Comunitat Valenciana

Plataforma per la Llengua demana a Sanitat investigar la desatenció d'un metge a un pacient valencianoparlant

La Plataforma per la Llengua assegura que un metge del Centre de Salut de Quart de Poblet (València) es va negar a atendre a un pacient valencianoparlant al que li va dir: "Si em parla valencià, vosté ha d'abandonar la consulta".

L'entitat reclama a la Conselleria de Sanitat Universal que investigue els fets ja que, segons afirma l'usuari, el professional sanitari, del servici de traumatologia, "li va negar l'assistència mèdica" a aquesta persona, malgrat que va passar a parlar en castellà.

Els fets, sempre segons la plataforma, es van produir el passat 27 de juny en una consulta de l'ambulatori de Quart de Poblet. Segons explica l'usuari, ell mateix "va acabar acceptant renunciar al seu dret lingüístic i va manifestar al doctor que li podia parlar castellà". "Malgrat d'açò, segons el pacient, el metge li va negar l'assistència sanitària, li va dir que ja no l'atendria i se'n va anar de la consulta", afigen.

L'organització recorda que l'Estatut d'autonomia i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) estableixen que la ciutadania "té el dret d'expressar-se en valencià sense que puga derivar-se qualsevol manera de discriminació o exigència de traducció". "De fet, que el valencià siga oficial significa també que la persona té dret de rebre resposta en la seua llengua sense que açò li puga suposar un pitjor servici", recalquen.

Plataforma per la Llengua demanarà a la Conselleria de Sanitat realitzar un informe del cas i que s'informe el personal sanitari del mateix centre, mitjançant comunicació escrita, sobre l'obligació en el respecte al deure legal de garantir l'expressió en valencià de la ciutadania.

Igualment, presentarà una reclamació davant el Servici Igualtat, nou organisme impulsat per la Conselleria d'Igualtat i Vicepresidència del Consell, que té per objectiu "assessorar i orientar les víctimes de delictes d'odi, de vulneracions del principi d'igualtat de tracte o de discriminacions en general, també les lingüístiques", conclouen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento