Comunitat Valenciana

La Pavana descobreix al Rialto el Pinter més primerenc amb l'estrena d''Escuela Nocturna'

  • L'obra estarà en cartell a aquest teatre de la ciutat de València fins al pròxim 30 d'octubre.
  • Està interpretada per Juli Disla, Empar Ferrer, Eva Zapico, Mamen García, Bruno Tamarit, Toni Misó i amb la col·laboració Patricia Pardo.
  • A la direcció està Rafael Calatayud, professional amb una trajectòria que abasta més de 40 tasques en aquest àmbit.
El espectáculo 'Escuela Nocturna'
El espectáculo 'Escuela Nocturna'
JOSE ALBERTO FUENTES
El espectáculo 'Escuela Nocturna'

La companyia La Pavana estrenarà aquest dimecres, 19 d'octubre, al teatre Rialto de València la seua nova producció, 'Escuela Nocturna', un text primerenc del Premi Nobel 2005 Harold Pinter amb versió i direcció de Rafael Calatayud i interpretat per Juli Disla, Empar Ferrer, Eva Zapico, Mamen García, Bruno Tamarit, Toni Misó i la col·laboració especial de Patricia Pardo.

L'obra, que estarà en cartell fins al pròxim 30' d'octubre, va ser escrita originalment per a ràdio i televisió i en la seua estructura hi ha elements cinematogràfics com l'el·lipsi i la principal característica del teatre de Pinter: l'ús dramàtic de la pausa.

La funció pertany al període de Pinter anomenat Comèdies d'Amenaça, estil que va desenvolupar des de 'La habitación' i que va abraçar tota la dècada dels seixanta. Tot i que és una obra primerenca i poc coneguda, en 'Escuela Nocturna' apareixen tots els temes que l'autor desenvoluparia fins a la seua última escriptura, destaca la Generalitat en un comunicat.

Pinter afirmava que les seues obres "eren realistes, però no eren realistes". Aquesta ambigüitat de sentit és la que recorre 'Escuela Nocturna' en què res és el que sembla.

L'obra comença quan Walter, un delinqüent fracassat, torna de la presó a la casa de les seues ties Annie i Emilia a buscar 'les seues cosetes' i troba la seua habitació ocupada per una xica treballa de mestra. Com a mínim això diu ella.

Aqesta és possiblement una de les obres del dramaturg en la qual la comèdia està més present, els diàlegs són àgils i fluids sense renunciar als aspectes foscos de l'ànima humana que Pinter retrata en les seues obres.

Pensament polític

L'obra teatral i cinematogràfica de Pinter sempre ha estat expressió del seu pensament polític. Tot i que en la seua obra va intentar sintetitzar el teatre de l'absurd de Beckett i Ionesco amb el dels "colèrics" anglesos, va mantindre les seues idees contestatàries sense claudicar en tota la seua vida.

Pinter és autor d'una obra dramàtica profunda, a vegades virulenta i obsessiva que va modificar paràmetres de la posada en escena. Ha estat una pragmàtic que, en ocasions, es va permetre jugar amb el trivial i l'absurd. Desmuntar les contradiccions que subjauen en les relacions humanes i indagar en la naturalesa del poder i els perills del feixisme quotidià, han estat algunes de les seues preocupacions.

Aquest espectacle de La Pavana uneix tres generacions d'actors baix la direcció d'un director de l'experiència de Rafael Calatayud amb una trajectòria que reuneix més de 40 tasques de direcció teatral al capdavant d'una companyia que presenta amb 'Escuela Nocturna' la seua producció número trenta i que ha aconseguit al llarg del seu camí més d'una trentena de premis per les seues tasques.

És la nova aposta de la companyia valenciana després de l'èxit de 'El crimen de la hermana Bel', nominada en tres categories dels Premis Max 2015. La versió i la direcció és de Rafael Calatayud.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento