Comunitat Valenciana

Bravo anuncia més funcionaris per als jutjats que investiguen corrupció

  • La consellera demana al Govern central més òrgans judicials atés que els 14 programats per a 2018 són "insuficients".
  • El departament comptarà en 2018 amb 313,5 milions d'euros, 19,9 milions més que l'any anterior.
  • El PP considera el pressupost "insuficient" i Ciutadans lamenta la situació en destinar "menys recursos dels quals es mereix".
La consellera Gabriela Bravo en les Corts Valencianes
La consellera Gabriela Bravo en les Corts Valencianes
CORTS VALENCIANES
La consellera Gabriela Bravo en les Corts Valencianes

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha anunciat que reforçarà amb més funcionaris interins els jutjats valencians que instrueixen causes relacionades amb la corrupció política i ha demanat al Govern central més òrgans judicials atés que els 14 programats per a 2018 són "insuficients".

Bravo s'ha pronunciat així en la seua compareixença en les Corts per a explicar el projecte de pressupost que contempla el seu departament per al pròxim exercici. El PP i Ciutadans han mostrat la seua "decepció" i han subratllat que la justícia "travessa una lamentable situació". "Maltractament i falta de respecte", ha manifestat la diputada 'popular' María José Ferrer San-Segundo.

En total, la Conselleria comptarà en 2018 amb 313,5 milions d'euros, 19,9 milions més que l'any anterior, la qual cosa suposa un increment del 6,8%. La majoria, quasi 300 milions, aniran directes a Justícia, segons ha manifestat. Amb algunes prioritats "fonamentals": la justícia gratuïta i els reforços per als òrgans judicials més saturats.

Respecte a este últim aspecte, Bravo ha exposat que existeix un "dèficit" d'òrgans judicials a la Comunitat Valenciana i ha advertit el Govern central que la creació de 14 nous jutjats per a 2018 és "insuficient" -per a esta partida s'han pressupostat 3,5 milions-. Per a pal·liar este "dèficit" ha anunciat un pla de reforços per a les jurisdiccions Civil, Mercantil i Penal que es tradueix en un increment d'un 60% fins als quatre milions.

Esta partida, ha explicat la consellera, "permetrà donar una resposta satisfactòria" a les demandes dels jutjats més saturats com els de les clàusules sòl o els que instrueixen causes penals de gran complexitat per delictes econòmics o relacionats amb la corrupció política. Es pretén dotar estos jutjats amb uns 185 funcionaris interins al llarg de l'any enfront dels 68 destinats en 2015.

Més diners per a la justícia gratuïta

Pel que fa als jutjats distribuïts per la Comunitat i amb deficiències, Bravo ha manifestat que el problema d'Alcoi està "solucionat"; les obres de la nova seu de la Fiscalia de Gandia culminaran este exercici i les que adeqüen els nous espais dels jutjats de Mislata comencen hui mateix. De les restants seus, el 85% necessita actuacions de millora.

Davant esta situació, Justícia preveu destinar en 2018 dos milions d'euros per a la construcció de nous edificis; altres 12 milions per a reformar, ampliar i millorar les seus judicials; i 1,1 milions per a projectes d'eficiència energètica.

D'altra banda, Bravo s'ha referit a la justícia gratuïta. Ha assenyalat que per a 2018 la partida destinada al Consell Valencià de Col·legis d'Advocats ascendeix a 35,5 milions, la qual cosa representa un increment d'un 18,3% respecte a 2017. Este augment respon, ha explicat, a un increment lineal d'un 10% de les bases de compensació econòmica previstes en el decret de 2017 pel qual s'aprova el Reglament d'assistència jurídica gratuïta.

Amb esta partida, ha destacat la consellera, els advocats del torn d'ofici "no solament recuperen les percepcions econòmiques que tenien fa 12 anys, sinó que per fi les superaran en 2018", ha dit. L'augment també arribarà al Consell Valencià de Col·legis de Procuradors, per al qual està prevista una partida de 5 milions.

Incendi en la Ciutat de la Justícia

Així mateix, Bravo s'ha referit a l'incendi registrat el passat mes de setembre en la Ciutat de la Justícia de València que "ha obligat el seu departament a redefinir els servicis de manteniment i seguretat i "acabar amb models heretats". En este sentit ha al·ludit a un increment de 6,5 milions d'euros en el pressupost per a invertir en nou model de manteniment; i 260.000 euros per a una unitat administrativa encarregada de coordinar el referent a la salut i seguretat en edificis judicials.

D'altra banda, Bravo ha detallat que el seu departament destinarà 5,3 milions al programa de Funció Pública per a gestionar tots els concursos de trasllat necessaris per a regularitzar la plantilla d'empleats públics. També es convocaran 18 processos de torn lliure i 12 de promoció interna de l'Oferta d'ocupació Pública (OPE) de 2015; altres 43 processos de l'OPE de 2016 i de la de 2017, en les pròximes setmanes s'oferiran 1.823 places -1.094 de torn lliure i 729 de promoció interna-.

Així mateix, la Conselleria deixarà 0,8 milions d'euros per a les tasques tècniques de localització, verificació, delimitació de les fosses, exhumació i identificació de les víctimes desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista; i altres 0,4 milions per al cost d'adquisició d'espai físic i despeses de funcionament de l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica, que tindrà la seua seu a Alacant.

"Insuficient"

El PP i Ciutadans han lamentat el pressupost desgranat per la consellera. Ferrer San-Segundo ha indicat que el pressupost és "insuficient" per a les "necessitats" de l'Administració de Justícia. Ha ressaltat que "no hi ha interés" en esta matèria per part dels màxims representants del Consell i ha criticat que l'increment del 6,8% està "molt per darrere" del d'altres conselleries. "La justícia està al final de la cua", ha postil·lat.

Per la seua banda, el diputat de Ciutadans Toni Subiela ha alertat que la "justícia segueix en la mateixa lamentable situació" i "amb menys recursos dels quals es mereix". Ha valorat l'increment en justícia gratuïta encara que ha mostrat els seus dubtes amb que siga suficient; i ha lamentat que l'Oficina Judicial "segueix estancada".

D'altra banda, la diputada de Podem Fabiola Meco ha mostrat "alegria" per l'increment en el pressupost de Justícia encara que ha lamentat que "represente tan poc en el pressupost global de la Generalitat". El diputat de Compromís Paco García ha subratllat la "millora de dret" que arrepleguen les xifres aportades per Bravo, mentre que la diputada socialista Rosa Peris ha aprofitat per a manifestar que este pressupost "pateix les conseqüències de l'injust model de finançament" del Govern central.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento