Comunitat Valenciana

Un mapa físic posa en valor el patrimoni de la Comunitat Valenciana i la llengua

  • Es tracta d'una cartografia a escala 1:300.000 sobre un model digital del terreny amb un pas malla de 50 metres i compta amb la col·laboració de l'AVL.
  • La Generalitat busca "posar a la disposició del poble informació sobre el  patrimoni natural, sobre la riquesa, que és la millor manera d'estimar allò que és nostre".
  • En els elements lineals que discorren per les dues zones lingüístiques, es mostren les dues denominacions distribuïdes segons un criteri territorial.
Presentació mapa físic de la Comunitat Valenciana
Presentació mapa físic de la Comunitat Valenciana
CORTS VALENCIANES
Presentació mapa físic de la Comunitat Valenciana

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, la consellera de Vivenda, María José Salvador, el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, i el director de l'Institut Cartogràfic Valencià, Xavier Navarro, han presentat l'edició del mapa físic de la Comunitat Valenciana, el segon mapa que s'edita en un any per la col·laboració d'estes institucions públiques i que "posa en valor" el patrimoni i la llengua pròpia, ja que és la primera edició que es fa amb la correcció normativa de l'Acadèmia.

Morera ha destacat la jornada en la qual s'ha dut a terme la presentació, perquè hui és "el Dia Internacional de la Biodiversitat i este mapa compleix amb una funció molt important, com és posar a la disposició del poble la informació sobre el seu patrimoni natural, sobre la seua riquesa, que és la millor manera d'estimar allò que és nostre i que és mitjançant el coneixement".

Per la seua banda, María José Salvador ha recalcat que la Comunitat és "un territori molt ric en patrimoni geogràfic que és necessari posar en valor i donar a conéixer a tota la ciutadania".

En este sentit, ha manifestat que el mapa físic, de caràcter divulgatiu, s'ha elaborat amb la intenció de "contribuir a la difusió del patrimoni de poble valencià i en este cas, del nostre patrimoni geogràfic". Per a la consellera, l'autonomia és un territori "quantitativament xicotet però qualitativament molt ric i és una obligació d'este govern posar a la disposició de la ciutadania totes les ferramentes necessàries per a conéixer millor la riquesa del nostre patrimoni geogràfic."

"Volem donar a conéixer el nostre territori, el nostre patrimoni i els nostres valors perquè en la mesura en què els ciutadans el poden conéixer el conservaran tan bé com siga possible per als valencians del futur", ha agregat.

Així, les persones interessades poden aconseguir gratuïtament exemplars d'este mapa físic de la Comunitat en les dependències de l'Institut Cartogràfic Valencià, en la Conselleria d'Habitatge, Obres Púbiques i Vertebració del Territori.

Es tracta d'una cartografia a escala 1:300.000 sobre un model digital del terreny amb un pas malla de 50 metres. El mapa ha sigut elaborat seguint els criteris toponímics de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, i en els elements lineals que discorren per les dues zones lingüístiques, es mostren les dues denominacions distribuïdes segons un criteri territorial. Així mateix, la informació de caràcter físic s'ha elaborat en col·laboració amb el Departament de Geografia de la Universitat de València.

Elements físics baix l'aigua

El director de l'Institut Cartogràfic Valencià, Xavier Navarro, ha informat que el mapa té la peculiaritat de reflectir també el relleu marítim "mostrant elements que moltes vegades ens passen desapercebuts i que en este treball de cartografia hem reflectit gràcies a la col·laboració de la Universitat". Així, s'ha referit a elements físics baix l'aigua, com en canal d'Alacant, el de Benidorm, el de València, per citar alguns exemples.

Finalment, el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha valorat que en un any s'hagen presentat ja dos mapes oficials, la qual cosa demostra l'interés de les administracions i les institucions implicades per donar difusió a la riquesa patrimonial i posar en valor l'ús de la llengua, amb la difusió de la toponímia normativa del territori.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento