Les mil i una fantasies de Comediants

A l’agost s’estrena a Peralada ‘Les mil i una nits’. L’obra recupera vuit dels relats orientals, que descriuen sexe i guerra
L’espectacle dóna una lectura occidental del món àrab. A dalt a la dreta, l’actriu Txe Arana.
L’espectacle dóna una lectura occidental del món àrab. A dalt a la dreta, l’actriu Txe Arana.
Toni Albir/EFE
L’espectacle dóna una lectura occidental del món àrab. A dalt a la dreta, l’actriu Txe Arana.
Amb les pàgines del llibre de capçalera del director teatral Joan Font, Les mil i una nits, Comediants fa un homenatge a Orient i a contes com l’oasi etern de la imaginació.
 
L’obra s’està assajant a la Vinya de Canet de Mar, cuartell general del grup, amb l’actriu i periodista Txe Arana com la seductora Sherezade dels relats orientals, qui explica cada nit un conte al sultà a canvi de no morir. L’artista Frederic Amat signa l’escenografia, presidida per una bastida. Amat ha dotat l’obra d’una estètica menys colorista de la que acostuma a oferir Comediants.
 
Els vuit contes, de tradició oral i autor anònim, que s’expliquen no són dels més coneguts. L’obra no amaga la violència i el sexe descrits a Les mil... Amat i Font situen aquest somni oriental en la Biblioteca Nacional d’Irak, saquejada en l’actual guerra, i en la història d’uns joves que rescaten llibres de la contesa.
 
La memòria dels llibres
 
Amb Txe Arana, hi treballen vuit actors més. L’espai de la bastida s’ha pensat com un zoco àrab disposat de forma vertical. Cada conte té una música ideada pel kurd Gani Mirzo amb instruments orientals. Seran dues hores d’espectacle sense missatge polític. Sols el desig, expressat per Joan Font: «Que no ens carreguem la memòria dels pobles» impresa en cada llibre.
 
Recuperant-se de la fallida
 
Comediants va anunciar a principis de 2003 suspensió de pagaments per un deute acumulat arran la davallada en les contractacions. Joan Font va dir ahir que encaren els problemes econòmics amb el munt de «treball que tenen per endavant».
 
Espectacles
 
Bi (2002): Una trobada entre Orient i Occident.
 
‘Maravillas de Cervantes’ (2000):Cinc entremesos de l’autor d’El Quijote, estrenats a Madrid.
 
‘La flauta màgica’ (1999):De Mozart, per un encàrrec del Liceu .
 
‘El llibre de les Bèsties’ (1995): Basat en el volum de Ramon Llull.
 
‘Mare Nostrum’ (1992): Cercavila per a l’Exposició Universal de Sevilla.
Mostrar comentarios

Códigos Descuento