Reforç dels hospitals per atendre 15.000 pacients

  • S'espera que la grip A afecti "molta gent amb una incidència lleu".
  • La vacunació de l'estacional s'iniciarà el 15 de setembre.

Els hospitals catalans es reforçaran per atendre «entre 14.000 i 15.000 pacients addicionals» durant aquesta tardor, segons ha avançat a 20 minutos el cap d’Avaluació de Serveis del Servei Català de la Salut, Josep Maria Argimon. Hi haurà més personal (Salut està tancant la xifra).

Aquest increment de capacitat serà «semblant» al d’altres anys perquè s’espera que la incidència general de la grip A sigui «lleu». De mitjana, cada setmana ingressen a Catalunya 6.000 malalts.

Ara bé, no tots els pacients (o altres) de més són per atendre afectats per la grip A. Cada tardor, el sistema sanitari es tensiona amb la grip comuna i altres malalties. A priori, no sembla que la grip A faci tremolar la salut pública.

Aquest és l’escenari central: «Moltes persones afectades, però amb una incidència lleu. El tractament es faria a casa», ha raonat Argimon. Si s’arriba a l’estadi pitjor, amb «un elevat percentatge de pacients greus», se’n «podria ampliar» el nombre de llits. De tota manera, el Departament de Salut ultima un protocol més ampli. El sindicat Metges de Catalunya demana que l’acabi aviat.

Si la grip A supera les previsions, caldria desprogramar operacions quirúrgiques que no siguin urgents («durant el darrer any gairebé no ha calgut»). El pla d’emergència que s’ultima també preveurà, en cas que sigui necessari, nous espais als hospitals i reordenació de les plantilles (canvis en vacances o permisos), segons diverses fonts consultades de metges i infermeres.

Cada centre i cada hospital tindrà el seu propi Pla de Contingència. El de l’Hospital del Mar, per exemple, preveu que la grip A «ataqui» el 30% de la població. D’aquests, ingressaria un 2%, una quarta part dels quals «poden ingressar en àrees de crítics».

Salut recomana la creació d’«àrees separades» per als pacients d’aquesta grip i tot el personal haurà d’extremar les precaucions. En previsió que calgui vacunar-se de la grip A, el calendari d’injeccions per a la grip comuna o estacional s’avançarà 15 dies. Els ambulatoris començaran a vacunar, gradualment, entre el 15 de setembre i l’1 d’octubre.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento