Comunitat Valenciana

La musicoteràpia redueix l'ansietat, la depressió i l'estrés en grau lleu d'alzheimer

  • Segons l'autora de la tesi que ho afirma, Carmen Cabañés, l'exercici físic i les TIC "aconsegueixen resultats menys significatius" que la musicoteràpia.
  • "Les teràpies alternatives no farmacològiques estan despertant un gran interés científic" i són un complement al tractament, explica Cabañés.
  • En les teràpies, dissenyades per als malalts, "s'ha posat l'accent en la utilització de cançons antigues i que pogueren resultar emotives per als malalts.
Musicoteràpia
Musicoteràpia
CALVIÀ
Musicoteràpia

La musicoteràpia no solament provoca una disminució dels nivells d'ansietat, depressió i estrés, sinó que millora l'estat d'ànim en pacients d'alzheimer. Així ho conclou la investigadora Carmen Cabañés en la seua tesi doctoral titulada 'Estudi de l'efectivitat d'intervencions no farmacològiques en la reducció de l'ansietat i depressió i la millora de l'estat d'ànim en pacients amb malaltia d'alzheimer grau lleu', defesa recentment en l'Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir (UCV).

La investigadora, que coordina el centre de salut de Manises, sosté que una intervenció basada en l'exercici físic i en la Tecnologia de la Informació i la Comunicació (Tics) "aconsegueixen resultats menys significatius" que la realitzada amb musicoterapia, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Cabañés ha estudiat la malaltia d'alzheimer "a causa del gran impacte tant sanitari com a social que té en l'actualitat". Esta demència es caracteritza per una pèrdua de les capacitats cognitives de manera progressiva, i en l'actualitat no existeixen tractaments farmacològics que la curen.

En este sentit, "les teràpies alternatives no farmacològiques estan despertant un gran interés científic en augmentar el benestar emocional, millorar la qualitat de vida i disminuir el nivell d'estrés, complementant al tractament farmacològic", ha subratllat l'autora.

Des d'esta perspectiva, en la investigació ha analitzat tres de les teràpies més emprades en l'actualitat -les basades en exercici físic, en les Tics i la musicoteràpia- amb l'objectiu de comparar i demostrar que reporta majors beneficis tant a nivell psicològic com biològic, en pacients amb malaltia d'alzheimer grau lleu pertanyents a l'Associació de Familiars d'Alzheimer de València.

Les sessions de musicoteràpia han sigut dissenyades per a estos malalts, en funció de les característiques de la demència, per musicoterapeutes professionals que, al seu torn, foren els encarregats de realitzar les sessions. En elles, "s'ha posat l'accent en la utilització de cançons antigues i que pogueren resultar emotives per als malalts i s'ha tractat de promoure la interacció entre els malalts per a afavorir l'àrea social i emocional", ha detallat la investigadora.

La tesi de Cabañés, dirigida per José Enrique de la Rossa Ortí i Vicente Javier Prado, ha sigut defesa davant un tribunal compost per Remedios González, de la Universitat de València, que ha actuat com a presidenta; Patricia Mesa, de la Universitat Europea de València, com a secretària, i la vocal Gloria Olaso, de la UCV.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento