Comunitat Valenciana

L'Ajuntament de València i els artistes fallers amplien el conveni de col·laboració amb el gremi

  • L'objectiu és adaptar-se a les noves tecnologies i a les exigències del mercat, així com fomentar la seua activitat i donar a conéixer la festa.
  • Entre estes iniciatives es troben també el foment de projectes de formació i ocupació en treballs relacionats amb les arts plàstiques falleres.
  • També han decidit ampliar els convenis de pràctiques en empreses d'este sector per als alumnes de Formació Professional.
Imatge del Museu de l'Artista Faller de València, en Ciutat Fallera
Imatge del Museu de l'Artista Faller de València, en Ciutat Fallera
EUROPA PRESS
Imatge del Museu de l'Artista Faller de València, en Ciutat Fallera

L'Ajuntament de València, a través de la Fundació Comunitat Valenciana del Pacte per a l'Ocupació en la ciutat de València (FCVPE), i el Gremi Artesà d'Artistes Fallers de València, han acordat millorar i augmentar la formació i el reciclatge dels professionals d'este sector, per a adaptar-se a les noves tecnologies i a les exigències del mercat, així com fomentar la seua activitat i donar a conéixer la festa de les falles i la construcció dels monuments fallers durant tot l'any a través de visites als seus tallers.

Entre estes iniciatives es troben també el foment de projectes de formació i ocupació en treballs relacionats amb les arts plàstiques falleres com a falles, decorats, escenografies, tematització, pintura i escultura, i també de formació en general com a idiomes, gestió de pimes i de sistemes informàtics, plans de comunicació, programes de disseny i/o dibuix, modelatge digital, ús d'impressores 3D.

Així mateix, han decidit ampliar els convenis de pràctiques en empreses d'este sector per als alumnes de Formació Professional (FP) d'Artista Faller del IES Benicalap, perquè l'estada dels estudiants en els tallers siga superior "als dos mesos de pràctiques obligatòries" i puguen dur-se a terme des de l'inici de la seua formació. L'objectiu és "practicar i començar a conéixer l'ofici des del principi" perquè "es tracta d'una professió que és pràctica i més pràctica", han asseverat els professionals.

Estes mesures s'arrepleguen en el conveni de col·laboració subscrit entre la citada fundació i el gremi d'artistes fallers que han firmat este dilluns els presidents de les dos entitats, la regidora d'Ocupació i Turisme, Sandra Gómez, i José Ramón Espuig, respectivament. Este document busca "la institucionalització del marc de relació i col·laboració" entre les dues parts "per a la posada en marxa d'accions conjuntes" com les esmentades.

L'acord arreplega també la voluntat de crear els premis Jóvens Talents Artistes Fallers; aplicar incentius/ajudes els artistes fallers que treballen amb material no contaminant; ajudes per a la investigació de nous materials no contaminants, i fomentar noves àrees de treball i incentius per a evitar la precarietat i la temporalitat dels treballadors en el món de les falles en favor de "l'estabilitat i la qualitat".

"Oportunitat important"

Igualment, el conveni estableix la territorialització de la professió en Benicalap "com a motor de desenvolupament del barri". En este sentit, Sandra Gómez ha subratllat "l'oportunitat important de desenvolupament econòmic" que la ciutat de València té en la Ciutat de l'Artista Fallers situada en Benicalap, "a diferència d'altres ciutats".

La també primera tinent d'alcalde de València ha dit que "no existeix en altres ciutats" un centre d'activitat i d'ocupació com esta i ha destacat "la necessitat de tindre habilitat i capacitat per a aprofitar-ho". "És una oportunitat fantàstica", ha manifestat l'edil, que ha valorat "la col·laboració públic-privada" que es dóna en este cas i els resultats que pot tindre. S'ha mostrat oberta a "atendre el que els artistes demanen".

Per la seua banda, José Ramón Espuig ha expressat la seua esperança en els beneficis que per al gremi que presideix pot aportar l'acord, tant pel que es refereix a la creació d'ocupació com al foment de la seua activitat i a la formació dels seus professionals. Així, s'ha mostrat disposat a seguir mantenint contactes en el futur per a portar avant conjuntament tots els projectes que es plantegen.

El conveni, que ha entrat en vigor este dilluns a partir de la firma, tindrà una durada de dos anys. Per a l'organització, desenvolupament i seguiment de l'acord es constituirà una comissió mixta formada per dos representants del Gremi d'Artistes Fallers de València i de la Fundació Pacte Ocupació València.

Contactes amb Conselleria d'Educació

Sandra Gómez ha destacat, dins del desenvolupament de l'acord, la intenció de dur a terme contactes amb la Conselleria d'Educació per a abordar diferents temes en matèria de formació. D'una banda, ha citat la proposta que este departament autonòmic establisca certificats, d'àmbit nacional i europeu, i complements de formació per als artistes fallers que en el seu moment no van estudiar l'ofici a través de la FP.

Així mateix, la responsable municipal ha apuntat la intenció de negociar "la millora en els convenis de pràctiques" d'estudiants de FP en els tallers d'este sector per a "completar la seua formació acadèmica", de manera que com demanen els artistes puga ampliar-se el període de pràctiques.

En l'àmbit de la formació, Gómez ha apostat també, com han demandat els membres del gremi, que puguen fer-se cursos de "reciclatge continu", tant pel que fa al coneixement i maneig de les noves tecnologies com d'idiomes -entre ells anglés i valencians, ha precisat-.

Desestacionalitzar les Falles

Des del punt de vista turístic, Sandra Gómez ha apostat per seguir treballant per a "desestacionalitzar" les Falles i el treball dels artistes que realitzen els seus monuments i ha defés així, com també han plantejat estos professionals, que puguen organitzar-se visites als seus tallers al llarg de tot l'any. Entre els visitants han citat la idea d'acostar estos locals als participants en les reunions que se celebren en el Palau de Congressos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento