En Catalunya la píndola de l'endemà s'usa un 42% més en zones rurals

  • Tretze de cada mil dones a Lleida l'ha pres.
  • Davant les nou de l'àrea de Barcelona.
  • Una de cada cinc n'ha repetit el consum tres vegades o més.

La píndola de l’endemà s’utilitza un 42% més a les zones rurals que a les urbanes. Ho diu l’estudi L’ús de l’anticoncepció d’emergència a Catalunya, elaborat per investigadores de la UPC, el Servei Català de la Salut i la Universitat de Lleida.

S’han analitzat les 17.149 dones que van prendre la píndola entre l’octubre del 2004 i l’agost del 2007. La referència rural és la província de Lleida (1.378 casos estudiats) i la urbana, l’àrea de Barcelona (amb 11.874 dones).

Així, la taxa a l’AMB és de 9,27 per cada mil dones entre els 13 i els 49 anys, davant els 13,18 casos a les zones del Pla de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. "Ens ha sorprès que fos tan alta la diferència", ha revelat la investigadora de la UPC, Clara Ros. "No sabem com es pot explicar. Tenen igual accés a preservatius que a la ciutat. Sabem que, a les zones rurals, relacions sexuals i embarassos són abans", ha dit.

El major ús es tradueix, en paral·lel, en una freqüència més elevada del seu consum. A les comarques rurals, un 22,89% de les dones va prendre l’anticonceptiu tres cops o més, davant el 20,43% de les ciutats que es troben més poblades.

A Catalunya, un 78% de les dones que han recorregut a la píndola algun cop l’ha pres dues vegades; un 11%, tres; un 5,8%, quatre; un 1,8%, una; un 1,5%, cinc, i un 1,4% l’ha demanat en sis ocasions o més. La repetició preocupa les investigadores: "Crèiem que hi hauria més casos en els quals es prengués un cop. Quan s’usa en dos o més ocasions és que no hi ha prou informació sexual ni dels riscos", va concloure Ros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento