de Sant Pau.
Imatge del recén inaugurat pavelló de l'Administració, que es podrà visitar després d'unes costoses i llargues obres de restauració del recinte modernista de Sant Pau.
Susanna Sáez/EFE
Imatge del recén inaugurat pavelló de l'Administració, que es podrà visitar després d'unes costoses i llargues obres de restauració del recinte modernista de Sant Pau.

Hi havia moltes ganes per part dels barcelonins de recórrer el recinte modernista remodelat de l'Hospital de Sant Pau. Només en els primers sis dies de portes obertes gratuïtes van passar pel complex històric més de 26.000 persones. Un èxit de convocatòria que els gestors del recinte esperen que no caigui amb el pagament, a partir d'avui, de vuit euros per  visitar lliurement el recinte i de 14 si es fa amb un guia. En una segona fase, el complex incorporarà audioguies. S'esperen més de 120.000 visitants per any.

Les portes obertes van arrencar el passat 25 de febrer i es van allargar fins al passat diumenge.

Per als veïns dels barris més propers a l'hospital, com ara el Guinardó i Clot-Camp de l'Arpa, existeix un carnet unipersonal que per cinc euros anuals permet accedir al recinte modernista tots els cops que es vulgui.

Existeixen dues modalitats més de carnets per a amics-col·laboradors (aportació anual de 30 euros) i amics-benefactors (aportació anual de 50 euros) les condicions dels quals es poden consultar al web www.santpaubarcelona.org.

Patrimoni Mundial des del 1997

Dels 12 pavellons que formen aquest conjunt arquitectònic singular i únic a l'Estat, projectat per l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, sis estan totalment rehabilitats. És Patrimoni Mundial de la Unesco des de l'any 1997. Per recuperar aquesta joia monumental s'han dedicat quatre anys.

Nous usos dels pavellons

Els pavellons que s'han recuperat ja funcionen com un nou centre de recerca i innovació, amb voluntat internacional, a més de com l'esmentat punt d'atracció turística dins la ruta modernista de Barcelona. De moment ja s'hi han instal·lat set institucions de renom i àmbit internacional.

Les visites que avui arrenquen es fan en quatre idiomes de dilluns a dissabte en horari de matí i tarda, i els diumenges al matí, amb una ampliació d'horari a la tarda entre els mesos d'abril i d'octubre. Hi haurà portes obertes set cops l'any, en dates com Sant Jordi, Santa Eulàlia, la Mercè o la Nit dels Museus.

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) reclama des de fa anys un debat amb la participació de diverses entitats socials per mantenir el recinte de l’hospital de Sant Pau «al servei de la ciutat» respectant i mantenint d’aquesta manera el criteri dels seus fundadors.

Més concretament, el vicepresident de la Favb, Joan Maria Soler, defineix aquest com un tema "preocupant". Preguntat per 20minutos, considera que el més greu és que per a les administracions locals de Barcelona "privatitzar s'ha convertit en una norma i ja no es posa ni en qüestió. S'ha perdut el pudor". I reitera que s'estan limitant els accesos a espais que són "de tothom i pels que paguem impostos per a no tenir un accès lliure". Afegeix que, per limitar els grans fluxos de turistes a aquests enclavaments "s'està castigant als veïns".

"La gente quiere cultura pero a un precio justo"

Anna (22 anys) i Marta (23 anys) infermeres d'Arenys de Mar. "No sabíem que es feien visites al recinte modernista de Sant Pau des de feia uns dies i ens sembla bé. Tampoc sabíem que hi havia carnets especials per a veïns, col·laboradors i amics i que les visites serien de pagament a partir del dilluns 17 de març. Haver de pagar ens sembla malament perquè no tindríem que pagar per poder veure patrimoni cultural. Hem vingut a l'hospital per lliurar els nostres currículums i poder treballar aquí" (L'Anna acaba de tornar del Regne Unit on ha estat treballant com a infermera).

Diego A. Manrique (43 años) lotero. "La gente quiere cultura pero a un precio justo. Este recinto es nuestro patrimonio y nos sentimos orgullosos de él y queremos conocerlo. Ojalá hubieran más días de puertas abiertas y no tengamos que volver a hacer cola para verlo gratis por la Mercè".

Altres recintes culturals de pagament

En els darrers mesos i setmanes, s'han afegit a la llista d'instal·lacions municipals que han passat de ser de visita lliure a de pagament el Park Güell d'Antoni Gaudí i més recentment el Castell de Montjuïc, que el Ministerio de Defensa va cedir a la ciutat de Barcelona mitjançant l'Ajuntament.

El govern municipal va aparcar el passat mes de gener la privatizació del parc d'atraccions del Tibidabo tot i ser una de les promeses electorals de l'executiu de CiU. El recinte va tenir pèrdues al 2012 i es va quedar a 80.000 visitants dels 600.000 que considera com a xifra rendible.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento