Metges valencians desenvolupen un prototip de videojoc per ajudar a dones amb càncer de mama en la radioteràpia

Metges valencians desenvolupen un prototip de videojoc per ajudar a dones amb càncer de mama en la radioteràpia

Metges valencians desenvolupen un prototip de videojoc per ajudar a dones amb càncer de mama en la radioteràpia
Metges valencians desenvolupen un prototip de videojoc per ajudar a dones amb càncer de mama en la radioteràpia (ATREVIA)
Ampliar
  • Metges i enginyers valencians d'Eresa han desenvolupat un prototip de videojoc per a ajudar en les sessions de radioteràpia a les dones diagnosticades de càncer de mama. En concret, esta nova tècnica, pionera, permet augmentar la precisió de les sessions de radioteràpia a través de la sincronització entre el ritme respiratori de les pacients i les imatges que els metges observen en les seues pantalles.

Amb este objectiu, es facilita a les dones en tractament unes ulleres de realitat virtual que simulen un entorn aquàtic relaxant, on hauran de respirar al ritme de les seues immersions a l'aigua. Així, contindre la respiració equival bussejar, mentre que deixar anar aire o respirar amb normalitat suposa eixir a la superfície. Esta tranquil·la interacció "permet irradiar en el moment òptim, afectant en exclusiva als teixits en tractament i protegint de toxicitat al cor", han indicat des d'Eresa.

Així doncs, l'aplicació d'este sistema a l'anomenat gating respiratori al qual se sotmet al pacient, permet als oncòlegs radioteràpics controlar amb precisió l'impacte de la radioteràpia sobre l'òrgan diana -mama esquerra-, alhora que es reduïxen els seus efectes secundaris. Esta tècnica "suposa un autèntic punt de trobada entre la innovació mèdica i la gamificació, explorant possibilitats fins ara inèdites en este tipus de tractaments", han assenyalat les mateixes fonts.

"La protecció del cor durant la radioteràpia sempre ha estat una prioritat per a nosaltres i una preocupació per a les pacients de càncer de mama. Gràcies a esta tècnica podem irradiar sol quan els pulmons plens d'aire allunyen el cor de la mama, evitant els efectes nocius per a este òrgan", ha explicat la doctora Amparo González Sanchis, especialista del Servici d'Oncologia Radioteràpica Eresa a l'Hospital General Universitari de València.

L'especialista ha assenyalat que a l'últim any, els nous acceleradors lineals -equips usats en radioteràpia- "han permès ser més precisos i donar instruccions a les pacients per a poder adaptar el seu ritme respiratori durant el tractament". En aquell moment, s'ha començat a investigar la forma de millorar el procés, automatitzar-lo i seguir reduint l'estrès de la teràpia. "La introducció d'este senzill joc de realitat virtual ha estat fonamental per aconseguir una col·laboració mèdica-pacient que està donant molt bons resultats", ha postil·lat.

Esta tècnica, pionera a Espanya, continua en fase de desenvolupament, per la qual cosa a curt termini podrà optimitzar-se l'experiència de les pacients amb jocs més avançats a nivell tècnic i que augmenten la seua relaxació. Així, la gamificació vinculada al tractament oncològic obri la porta a teràpies més inclusives enfocades a maximitzar els avantatges d'una col·laboració activa per part de les persones afectades.

Consulta aquí más noticias de València.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url http://www.20minutos.es/noticia/2866123/0/metges-valencians-desenvolupen-prototip-videojoc-per-ajudar-dones-amb-c-ncer-mama-radioter-pia/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios