Rodalies registra 81 incidències en 4 mesos per manca d'inversió

  • La Generalitat exigeix 1.911 milions per a la millora urgent de la xarxa.
  • Foment s'hi nega escudant-se en la crisi.
  • Nomès s'ha executat el 3,3% dels 4.000 milions previstos per a 2008-2015.
Passatgers afectats per l'avaria de dilluns entre Sants i L'Hospitalet.
Passatgers afectats per l'avaria de dilluns entre Sants i L'Hospitalet.
EFE
Passatgers afectats per l'avaria de dilluns entre Sants i L'Hospitalet.

Des de principis d’any s’han registrat 81 incidències a Rodalies fruit de la manca d’inversió. Els problemes en la senyalització van causar-ne 20; en els trens, 12; i en la catenària i l’electrificació, 10. Cada mes hi ha entre 15 i 24 incidències.

És per això que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va reclamar aquest dimecres al Ministeri de Foment la millora "immediata" de Rodalies perquè "fa aigües". Dels 510 milions d’euros previstos només s’han executat 64,7 milions.

1.911 milions d’euros

Recoder va anar més enllà i va exigir a Foment 1.911 milions d’euros per dur a terme les 16 actuacions més prioritàries i va recordar que el traspàs de Rodalies comportava una inversió de 4.000 milions per al període 2008-2015, dels quals només s’ha executat un 3,3%.

"És difícil justificar que no hi ha diners quan s’han invertit 3.800 milions d’euros en alta velocitat entre Madrid i Extremadura o més de 2.000 milions entre Madrid i Galícia", va afirmar. Va ser precisament aquest l’argument esgrimit pel ministre José Blanco. "En un context econòmic molt complicat en el qual la Generalitat ha paralitzat aquest any tota la licitació d’obra pública, no pot demanar-nos als altres que fem més esforços, quan ells han hagut de retallar per ajustar-se al compliment de l’objectiu de dèficit", va assenyalar el ministre.

Els representants de la Conselleria i el Ministeri s’havien de reunir aquest dimecres per determinar les inversions del Pla de Rodalies més urgents, però Foment va cancel·lar la cita de forma "unilateral", malgrat haver-la concertada fa 3 mesos.

Actuacions prioritàries

Més enllà de la millora a Rodalies, la Conselleria vol perllongar andanes com la d’Arc de Triomf, construir un accés a la T1, desdoblar la línia Montcada i Reixac-Vic i remodelar diverses estacions, entre d’altres. També vol crear una oficina de coordinació per gestionar les inversions, com es va fer durant la construcció de la T1.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento