Comunitat Valenciana

El Consell aprova el projecte de Llei de l'Horta de València per a "protegir aquest espai únic"

  • L’objectiu és la preservació, conservació activa i recuperació de l'horta com un espai estratègic, emblemàtic i identitari.
  • Segons la Generalitat Valenciana, només hi ha cinc espais semblants en tot el territori de la Unió Europea.
  • Aquest espai permet disposar de productes hortofrutícoles d'alta qualitat amb costos reduïts de transport i menors emissions de gasos d'efecte hivernacle.
Campo naranjo
Campo naranjo
GVA
Campo naranjo

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el projecte de Llei de l'Horta de València, que té com a objectiu "protegir i recuperar aquest espai únic", per a poder iniciar la seua tramitació en Les Corts. El text, que va ser presentat el passat mes setembre, ha sigut sotmés a exposició pública perquè els interessats pogueren presentar al·legacions. El projecte modificat incorpora també els dictàmens del Consell Econòmic i Social de la Comunitat i del Consell Jurídic Consultiu.

Durant el procés de tramitació s'han registrat 37 al·legacions, "la qual cosa demostra l'elevat procés de consens i demanda social per a l'elaboració i aprovació d'aquesta llei", ha assenyalat la Generalitat. A més, en els processos de consulta previs, el 90% de la població de l'Horta es va mostrar a favor de la seua protecció i dinamització. 

Entre les modificacions, que han sigut fonamentalment tècniques, destaca la inclusió com a elements constitutius de l'Horta a totes les comunitats de regants i no solament les del Tribunal de les Aigües i les de la Real Sèquia de Montcada. D'igual manera, s'ha inclòs a les universitats i sindicats com a membres de l'Ens Gestor de l'Horta, i que en els bancs de terres de l'horta que haurà d'impulsar aquest organisme tindran preferència els agricultors professionals, joves i dones. 

També s'ha incorporat al text que les exempcions de zones verdes urbanes a canvi d'horta protegida les podran realitzar tots els municipis que tinguen horta en el seu terme municipal, com per exemple Burjassot o Albalat dels Sorells, i no solament els que tenien tot el seu terme dins de l'Horta com per exemple Alboraia.

El valor productiu i cultural de l’horta

La futura Llei de l'Horta té com a objectius principals la preservació, conservació activa i recuperació de l'horta com un espai estratègic, emblemàtic i identitari. Es reconeixen els acreditats valors territorials, ambientals, culturals i històrics, a més, de la producció agrícola de proximitat que genera i, en ser un espai lliure metropolità, també permet limitar els creixements urbanístics amb pautes sostenibles per a actuar com un vertader cinturó verd.

Només hi ha cinc espais semblants en la Unió Europea, com ho testifica l'Informe Dobris de l'Agència Europea del Medi ambient, i, a més, aquest espai genera una producció agrícola de proximitat que permet disposar a la població de l'Àrea Metropolitana de València de productes hortofrutícoles d'alta qualitat amb costos reduïts de transport i menors emissions de gasos d'efecte hivernacle, la qual cosa suposa grans avantatges competitius i un extraordinari potencial de desenvolupament. 

Per aquesta raó, la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori es va plantejar la redacció d'una llei que arreplegara l'esperit de tots els agents socials que reclamaven la protecció de l'horta com una sistema productiu, ambiental i cultural integrat, l'element bàsic del qual són les persones que es dediquen a l'agricultura.

Recuperar l’horta degradada

El projecte de llei que ha aprovat el Consell es desenvolupa en 47 articles enquadrats en vuit capítols, dues disposicions addicionals, dues transitòries i dos finals. Des del punt de vista territorial afecta a 40 municipis de la comarca tradicional de l'Horta i una població a l'entorn de milió i mitjà d'habitants. El projecte de llei proposa instruments urbanístics nous per a recuperar l'horta degradada i edificacions en ruïna o malament estat de conservació.

Són els denominats enclavaments i sectors de recuperació de l'horta on es permetrà la rehabilitació o reedificació d'edificacions en mal estat o mínims creixements en les vores urbanes a canvi de rehabilitar l'horta. Concretament, la superfície edificada no podrà en cap cas superar un terç de l'enclavament o sector i la resta, els dos terços com a mínim, han de regenerar-se i posar en cultiu l'horta degradada o abandonada. 

En aquest punt, la llei també regula instruments per a revitalitzar sòls agrícoles abandonats o infrautilitzats com els mecanismes de mediació entre propietaris de sòl i agricultors professionals per a facilitar les fórmules d'arrendament de terres i on l'Ens Gestor tindrà un paper primordial en la creació dels bancs de terres. 

En matèria d'ordenació del territori urbanisme i paisatge, al marge del Pla d'Acció Territorial d'Ordenació i Dinamització de l'Horta de València que s'està tramitant, el projecte de llei determina no permetre noves reclassificacions de sòl que afecten a la infraestructura verda de l'Horta

L'ús agrari es podrà complementar amb la implantació racional de dotacions i activitats terciàries que complementen les rendes dels agricultors. Les vores urbanes de l'horta requeriran un tractament especial de manera que s'evite la degradació d'aquests espais i se situen de manera preferent espais verds i oberts urbans en aquest àmbit de contacte amb l'horta.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento