Comunitat Valenciana

El jutjat reconeix el dret dels estudiants de la UCV a fer pràctiques en l'Hospital General

  • La magistrada accepta el recurs presentat per la UCV contra la resolució de 29 d'agost del passat any del centre sanitari.
  • Considera que “s’estaria tractant de forma desigual als estudiants de la UCV” i que forçaria el pagament d’un cànon a la UV fixat per la pública.
  • El tribunal recorda que la qüestió “afecta a un dret bàsic com és el de l'educació” i que la Constitució reconeix als ciutadans el dret a l'elecció de centre docent.

El jutjat del Contenciós-Administratiu número 1 de València ha donat la raó a la Universitat Catòlica (UCV) i li ha reconegut el dret a mantenir els convenis de cooperació educativa amb l'Hospital General i al fet que els seus estudiants facen pràctiques d'infermeria i logopèdia en el centre hospitalari, amb efectes fins al curs pròxim i aquest actual respectivament.

Així ho estableix en una sentència de data d'aquest dimecres, a la qual ha tingut accés Europa Press, en la qual la magistrada accepta el recurs presentat per la UCV contra la resolució de 29 d'agost del passat any de l'Hospital General Universitari de València, que va denunciar els convenis marc d'infermeria i logopèdia amb la Catòlica, una decisió que anul·la per ser contrària a dret.

Per a la magistrada, sense una "clara justificació" per a denunciar aqueixos convenis, "s'estaria tractant de forma desigual als estudiants de la UCV" enfront dels de la pública, i forçaria a la Catòlica a signar un contracte d’externalització de les assignatures del practicum amb la UV, pagant un cànon fixat "unilateralment" per la UV, i que seria de 145.848 euros més 36.462 de despeses administratives.

La sentència, contra la qual cap recurs, imposa les costes processals a l'administració demandada. Segons han informat fonts de la institució acadèmica a Europa Press, la UCV demanarà l'execució dels convenis que la magistrada ha decidit mantenir. En el cas de logopèdia, assorteix efectes fins a aquest curs 2017/2018 mentre que el d'infermeria fins al 2018/2019.

El Consorci Hospital General Universitari va rebutjar a l'agost de 2016 els recursos de reposició de la UCH i va ratificar amb efectes retroactius les denúncies de convenis de col·laboració entre el centre i la UCV per a la participació de les institucions i centres sanitaris en la docència, assistència i investigació universitària en els graus en qüestió.

Sense justificar i retroactiva

La UCV va al·legar davant el jutjat la nul·litat de la resolució en considerar que s'havia fet una denúncia del conveni sense justificar i aplicant retroactivament el Reial decret 420/2015 que regulava aquesta matèria, infringint a més la llei d'Unitat del Mercat i defensa de la competència, al mateix temps que denunciava la vulneració dels drets fonamentals tant de la universitat com dels seus alumnes.

Per açò demanava la nul·litat de la resolució i que es reconeguera el seu dret a mantenir una cooperació educativa amb el Consorci "com a mecanisme de garantia de les llibertats econòmiques i els drets fonamentals de la UCV". En el cas del de logopèdia i infermeria, subscrits en 2005 i 2009, respectivament, eren prorrogables per cada cinc anys excepte denúncia expressa.

Adaptar-se a la nova situació jurídica

L'Hospital General va justificar la denúncia del conveni en què el RD 420/2015 va modificar l'anterior en el qual s'establien les bases generals del règim de concerts entre les universitats i les institucions sanitàries i va determinar que un hospital universitari "solament podrà estar vinculat per concert o conveni a una universitat" i excepcionalment, per a les pràctiques i d'acord amb convenis específics, podrà haver-hi alumnes d'altres centres prèvia consulta a la universitat vinculada.

Així, al·legava que la denúncia era no solament ajustada a dret sinó "obligatòria" per a adaptar el marc de col·laboració a la nova situació jurídica "de manera que es vincule la cooperació amb les universitats privades a través de la preceptiva consulta escrita a la Universitat de València".

Dret a l'elecció de centre docent

No obstant açò, segons la UCV, el General va aplicar retroactivament aqueixa disposició, amb el que va infringir el Codi Civil ja que els convenis estaven vigents en situació de pròrroga.

La magistrada subratlla que el tenor d'aqueixos convenis és "clar" i fixa aqueix període de pròrroga i sosté que no pot aplicar-se el RD 420/2015 amb retroactivitat al no estar previst expressament pel legislador en la norma i afecta a una situació vigent i consolidada.

Al mateix temps, afig que la norma no imposa "com a necessitat que solament hi haja una universitat per a la realització de les pràctiques" sinó que "expressament exclou" la vinculació de la realització "d'un hospital-una universitat".

Per aquest motiu entén que la justificació del General "no és adequada" i subratlla que no s'ha adduït "en cap moment" per la seua banda raons d'interès general, "máxime quan afecta a un dret bàsic com és el de l'educació-formació universitària" i l'article 14 de la Constitució reconeix als ciutadans el dret a l'elecció de centre docent.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento