Versión impresa

La Candelera

Si la Candelera plora, el fred és fora, si la Candelera riu, el fred és viu». La dita popular té un afegitó: «tant si plora com si riu, el fred és viu», que vol dir que faci el temps que faci, el fred hivernal encara no s'ha acabat.

Les previsions indiquen que avui, diada de la Candelera, plourà, per tant, segons la saviesa popular, el fred ja s'acaba. La Candelera o festa de la Purificació de la Llum era abans una festa important que commemorava la purificació de Maria. Abans, i ara també, a la missa es lliuraven unes petites espelmes, les candeles. La meva àvia les guardava tot l'any i les encenia en ocasions molt especials. A la festa religiosa inicial s'hi afegí la profana: balls, festes i gatzares, fires com la de Molins de Rei i d'altres, que demostren que ara, com abans, la gent té ganes de divertir-se, i si per passar-s'ho bé cal invocar la tradició, té un valor afegit.

I si per la Candelera és tradició l'espelmeta, demà, Sant Blai fa pels caramels beneïts contra el mal de gola, i dijous és Santa Àgata, que és el dia en què manen les dones, i fins i tot en algun lloc trien alcaldessa... no sé si allà on ja la tenen, aquell dia inverteixen les tornes i fan un alcalde. En tot cas, un dia a l'any és una flor, i una flor no fa estiu.

Comentarios

Hemos bloqueado los comentarios y las correcciones de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios

Escribir comentario o corrección

3000 caracteres pendientes

Introduce el número de la imagen (Código de verificación para prevenir envios automáticos).

Código seguridad

Normas para comentar en 20minutos.es
  • Esta es la opinión de los internautas, no la de 20minutos.es.
  • No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
  • Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
  • Por favor, céntrate en el tema.
  • Normas para comentar en 20minutos.es