Els empleats de Nissan accepten ajustos en el sou per garantir la feina

  • La planta barcelonina aspira a fabricar una nova furgoneta.
  • Garantirà els 3.200 llocs de treball, tot i les mesures de flexibilitat.
Un operario de Nissan.
Un operario de Nissan.
EFE
Un operario de Nissan.

Els treballadors de la planta que Nissan té a la Zona Franca van aprovar aquest dimecres en referèndum el pla de mesures per millorar la productivitat que havien pactat la UGT i la USOC amb el Ministeri d’Indústria i al qual CCOO, el sindicat amb més representació al comitè d’empresa, s’hi oposava. Fins a un 70% dels empleats han donat el seu vot afirmatiu per garantir, així, que tindran feina.

De fet, amb la decisió que van prendre els treballadors s’obre ara una porta perquè la direcció de la multinacional japonesa adjudiqui a la planta de Barcelona la producció del nou model de furgoneta pick-up, fet que asseguraria la fabricació de 60.000 vehicles durant tota una dècada i una inversió de 10 milions d’euros. L’última paraula de Nissan, però, no es coneixerà fins aquest dijous.

Les principals mesures incloses en el pacte al qual han donat el seu vistiplau els 2.120 treballadors de Nissan són contenció salarial entre el 2012 i el 2014, una millora de la productivitat del 6% i un increment de la flexibilitat per fer front a les demandes del mercat. Aquest mateix dijous se signarà el nou conveni col·lectiu, que modifica el que hi havia vigent des de fa tan sols un any.

Els 80 milions d’inversió que la multinacional nipona preveu dur a terme garantirien els actuals 3.200 llocs de treball. Aquest fet va pesar molt en el canvi de postura dels empleats de la planta de la Zona Franca, que, fins ara, s’havien mostrat reticents a fer més sacrificis laborals.

Tant és així que no tots els sindicats han estat d’acord amb les condicions que inclou el pla. CCOO, la part amb més representació al comitè d’empresa, havia demanat el vot contrari perquè considerava que es trencaven les regles bàsiques de les relacions laborals i la negociació col•lectiva, ja que el que ja s’havia pactat en un conveni col·lectiu no es podia modificar llavors amb un referèndum. La UGT, en canvi, si bé va reconèixer que el fet d’acceptar aquests canvis en el conveni suposa "un pas enrere", pot representar-ne «quatre endavant» en el futur.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va destacar "l’exercici de responsabilitat col·lectiva" que han dut a terme, amb la decisió d’acceptar mesures de flexibilitat laboral, els empleats de Nissan Motor Ibérica de la Zona Franca i Montcada i Reixac. Per a Mena, l’acceptació de la congelació dels sous "és una mostra que Catalunya continua sent i vol ser un punt d’atracció per acollir noves inversions". Mena va apostar per "impulsar un marc de relacions laborals sòlid i estable".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento