Comunitat Valenciana

La UPV, únic equip espanyol en l'iGEM 2017 de Boston amb una màquina per a comunicar-se amb les plantes

  • L'equip València UPV iGEM, compost per 13 estudiants de la Universitat Politècnica de València, ha desenvolupat una màquina per a comunicar-se amb les plantes i influir en el seu comportament amb la qual competirà en l'iGEM 2017 de Boston. Es tracta de l'únic equip espanyol que participa enguany en el concurs de biologia sintètica del MIT. En 2016, la universitat valenciana ja va obtindre una medalla d'or i dos premis especials.
Viatge de l'alumnes a Boston
Viatge de l'alumnes a Boston
UPV
Viatge de l'alumnes a Boston

'ChatterPlant' és la proposta amb la qual l'equip de la Universitat Politècnica de València participarà esta setmana en iGEM 2017, el certamen de biologia sintètica que organitza el Massachusetts Institute of Technology (MIT). És una interfície genètica que permet la comunicació bidireccional amb les plantes per a influir en elles i controlar la seua floració.

Aplicant polsos de llum roja en les arrels prèviament modificades, l'equip ha aconseguit intervenir en el comportament d'una Nicotiana Benthamiana, una planta de laboratori de la família del tabac. "Hem aconseguit activar la proteïna que desencadena la floració. Això significa que, davant condicions climatològiques extremes o de sobrepoblación mundial, podríem avançar la floració d'una explotació i disposar d'una collita en un moment donat", ha assenyalat, a través d'un comunicat, el portaveu del València UPV iGEM 2017, Álvaro Ballesteros, alumne de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronómica i del Medi Natural.

"De fet, no solament nosaltres ens comuniquem amb la planta i modifiquem el seu comportament, sinó que també el subarbust ens parla a nosaltres. Ens diu si està infectada, si li falta aigua o nutrients. Tot açò a través de la Phytocomputer que hem dissenyat", ha explicat Alicia Climent, integrant del València UPV iGEM 2017. L'equip es mostra molt satisfet amb els resultats que han obtingut en el laboratori.

PRESENTACIÓ A HARVARD

Este dimecres parteix l'expedició de la Universitat Politècnica de València cap als Estats Units. En total viatgen els 13 alumnes membres de l'equip, dos dels tutors (Alberto Conejero i Diego Orzáez) i el vicerector d'Alumnat i Extensió Universitària, José Luis Cueto. I demà dijous, l'equip presentarà el seu projecte en la Universitat d'Harvard davant alumnes i professors de la institució, gràcies a la mediació del consolat d'Espanya en la ciutat.

El divendres 10, serà la jornada de benvinguda a l'esdeveniment iGEM i el dissabte, a les nou de la demà -hora local-, l'equip valencià farà la seua exposició davant un jurat internacional. Durant tota la competició, el prototip estarà en funcionament, de manera que els jutges, observadors i membres d'altres universitats podran comprovar com la 'ChatterPlant' registra paràmetres (temperatura, humitat, nivell de patògens) i accelera el procés de floració.

I el dilluns 13, es donaran a conéixer els finalistes i els guanyadors d'esta edició, triats entre els 300 equips arribats de tot el món (l'únic espanyol és el de la UPV).

La Universitat Politècnica de València participa en iGEM des de l'any 2006. En l'última edició, va presentar Hype-IT, un kit de ferramentes per a l'editat de gens en plantes emprant per a açò la tecnologia CRISPR/Cas9. La proposta va obtindre una medalla d'or i dos premis especials (Millor Hardware i Millor Ferramenta de Software), la qual cosa fins ara ha sigut el seu millor resultat. De les 300 universitats participants en la competició, solament tres van quedar per davant de la UPV en el medallero.

En esta ocasió, participen 13 alumnes de la UPV de diverses disciplines (Biotecnologia, Enginyeria Informàtica, Enginyeria en Tecnologies Industrials i Belles arts, entre altres), que porten mesos treballant en la idea. L'equip ha explicat, a més, amb el suport de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, el Consell Superior d'Investigacions Científiques a la Comunitat Valenciana, la Fundació Quaes i la Càtedra Bayer, i ja ha rebut una subvenció per part de la companyia GenScript.

IGEM I GENERACIÓ ESPONTÀNIA

Des de la Politècnica recorden que iGEM UPV està emmarcat en el programa Generació Espontània de la Universitat Politècnica de València, una iniciativa que busca fomentar i recolzar les activitats extracurriculars desenvolupades pel seu alumnat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento