L'Hospital de Bellvitge estrenarà les noves urgències al setembre per acabar amb el col·lapse

  • El conseller de Salut, Boi Ruiz, anuncia que ja s'estan equipant les tres noves plantes que ara es mantenen buides.
  • El centre atèn més de 8.000 urgències al mes i molts pacients s'estan ara als passadissos fins a 20 hores, segons el PSC.
  • S'està estudiant redistribuir els malalts en altres hospitals, com el de Sant Joan Despí, Viladecans o Sant Boi.
Hospital de Bellvitge.
Hospital de Bellvitge.
ARCHIVO
Hospital de Bellvitge.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat aquest dimecres que "les noves urgències de l'Hospital de Bellvitge funcionaran al setembre", després de reconèixer que tenen "una estructura funcional obsoleta". A l'actualitat, reben més de 8.000 pacients al mes i més de 90.000 l'any.

Ruiz ha respost així a una pregunta del diputat del PSC, Celestino Corbacho, qui ha denunciat al Parlament que hi ha pacients que són atesos durant "20 hores" en "condicions pèssimes" en els passadissos d'urgències", mentre es mantenen sense equipament tres noves plantes, que estan acabades i buides. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que "ja s'està procedint al seu equipament".

Ruiz, que segons Corbacho va fer una visita sorpresa a les urgències de Bellvitge per veure in situ el col·lapse del servei, ha explicat que, de forma paral·lela a la propera obertura de les noves urgències, "estem estudiant els fluxos de pacients al Baix Llobregat" per tal de derivar malalts a d'altres centres mèdics, com els hospitals de Sant Joan Despí, Viladecans o Sant Boi. "Els ciutadans es pensen que és millor anar a Bellvitge i no a l'hospital del costat", ha lamentat el conseller.

Corbacho ha recordat que l'Hospital de Bellvitge té les mateixes instal·lacions d'urgències "de fa 25 anys", però que, en canvi, no atèn el mateix volum de pacients i això ha portat al col·lapse. Ruiz ha assegurat que "6.000 dels 8.000 casos que s'atenen cada mes no són urgències".

Salut nega més retallades

La diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas ha preguntat al conseller si és cert que pensa retallar almenys un 1% el pressupost dels centres de lInstitut Català de la Salut i els concertats. I ha posat l'exemple dels càlculs que ha fet la junta de personal de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona: "L'any passat tenien un pressupost de 102 milions i van tenir 108 milions en despeses; ara, n'esperen gastar enguany 110 milions i amb el mateix pressupost de 102 milions". En el cas de Bellvitge, Ribas va quantificar "el forat" en "entre 7 i 10 milions".

Ruiz ha negat que vagi a aplicar retallades de pressupost. "Encara no s'ha fet l'assignació a cap hospital de Catalunya", ha puntualitzat, i el pressupost previst "és el mateix de l'any anterior". El conseller ha assegurat que aposta per mesures com potenciar "l'especialització a l'atènció primària" o "redistribuir els recursos en funció de la realitat de cada territori".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento