Xavier Trias (CiU): "Defensarem Barcelona, però serem lleials amb la Generalitat"

  • És el candidat de CiU a l'alcaldia de Barcelona.
  • És un pediatra amb una llarga trajectòria política.
  • Es defineix con amant de Barcelona i molt familiar.
  • Prové d'una família de 12 germans i té sis néts.
Xavier Trias.
Xavier Trias.
HUGO FERNÁNDEZ
Xavier Trias.

Xavier Trias fa una aturada a la redacció de 20 minutos per explicar als lectors el seu projecte.

Un dels seus lemes és Tu&Trias. Per què s’ha de triar Trias?

Perquè es produeixi un canvi a Barcelona. Fa 32 anys que governen els mateixos. A més, governant d’una manera que s’han cregut que la ciutat és seva, que poden fer el que volen... Els lideratges nous no es basen en l’autoritarisme, sinó en les complicitats. Hi ha un nombre important de gent que vol un canvi de maneres de fer.

També es vol presentar com l’alcalde de les persones. Hi ha qui diu que només ho seria dels rics?

M’adreço a totes les persones, el que no s’ha fet fins ara. Barcelona és una ciutat d’èxit, però, molta gent et diu: "l’èxit de qui?". Hem de fer recaure aquest èxit en tothom donant serveis. Hem de treballar per les persones amb les persones. No hem de dir, "jo ja sé què és el que necessites", que és el que fa l’Ajuntament. Llavors, la gent es rebel·la. Això va passar amb la consulta de la Diagonal. L’Ajuntament va dir: "jo ja sé que necessites que passi un tramvia per la Diagonal". Però, la gent va dir que no. L’Ajuntament no ha sabut escoltar la gent.

Aquest ha estat el gran mal?

Un d’ells. L’Ajuntament escoltava la gent a la seva manera i no a la manera de la gent.

Les enquestes li són favorables. Això li genera responsabilitat...

Sí, molta. És una situació diferent. Per primer cop en 32 anys, sortim amb enquestes favorables. Teòricament, hauríem de ser capaços de guanyar, però ho hem de fer amb força per poder fer les nostres polítiques.

Aspira a la majoria absoluta?

T’has de posar uns objectius alts. No és segur que l’assolim, però sí que hem de treure un nombre prou alt de vots perquè quedi molt clar qui ha guanyat.

Tem allò que li va passar a Artur Mas, que va guanyar les autonòmiques ja abans, però no ha arribat a governar fins ara?

En totes les enquestes no es dóna aquesta possibilitat. Necessitem fer un govern fort, sense estar lligats.

Però, amb l’ajuda del PP?

Amb ningú. El meu plantejament és ser alcalde perquè ningú sumarà 21 regidors i tindrà l’alcaldia la força més votada. Pot passar amb relativa facilitat.

Els alcaldes socialistes sempre han tingut un referent que els ha precedit. Trias no en té cap.

Però, aquí, hem tingut algun alcalde bo.

Té un referent socialista?

Pasqual Maragall no ho va fer malament. Però, ara, tot s’ha de fer diferent. No es pot tornar a dir: "anem a fer uns Jocs Olímpics". Tot ha canviat. El gran esdeveniment és sortir de la crisi i crear feina. Aquest és el repte.

Això ho diuen tots els candidats. Quina és la fórmula Trias?

Fer les coses fàcils. Primer, ajudar els emprenedors. Com? Donant-los ajuts i no posant-los tants problemes. A Barcelona, si tu demanes una llicència, en un districte triguen dos mesos; en un altre, sis; i, en algun, fins i tot, dos anys. Això no pot ser. Hem de sortir al món a buscar inversors i posar la marca Barcelona, que és molt potent, al servei dels emprenedors. Per a les empreses que tenen dificultats, que uns mediadors els ajudin a aconseguir crèdits.

Aposta per les privatitzacions?

No, no penso privatitzar res.

I per les retallades?

L’Ajuntament no necessita fer retallades. Hem de gastar bé. Els que protesten per les retallades han de saber una cosa: la pitjor política social és quan un govern gasta més d’allò que té. A Catalunya hi ha hagut un tripartit que ha gastat més del compte a la Generalitat. Això és una política greu per al benestar social.

Què faria amb els impostos?

Ni els apujarem ni els abaixarem, perquè a Barcelona no li poden caure els ingressos. El que hem de fer són coses que ajudin les famílies. Per exemple, amb la T-16, fent el transport gratuït per als menors de 16 anys. Barcelona és cara o barata? Depèn dels serveis que doni. Hem de ser competitius. Amb el que paguem no pot ser que donem pitjors serveis que altres.

Ja, però, hi ha la percepció que és una ciutat cara per viure-hi?

Però, sempre és cara o no, depenent dels serveis que donis.

I és una ciutat agradable per viure-hi només per a alguns?

Ho és, menys per a les persones que ara estan en una situació greu, com ara els aturats.

Però, en alguns barris és més amable estar-s’hi per als turistes que per als barcelonins?

No, Barcelona és una ciutat que té un gran encant per viure-hi. El que hem de fer és que sigui un referent de qualitat de vida.

Se sent el candidat més vell?

Amb més experiència, però sóc conscient que sóc gran. El que passa és que sóc jove d’idees. També hi pot haver gent jove que sigui vella d’idees. Tinc 64 anys i puc demostrar que he fet coses importants i ara m’agradaria fer-ho per la meva ciutat.

Hereu va mostrar una foto seva amb José Maria Aznar?

És un estil de fer. Cadascú és com és. Hereu va quedar retratat. O ell, o prefereixo pensar que molts dels que l’assessoren, que l’assessoren molt malament. És el tipus de política barroera que jo intento evitar.

El possible ascens del PP al Govern espanyol el 2012 condicionarà els pactes a Barcelona?

No, no té res a veure.

I Trias defensaria Barcelona davant de la Generalitat?

Sí, però serem lleials amb la Generalitat. Un alcalde no ha de ser el cap de l’oposició del president. Això ja ho té al Parlament. Però un alcalde ha de defensar els interessos de la ciutat per damunt de tot. I ho farem.

I què pensa fer dilluns?

Espero celebrar-ho, reunir-me amb l’equip de campanya i donar-los les gràcies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento