Comunitat Valenciana

Un 7,3% de valencians veu la immigració com una amenaça

  • El 45,5% dels ciutadans de la ciutat la veu com una oportunitat o necessitat.
  • Un 59% dels valencians creuen que s'hauria de fer més esforços en l'acolliment de refugiats.
  • L'Ajuntament de València ha presentat aquest divendres el cinqué baròmetre municipal.
Imatge de població, habitants en uan carrer de València
Imatge de població, habitants en uan carrer de València
AJUNTAMENTVLC - Archivo
Imatge de població, habitants en uan carrer de València

Un 7,3% dels habitants de València considera que la immigració és una amenaça per a la ciutat, mentre que un 45,5 considera aquest fet positiu, i ho veuen com una oportunitat (17,5%) o una necessitat (28%). Així mateix, per a un 44,9% de la població és una "realitat inevitable".

Aquestes dades es desprenen del cinqué baròmetre municipal d'opinió ciutadana que ha realitzat l'Ajuntament de València i que ha presentat aquest divendres el regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana. En l'enquesta s'ha preguntat per cinc blocs de temes: família i gestió del temps; valors socials; immigració; discriminació i participació social.

Dins del bloc sobre immigració s'ha preguntat per, entre altres qüestions, la percepció que tenen els ciutadans sobre els canvis en la ciutat produïts per aquest fenomen.

Respecte a l'economia, l'opció més repetida és que no ha afectat amb un 36,3%, no obstant açò, són més els que creuen que ha perjudicat l'economia (31,7%) que els que l'ha millorat (24,7%). Aquesta percepció s'aguditza per grups d'edat: els majors de 65 són els que creuen que més ha perjudicat (37,3%), mentre que els menors de 39 són els que creuen que més ha millorat l'economia amb la immigració (28,1%).

On si hi ha una opinió positiva generalitzada és en la pregunta sobre si ha millorat la diversitat cultural en la ciutat, on un 53,7% creu que ha millorat; un 25,1% creu que no ha afectat, i només un 15,3% creu que ha empitjorat.

No obstant açò, les coses canvien quan es pregunta sobre seguretat ciutadana: per a un 37,7%, la immigració ha empitjorat la seguretat i per a un 42,4, no ha afectat. En relació a la convivència, un 40,1% creu que no ha afectat, un 31,5 creu que ha empitjorat i un 24,2, que ha millorat.

Cal destacar que la percepció que la seguretat ha empitjorat és l'opció majoritària entre els grups de majors de 65 (un 45% enfront dels 37,2 que creuen que no ha afectat), i d'entre 40 i 65 anys (un 40,1% enfront del 39,9 que creu que no ha afectat). Entre els menors de 39, la percepció canvia, i tan sols un 28,7% creu que la seguretat ha empitjorat, enfront d'un 49,8% que creu que ha millorat.

Per districtes, segons els mapes que ha distribuït l'Ajuntament, els que més creuen que l'economia i la diversitat cultural han millorat són Campanar, la Saïdia, Ciutat Vella i Benimaclet, mentre que en Rascanya, Benicalap, Pobles del Nord i Pobles de l'Oest, aquesta percepció és menor.

Un 72% té relació amb persones d'altres cultures

Quant a la relació amb persones d'altres cultures, un 72% sí la tenen, d'entre els quals destaquen els menors de 39 anys, amb un 85,9%, davant dels majors de 65, amb solament un 46,2%.

Així, els valencians es relacionen majoritàriament amb persones que procedeixen d'Amèrica del Sud (64,4%) i Europa (41,6%). Cal destacar la diferència d'edats entre els quals es relacionen amb persones procedents d'Àfrica: un 35% dels menors de 39 anys, davant d'un 23,7% dels majors de 65.

Respecte a les raons que els valencians creuen que dificulten la bona convivència amb els immigrants, un 31,8% creuen que són els diferents costums, i un 30,5%, l'idioma. No obstant açò, és destacable que un 29,4% creu que és la hostilitat de la pròpia societat cap a aquest col·lectiu, mentre que un 14,6% no veu cap raó que dificulte aquesta convivència.

Acolliment de refugiats

L'estudi també ha realitzat un bloc sobre valors socials, en els quals se li ha preguntat per si estan d'acord amb certs arguments. Entre ells, destaca que un 59% dels valencians creuen que s'hauria de fer més esforços en l'acolliment de refugiats.

D'altra banda, un 48,9% creu que el treball que realitzen els immigrants no té efectes en els salaris, mentre que un 56,4% creu que la immigració ajudarà a pagar les pensions en el futur. Així mateix, un 59,7% creu que les cobertures socials de la població estrangera són les mateixes que la de la resta de la població, mentre que un 31,8% creu que no.

L'enquesta també ha preguntat per la discriminació, entre la qual destaca que en els últims 12 mesos, un 18,1% dels enquestats s'han sentit discriminats. Aquesta xifra és més alta entre les dones (20% davant de 16% dels homes) i entre els menors de 39, amb un 26,7%, davant del 5,3% dels majors de 65.

Les majors discriminacions es produeixen, segons les respostes dels enquestats, en l'àmbit laboral, i en un percentatge més elevat entre les dones que entre els homes: un 47,1% davant d'un 36,4%.

Les causes de discriminació també varien segons sexes: un 38,5% de les dones s'han sentit discriminades pel seu sexe, davant d'un 1,9% dels homes. Pel seu costat, els homes s'han sentit més discriminats per origen ètnic o cultural (25,5% davant de 16,3% de les dones) i per idees polítiques (17,4% davant de 5,8% de les dones).

Així mateix, les dones també se senten més discriminades per edat (un 21,7% davant d'un 14,7% dels homes) i la discriminació per aspecte físic està en uns valors similars: 14,8% de les dones i 15,3% dels homes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento