Almenys 3.000 alumnes catalans han abandonat la universitat a causa de les altes taxes

  • L'encariment del 66% de les tarifes fa que hi hagi estudiants que no puguin pagar la matrícula, ho facin a terminis o s'apuntin a menys assignatures.
  • Un curs universitari ha passat a costar, de mitjana, 2.000 euros.
  • Les taxes de l'FP afecten, també, a les matriculacions i els màsters s'han encarit.
Alumnos de la Universitat de Barcelona.
Alumnos de la Universitat de Barcelona.
ARCHIVO
Alumnos de la Universitat de Barcelona.

La pujada de les taxes universitàries ha deixat fora dels estudis superiors centenars d'alumnes. Sindicats d'estudiants i la Plataforma d'Afectats per les Taxes alerten que s'està fent una involució «classista» i «elitista» ja que hi ha menys beques i no tothom es pot pagar les matrícules, que ja ronden una mitjana de 2.000 euros anuals.

Segons càlculs de la Plataforma d'Afectats per les Taxes, en base a les dades de l'Observatori del Sistema Universitari, uns 3.000 joves «es van quedar fora de la universitat per la pujada d'un 66% de les tarifes». Ho explicava un membre de la plataforma, Jheysson Salas, i denunciava que a tot Espanya es calcula que són uns 30.000 els estudiants que al setembre van haver de penjar els estudis superiors.

Una dada significativa és, també, el nombre d'alumnes que opten per demanar el pagament fraccionat de la matrícula. Salas posa un exemple:_a la Universitat de Barcelona, aquest curs, 10.000 persones han optat per aquest opció de pagament, 7.000 de les quals  ho abonaran en set terminis i la resta, més de 3.000, ho faran en tres.

Donat l'encariment dels preus de la universitat, són molts els estudiants que es matriculen de menys crèdits, confirmaven des de la plataforma i des de diversos sindicats estudiantils. Tots ells coincideixen en apuntar que s'està caminant cap a «un model més classista, més elitista», on l'accés per a les persones provinents de «classes obreres i populars» no poden assolir aquesta despesa.

«No és un fet conjuntural, sinó que respon a un seguit de polítiques engegades des dels anys 90», resumia Mercè Amich, portaveu del SEPC. Des del Sindicat d'Estudiants, Borja Latorre recordava que des de 2007, les carreres han pujat entre un 70% i un 200%. Les taxes van pujar més a Catalunya que a la resta de l'Estat.

També als màsters i l'FP

Latorre, des del Sindicat d'Estudiants, apunta que el retorn de les taxes a l'FP també suposa un escull per als estudiants. Es paguen 360 euros el curs a Catalunya, quan des dels anys 80 no se'n pagava. Alhora, els màsters també s'han encarit i ho han fet entre un 69% i un 300%, segons indicava Salas, de la Plataforma d'Afectats per les Taxes. El dia 27 s'adhereixen a la vaga del sector de l'Ensenyament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento