«Només ERC representa el canvi»

Jordi Portabella candidat d’erc a l’alcaldia de Barcelona.
Jordi Portabella. (Andreu Adrover)
Jordi Portabella. (Andreu Adrover)
Jordi Portabella. (Andreu Adrover)
Per què els barcelonins haurien d’utilitzar ERC?

Hem tingut reunions a tall individual amb les persones. No només amb entitats, com fan la resta. Tots els regidors tenim un dia per atendre a les persones. Primer vam optar pel lema Treballem per a tu. La culminació ha estat Utilitza’ns, per posar-nos al servei de la gent. «Utilitza’ns, que et serem útils.»

Sí, però, en què serà útil ERC a Barcelona?

En una política d’habitatge que no s’ha fet. Totes les responsabilitats han estat d’ICV i els socialistes en els últims 28 anys. Som l’única força sense responsabilitats ni a l’Estat, ni a la Generalitat ni a l’Ajuntament en aquesta matèria. Segon: que Barcelona no es continuï encarint. Que hi hagi més gent que arribi còmodament a final de mes. I el tercer: vertebrar la seguretat a la ciutat, que passa pel nombre d’efectius, però sobretot per tenir cobertes les teves demandes.

Què vol dir?

Quan ets jove, accedir a l’habitatge. Si ets un pare jove, tenir una escola bressol. Quan tens 50 anys, que no et facin fora de la feina. Si tens més de 65 anys, amb alguna dificultat física, l’administració no se’n farà càrrec...

Per a un partit que ha estat en el govern els darrers anys, què necessita Barcelona?

Tirar endavant i millorar. I això vol dir més serveis a la ciutadania i introduir la innovació, el talent i la formació com a aspectes fonamentals de la vida a Barcelona.

Som l’única força sense responsabilitats ni a l’Estat, ni a la Generalitat ni a l’Ajuntament en aquesta matèria

Si ERC aconseguís més representació a l’Ajuntament, què faria que no hagi fet fins ara?

És una cadena: Amb més vots, més capacitat d’influència i més capacitat de transformar la societat cap a una major llibertat individual i col·lectiva. Garantim la capitalitat de Catalunya tant en la llengua com en la cultura catalanes.

Per tant, quins aspectes els agradaria potenciar si governessin un altre cop?

Qualsevol àrea que requereixi un impuls ens interessa.

Quin tipus de mobilitat s’ha de fomentar?

Més transport públic i de millor qualitat. Hem d’ampliar el servei. S’ha d’estimular anar caminant i en bicicleta.

Pel que fa al turisme, Barcelona està envaïda?

Els turistes fan possible grans ingressos a la ciutat, al comerç, al transport públic, la restauració i la cultura. El 66% de les entrades a museus són de turistes. Hem d’avançar més en la desestacionalització (menys als mesos d’estiu) i descentralitzar-lo (turistes a Sant Andreu, Sants, Les Corts, Horta...). A tots els barris. Hem d’explicar millor els beneficis als veïns i als turistes la nostra idiosincràsia.

No hi ha turisme de baixa qualitat?

Sempre hi ha de tot a tot arreu. Però la majoria és el que ve a Construmat, a Alimentària, al Congrés Mundial de Cardiologia, de la Sida... Més del 50% del turisme està vinculat a congressos, convencions i activitats culturals.

Molts partits posen l’accent a apropar-se més als barcelonins, a incidir més en els problemes...

Nosaltres volem construir la ciutat a partir del barri. Defensem que els 15 consellers del barri es triïn de manera directa. I que tinguin un paper de referència.

Durant aquesta campanya tots els partits aposten pel canvi. Cap partit sembla voler capitalitzar l’obra feta...

[En el cas de CiU i el PSC] crec que és més aviat un eslògan que cap altra cosa. 28 anys després de governar, que els socialistes diguin que hi ha un canvi en el candidat... O que després de governar 23 anys parlin de canvi a CiU... Els únics que representem el canvi som nosaltres. Els únics que no hem tingut majoria enlloc. Encara es pot confiar si realment el que es vol és que hi hagi un canvi a la societat.

Nosaltres volem construir la ciutat a partir del barri

Amb les enquestes que han sortit, com quedaran les coses? ERC superarà a ICV?

Anirà molt justet. Espero que es valori la feina feta: turisme, comerç, rehabilitació de façanes, dona, joventut...

Portabella descarta algun pacte amb CiU si sumessin?

Portabella es planteja escenaris possibles quan són possibles, no quan són impossibles... Ja he estat prou clar.

Com vendria Barcelona a un turista?

Com una ciutat amb identitat pròpia i amb un cosmopolitisme incontestable.

I als barcelonins?

Som una ciutat important. Amb il·lusió col·lectiva es pot aconseguir tot el que ens proposem.

Ha desaparegut la il·lusió?

Cal enfortir-la.

Les preguntes dels lectors

«Cal un pacte financer per accedir a un pis i pagar-lo en condicions raonables»

1. Ja que costa tant accedir a una vivenda, ¿per què no es rebaixa l’import de l’IBI perquè sigui més fàcil pagar la hipoteca? (David)

L’IBI és un impost per a qui ja té habitatge. Cal un pacte financer per accedir a l’habitatge i garantir que al llarg de la vida podràs pagar-lo en unes condicions raonables.

2. Déu n’hi do quin embús de trànsit em vaig empassar. Com estan les entrades a Barcelona! De què han servit les àrees verdes d’aparcament? Què proposen? (Vito)

Foment del transport públic. Més extensió. Posant un carril només pels busos i cotxes amb més de dues persones. I fent més autobusos i trens...

3. Alguns proposen l’eliminació de més places d’aparcament en superfície i la construcció de places subterrànies. Si treieu alguna cosa, almenys que l’àrea verda d’estacionament sigui gratuïta! (Luis)

És una proposta per pensar. Que sigui gratuïta.

Sense corbata

Part del cos que odia. En principi cap. Vici preferit. Escoltar música. Polític al que li agradaria assemblar-se. A Wilson, president dels EE UU que va constituir les Nacions Unides [Societat de Nacions]. Personatge de pel·lícula que li agradaria ser. Dersu Uzala. Una persona que viu a Sibèria que coneix i respecta el medi. Pitjor defecte com a cap. Excessivament transparent. Circumstàncies del seu primer amor. Estiuenc. L’última vegada que es va fumar un porro. En èpoques pretèrites. Veu pel·lícules porno alguna vegada? Les prefereixo amb un alt contingut estimulant sexual. Posar la rentadora o planxar la roba? Posar la rentadora, que no em costa gens. Fa la compra? Ocasionalment. La fa més la meva dona que jo. Canta a la dutxa? Sí. El que em ve al cap. Algunes àries d’òpera. Es desvetlla a la nit? No. Si pogués escollir, com li agradaria morir? Sense patiment. Ajudaria a morir a un ésser estimat en situació terminal si li ho demanés? Sense dubte. On passarà les vacances? A L’Escala. Li agraden els compliments? Sí, fer-los i que me’n facin, si no són grollers. L’última vegada que es va emborratxar? La meva memòria no arriba tant lluny. Quina olor fa Barcelona? A mercat. Corre molt a la carretera? Tant com deixa la llei.

Bio

Aquest barceloní nascut el 1961 ha passat els darrers 4 anys com a segon tinent d’alcalde, gestionant, entre d’altres, els mercats. És llicenciat en Biologia i està en política de ben jove. A la foto, al Mercat de la Concepció.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento