Comunitat Valenciana

Puig defèn el plurilingüisme: En l'educació valenciana "no hi ha un problema de llibertats, sinó de resultats"

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Ximo Puig en una imatge d'arxiu
Ximo Puig en una imatge d'arxiu
CORTS /I.CABALLER
Ximo Puig en una imatge d'arxiu

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha defès este dijous la legalitat del decret de plurilingüisme del Consell en comptar amb informes jurídics que l'avalen, ha assegurat que espera que la resolució del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) siga "favorable" i ha acusat el PP de voler "arraconar el valencià" quan en l'autonomia "no hi ha un problema de llibertats, hi ha un problema de resultats" en l'aprenentatge de les llengües.

Així s'ha pronunciat en la sessió de control al 'president' en resposta a la portaveu del PP, Isabel Bonig, a la qual ha recordat que "parlar castellà no és de dretes ni d'esquerres i les xifres diuen que tots els valencians ho podem i ho fem; parlar valencià no és de dretes ni d'esquerres però lamentablement molts valencians no dominen la seua llengua cooficial i parlar anglés no és de dretes o d'esquerres però ha sigut més difícil per a la majoria dels valencians que no podien pagar-se una escola privada".

Bonig ha preguntat a Puig si el Consell va a complir les "tres garrotades judicials al decret de xantatge lingüístic" -en referència a la suspensió cautelar ordenada després de les sol·licituds de la Diputació d'Alacant, l'Associació per a la defensa del castellà a la Comunitat Valenciana i USOCV- i li ha recordat que davant la paralització "s'aplica el decret de 2012 consensuat del PP" i tant el PP com el Ministeri d'Educació "vigilaran perquè complisca la suspensió".

"Vint anys d'oposició i dos anys de govern de l'esquerra per a acabar aplicant el decret del PP, eixa és la seua realitat. El seu sectarisme ens ix car", ha agregat.

La 'popular' ha insistit que el decret suposa una discriminació a l'ensenyament en castellà, no compta amb l'aval del Ministeri d'Educació i ha generat un "caos" en el procés de matriculació i els centres "no saben quins plans aplicar". Per açò, ha preguntat si se'n van a donar instruccions concretes als centres en este sentit.

Puig ha assegurat que este Consell "ha complit, complix i complirà les sentències judicials" i li ha recordat unes altres a la síndica del PP, com les quals donen la raó a la Generalitat en les beques universitàries o els concerts educatius. A més, ha insistit que el decret de plurilingüisme és "la resposta al seu fracàs de 20 anys" després dels quals "només el 6% dels xiquets tenen capacitació en anglés i només el 36% domina el valencià".

PUIG INSISTIX EN L'AVAL DEL MINISTERI

Segons ha explicat, el TSJCV ha aplicat una suspensió sense escoltar les parts per a posteriorment decidir sobre el fons de l'assumpte i confia que la resolució siga favorable perquè compta amb els informes positius de l'Advocacia, el Consell Jurídic Consultiu i, "encara que no li agrade, l'aval del Ministeri", atés que "si haguera vist que hi havia un problema de dret haguera recorregut i no ho ha fet".

Puig s'ha preguntat per què els 'populars' no volen "que els xiquets sàpien anglés, castellà i valencià", assegurant que "en eixe afany de radicalitat" han superat fins i tot a Manuel Fraga, qui va aprovar un pla pel qual s'impartia en gallec el 50% de la docència.

Finalment, el president ha volgut reconéixer a la diputada de Podem Sandra Mínguez "com a exemple de persones que han vingut d'altres territoris" i "estimen la nostra llengua", després que este dimecres una diputada del PP assenyalara que ningú de Compromís, Podem o de Conca -en al·lusió a la procedència de Mínguez- li anava a imposar el valencià.

MARZÀ LLANÇA UN MISSATGE DE "TRANQUIL·LITAT"

Així mateix, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha assegurat que el Consell complix les sentències i, de fet, són "més respectuosos amb fiscals i jutges que alguns ministres" i ha recordat que la Fiscalia estima que amb el decret no es lesiona cap dret perquè en cap precepte s'obliga ningú a optar per l'ensenyament en valencià i no es restringix la llibertat d'elecció de centre.

"Vostés -ha dit al PP- quan van en contra del decret no van en contra del conseller, sinó de les universitats que l'han avalat, l'Advocacia, els directors d'Infantil, Primària i Secundària, el CJC o la comunitat educativa", per la qual cosa ha demanat "tranquil·litat davant la seua tensió". "Nosaltres amb paciència i per les oportunitats de tots; deixen de jugar amb els drets dels xiquets", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento