Comunitat Valenciana

Artificiers de l'Armada desactiven la bomba de la II Guerra Mundial trobada en les aigües de Tabarca

  • Huit artificiers de l'Armada han desactivat este divendres una càrrega de profunditat de fabricació nord-americana, pel que sembla procedent de la II Guerra Mundial, que van trobar uns bussejadors a dos milles de l'illa de Tabarca (Alacant). En primer lloc, els especialistes han tret la càrrega a una zona més segura per a, posteriorment, procedir a la seua detonació controlada.
Moment de la detonació de la càrrega
Moment de la detonació de la càrrega
GUARDIA CIVIL
Moment de la detonació de la càrrega

El Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil va detectar un artefacte explosiu, possiblement una càrrega de profunditat antisubmarins de la II Guerra Mundial, a dos milles nàutiques de l'illa de Tabarca, a Alacant.

L'objecte metàl·lic va ser albirat dissabte passat dia 8 de juliol per bussejadors recreatius que van avisar la Guàrdia Civil. L'endemà, agents del Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques (GEAS) van realitzar diverses immersions i van localitzar l'artefacte a 29 metres de profunditat, recorda la Delegació de Govern a la Comunitat Valenciana en un comunicat.

Al principi, els bussos del GEAS van pensar que es tractava d'una bombona de butà, però en acostar-se van comprovar que estaven davant un artefacte explosiu molt antic. Els bussos de la Guàrdia Civil ho van fotografiar i van enviar les fotografies al Servici GEDEX (Grup Especial de Desactivació d'Explosius) de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant; també van procedir a abalisar i fitar la zona per a evitar "possibles accidents o manipulacions".

Després de realitzar diverses comprovacions amb el Servici GEDEX es va arribar a la conclusió que podia ser una càrrega de profunditat utilitzada a la fi de la II Guerra Mundial.

PER A ATACAR SUBMARINS ENEMICS

Segons el primer dictamen del Servici GEDEX, l'artefacte és un model MK o Mark, utilitzat per l'Exèrcit nord-americà a la fi de la Segona Guerra Mundial per a atacar, des de bucs o avions, submarins enemics.

El delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, ha acudit a Santa Pola a seguir els treballs de desactivació de l'explosiu. "Era necessària l'eliminació ja que es tracta d'una zona molt transitada per embarcacions i per submarinistes". "Encara que no revestia perill per a la illa de Tabarca amb la seua desactivació la zona tornarà a ser apta per al busseig i la navegació", ha apuntat.

Mentre s'esperava a la desactivació per part de l'Armada Espanyola, es va fitar la zona on es troba amb la finalitat d'evitar possibles accidents, o manipulacions. Per açò, no estava permès el pas per barco o el bussege en eixa àrea. Un patruller del Servici Marítim de la Guàrdia Civil, i les càmeres de llarga distància del Servici SIVE (Servici Integral de Vigilància Exterior), han vigilat fins a hui les 24 hores des de diumenge passat perquè es compliren les restriccions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento