Comunitat Valenciana

Cvirus.- El 95% de la població de la Comunitat Valenciana té anticossos i un 41% s'ha infectat, segons un estudi

La directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer, ha donat a conéixer aquest dimarts els resultats de dos investigacions promogudes pel Programa Valencià d'Investigació Vacunal covid-19 (ProVaVac) que conclouen que el 95 per cent de la població valenciana té anticossos enfront del SARS-CoV-2 i que un 41% s'ha infectat del virus.
Archivo - Arxiu - Persona rebent la vacuna de la covid
Archivo - Arxiu - Persona rebent la vacuna de la covid
GVA
Archivo - Arxiu - Persona rebent la vacuna de la covid

Els objectius d'aquests estudis, encara no publicats en revistes científiques, són aprofundir en el coneixement de la protecció enfront de la covid-19 que oferixen les vacunes i "prendre les millors decisions d'atenció sanitària a ciutadans amb seqüeles pel virus", segons ha detallat Ana Berenguer.

La primera de les investigacions és un estudi de seroprevalença realitzat sobre 1.000 ciutadans de la Comunitat Valenciana pertanyents a diferents franges d'edat i residents en les tres províncies, dut a terme al març de 2022. Es tracta del primer que s'efectua a Espanya després de l'ENA-COVID, un estudi d'àmbit nacional promogut per l'Institut Carlos III i completat a l'inici de la pandèmia.

Sobre aquest tema, Ana Berenguer ha destacat que les troballes d'aquest estudi "pioner" de ProVaVac "poden ser d'utilitat per a informar sobre les polítiques de vacunació anti-covid-19 de reforç i predir el curs de la pandèmia en la nostra Comunitat en un futur pròxim".

PERSISTÈNCIA DE SÍMPTOMES

En la segona de les investigacions, s'ha dut a terme un seguiment de vora 90.000 persones per a dimensionar el problema de la persistència de símptomes o aparició de nous símptomes després d'haver patit covid-19. Les dades obtingudes indiquen que, almenys, un de cada cinc valencians i valencianes que s'han infectat pel virus patixen o patiran seqüeles de gravetat i durada variables, especialment de caràcter neurològic, de l'aparell respiratori i alteracions cutànies.

En relació amb aquests resultats, la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques ha assegurat que aquesta previsió del nombre de ciutadans amb seqüeles "ens porta a seguir aprofundint sobre la dimensió del problema des de la Generalitat, en el marc de la col·laboració amb grups d'investigació ProVaVac".

En aquesta línia, Ana Berenguer ha assenyalat que s'estan realitzant anàlisi mitjançant Intel·ligència Artificial dels diagnòstics no codificats, "és a dir, extractant informació rellevant del pacient a partir dels textos escrits pels metges durant la consulta dels pacients, amb l'objectiu fonamental d'entendre la durada de les seqüeles".

RECONEIXEMENT INTERNACIONAL

Així mateix, cal destacar que tres estudis promoguts per ProVaVac han sigut publicats en prestigioses revistes científiques internacionals en l'àmbit de les malalties infeccioses.

Es tracta, d'una banda, de l'estudi de resposta immunitària a la tercera dosi de la vacuna contra la COVID-19 en residències sociosanitàries de la Comunitat Valenciana, publicat en la prestigiosa revista internacional sobre malalties infeccioses 'Clinical infectious diseases'.

Igualment, han sigut publicats en revistes científiques els resultats relatius a la "inmunogenicitat" d'aquesta vacuna, tres i set mesos després de la segona dosi, arreplegats en 'Clinical Microbiology and Infection' i 'Journal of Infection', respectivament.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento