Comunitat Valenciana

Exdirectora de Benestar Social creu que ha estat "bona" la decisió d'adjudicar places de residències però no el resultat

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)

L'exdirectora general de Benestar Social, María Luisa Gracia, ha defensat este dilluns com a "bona" la decisió de fer un procés d'adjudicació de places de residències d'accessibilitat per a les persones dependents perquè "es garantia moltes places en poc temps" baix unes "línies de qualitat" en el procés i adjudicació ja que ha indicat que havia un dèficit en la Comunitat. En aquell moment la decisió va ser bona, tot i que sembla que el resultat no ha estat l'adequat", ha assenyalat.

Així ho ha indicat Gracia durant una compareixença a la comissió d'investigació de les Corts que investiga el procés d'adjudicació de places de residències d'accessibilitat per a les persones dependents, en concret, en els centres del grup Saba, format per una desena d'empreses entre les quals figura Lubasa o Sedesa -propietat de la família Cotino-.

En la seua intervenció, Gracia ha indicat que a la Comunitat valenciana havia una necessitat de places de residència perquè moltes no eren en funcionament o bé a falta d'inversió o de personal, pel que ha recalcat que "urgia" revertir esta situació.

De fet, ha indicat que a la residència de Carlet havia unes 400-600 places tancades que no es podien ocupar a falta de recursos. "Havia un problema apressant. Faltaven places residencials i les ràtios que havia a nivell estatal i europeu eren més grans que places en la Comunitat", ha remarcat.

Per esta raó, ha explicat que calia crear noves places i "no havia suficient amb la inversió que havia", pel que ha defensat que la fórmula de traure places per concurs a la iniciativa privada i amb garanties era "molt bona opció", tot i que ha admès que "el resultat no ha estat l'adequat".

D'altra banda, i preguntada pel diputat de Podem, César Jiménez, sobre si tenia constància de reunions prèvies a l'adjudicació de les places, ha negat este extrem i ha remarcat que "no recorda" participar en cap reunió anterior al concurs perquè el procés es va realitzar des del gabinet del conseller, Rafael Blasco, i no des de la direcció general. "No vaig rebre instrucció ni hi ha hagut tracte de favor cap a ningú", ha subratllat.

Així, ha explicat que tot el procés es va portar a terme des de Conselleria i la Direcció General únicament facilitava informació per a l'elaboració del plec al cap gabinet tècnic del conseller, José Juan Bas, que era amb la qual tenia relació i mantenia una interlocució.

"Si veuen les estructures de Benestar Social abans de Blasco i després d'ell, veuen que les coses canvien perquè ell treballa d'una altra manera que no és ni millor ni pitjor", ha insistit Gràcia. Per tant, ha remarcat que Blasco "va assumir com un projecte estrella seu i per això ho va fer des del seu departament", ha indicat.

PAL·LIAR DEFICIÈNCIES

D'igual, una altra exdirectora general de Benestar Social, Esther Franco, ha indicat que quan va ser nomenada per al càrrec va comprovar que havia "un dèficit de places", pel que ha defensat que el seu departament va treballar per a "pal·liar estes deficiències" amb programes com el bo residència, ajudes a persones que cuiden majors a casa o mitjançant la creació d'estades temporals o els centres de dies".

Ha negat que ella treballara en l'elaboració del plec de condicions ni en la seua posada en marxa, tot i que ha admès que ho coneixia.

"Jo em dedicava a dissenyar i organitzar programes d'atenció a majors i no vaig treballar en els plecs, ni els estudie perquè no era la meua competència", ha explicat per indicar que havia un departament de la Conselleria on els funcionaris feien "els estudis i valoracions" sobre les condicions.

Per tant, Franco ha subratllat que no ha tingut reunions ni amb sindicats ni amb empreses adjudicatàries ni tampoc ha rebut instruccions sobre cap tema i ha detallat que la seua relació amb Rafael Blasco ha començat de manera més directa quan va entrar en Conselleria perquè abans únicament "ho coneixia de les seues activitats polítiques i de res més".

Segons la seua opinió, Blasco ha iniciat la posada en marxa d'un concurs per a adjudicació de les places per a "donar cobertura assistencial a les persones" i ha defensat que els funcionaris que van realitzar el plec "sempre van actuar conforme a la llei i si van fer qualsevol canvi ho farien conforme a la llei".

Pel que fa a l'incompliment dels terminis en la construcció de residències, ha insistit que ella no era responsable d'estes qüestions però ha afirmat que ha "sentit" que "havia llocs on s'havien de construir les residències que no complien o no comptaven amb el beneplàcit dels ajuntaments i els tràmits que es paralitzaven" i creu que aquestes qüestions podrien explicar els retards.

"Estic orgullosa de la tasca que vaig fer perquè ho vaig fer com vaig poder de millor. Sempre he estat honesta en el meu treball", ha tancat Franco.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento