Comunitat Valenciana

L'Ajuntament de València licita per 4,5 milions les obres del pàrquing de Bruixes i preveu el seu inici per a primavera

  • La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha aprovat este dilluns la licitació de les obres de l'aparcament de la Plaça Ciutat de Bruixes per 4,5 milions d'euros després d'haver donat el vistiplau el passat 13 d'octubre al projecte d'este pàrquing. El consistori preveu que les obres d'este estacionament, situat al costat del Mercat Central, podrien començar la pròxima primavera.
Ribó i Grezzi amb el projecte del pàrquing de la Plaça Ciutat de Bruixes
Ribó i Grezzi amb el projecte del pàrquing de la Plaça Ciutat de Bruixes
Europa Press
Ribó i Grezzi amb el projecte del pàrquing de la Plaça Ciutat de Bruixes

Així ho han indicat l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Guiseppe Grezzi, en la roda de premsa que han oferit per a donar a conéixer esta decisió de la Junta de Govern Local, adoptada en l'ordre del dia extraordinari d'esta sessió.

Ribó ha manifestat la seua "satisfacció" per donar a conéixer la "bona notícia" que suposa, després de la recent aprovació del projecte, donar eixida a la licitació de les obres del pàrquing de Bruixes i resoldre així "una història que dura uns deu anys" i que "va quedar encallada l'anterior legislatura".

"És una bona notícia després de molts anys de donar-li voltes. Ara ja s'han donat passos i en dos anys i mig de la nova legislatura estem ja en la fase de licitació i demostrant que quan diem una cosa la fem", ha declarat el responsable municipal.

En esta línia, ha al·ludit al treball dut a terme entre l'actual equip de govern local -conformat per Compromís, PSPV i València en Comú- i la Generalitat per a desbloquejar estes obres i el conveni firmat en 2008. Així, ha recordat que l'acord aconseguit va portar a l'Ajuntament a fer-se càrrec de la infraestructura i assumir més de 10 milions d'euros dels quals "ha pagat ja tres anualitats d'1,5 milions".

El primer edil ha detallat que el futur aparcament, que tindrà cinc plantes en subterrani, disposarà de 356 places d'estacionament per a cotxes, onze d'elles per a persones amb mobilitat reduïda; 29 per a motos i 46 per a bicicletes.

Igualment, ha precisat que la primera planta estarà destinada "a logística de mercaderies", per la qual cosa comptarà amb espais de càrrega i descàrrega, i de repartiment per part de bicicletes elèctriques. Les altres plantes seran per a estacionament. A més, hi haurà 40 punts de recarrega de vehicles elèctrics.

L'estacionament, un projecte "estratègic" i "important" per a "la zona centre" de la ciutat, explicarà també amb tres accessos per als vianants des de la superfície i amb quatre ascensors per a accedir. Les comunicacions interiors entre plantes es realitzaran mitjançant rampes de pujada i baixada en la zona nord. Així mateix, està prevista la comunicació de l'aparcament i del futur vestíbul de l'estació de metro de la línia T-2 amb el soterrani del Mercat Central.

No obstant açò, preguntats per les obres d'esta nova línia de metro i per si la seua execució afectarà l'estacionament, Ribó i Grezzi han dit que "s'ha tingut en compte" el traçat que discorrerà pròxim encara que han precisat que és un projecte encara per executar i per al qual no s'han fet encara els túnels corresponents. "No està fet el túnel del carrer Alacant al Mercat Central", ha apuntat l'edil.

L'alcalde ha destacat la "complexitat" d'eixa infraestructura, l'execució de la qual correspon a l'administració autonòmica i ha dit que el que es reivindica des de l'Ajuntament en l'actualitat és "l'execució de la T-2 cap a Natzaret i després cap al Cabanyal per a connectar amb una altra zona". "Això és el principal ara. Reiterem eixa part perquè la mitat està feta. La resta és més complicat. Ho deixem per a la pròxima legislatura", ha afirmat.

Joan Ribó ha manifestat que el consistori estima que una vegada finalitzat el període de licitació del nou pàrquing les obres podrien començar en la primavera de 2018, "a l'entorn de San José". "Confiem que així siga", ha dit, alhora que ha asseverat que per a agilitzar els terminis s'intentarà "disminuir" el temps de tràmit de "tots els punts que no tinguen qüestions legals" vinculades per a "avançar".

Així, ha manifestat que es podria esperar que "a la fi de 2018 el pàrquing puga començar a funcionar". Guiseppe Grezzi, pel seu costat, ha subratllat que en el procés de licitació d'esta obra es valorarà "amb més punts" a l'empresa que oferisca reduir els terminis d'execució, per la qual cosa ha exposat que es preveu baixar dels "huit mesos calculats per l'enginyeria del projecte".

RAMPA D'EIXIDA I D'ENTRADA

L'edil, que ha asseverat que de la mateixa manera es valorarà la rebaixa econòmica, ha comentat que queda "garantit l'accés per als vianants i rodat al Mercat Central". L'execució del projecte, ha agregat, contempla la construcció de les rampes d'eixida per a vehicles i d'entrada. La primera quedarà situada l'oest de la plaça Ciutat de Bruixes i orientada cap a l'avinguda de l'Oest i la segona, en el tram final dels carrers Guillem Sorolla i el carrer Editor Manuel Aguilar encara que afectarà també a l'inici de la citada avinguda.

Grezzi ha recordat que inicialment s'havia fet "rampa d'eixida però no d'entrada", per la qual cosa ha sigut necessari contemplar-la. "S'ha fet un treball quirúrgic per a assegurar el gir", ha dit el regidor, que ha considerat que este aparcament és "un projecte de gran impacte i dels de major import en esta legislatura al costat del Parc Lineal de Benimàmet i la remodelació de la Plaça de la Reina".

El titular de Mobilitat Sostenible ha explicat que paral·lelament al desenvolupament del projecte del pàrquing de Bruixes, la Conselleria Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori duu a terme "el concurs d'idees per a l'adequació de tot l'entorn i la urbanització" de la superfície, una intervenció que "ajudarà a tindre una zona més amable".

TIPUS DE GESTIÓ

Preguntat pel tipus de gestió que tindrà l'aparcament, directa o per concessió, l'alcalde ha respost que "encara és prompte per a dir-ho". "Quan comencen els treballs ens plantejarem la idea. No està clar, ho estem estudiant", ha respost. "A la primavera començarem a veure qual és la manera de gestió", ha afegit Grezzi, que ha assenyalat que quant als usos s'haurà de fer "un mix equilibrat entre veïns, rotació i logística".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento