Comunitat Valenciana

Ucraïna.- Sindicats proposen aplicar el mecanisme de flexibilitat dels ERTO davant la crisi provocada per la guerra

UGT-PV i CCOO-PV han proposat l'aplicació del mecanisme de flexibilitat dels ERTOs que contempla la nova reforma laboral, el denominat mecanisme XARXA, amb l'objectiu que les empreses puguen respondre la crisi que provocarà la paralització econòmica a causa de la guerra d'Ucraïna.

Així ho han expressat els secretaris generals de les dos organitzacions, Ismael Sáez i Ana García, a l'eixida de la reunió amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i altres agents socials per a analitzar la situació que provoca a la Comunitat Valenciana el conflicte ucraïnés.

García ha apuntat que "hi ha mecanismes" en la reforma laboral per a contindre aquesta situació de paràlisi de les importacions i exportacions cap a Rússia i Ucraïna, que pot portar a les empreses a fer un ERTO. Malgrat que considera que es podria considerar la "força major" com a causa per a acollir-se a aquests expedients, ha apuntat que el mecanisme XARXA podria utilitzar-se en aquests moments.

Aquesta ferramenta, inclosa en la reforma laboral, permet reduir jornada i suspendre l'ocupació dels treballadors a l'estil dels ERTO de pandèmia. Una de les seues modalitats, la cíclica, proporciona a les empreses un marc estable davant una caiguda transitòria o cíclica de la seua demanda per causes macroeconòmiques, per a evitar acomiadaments immediats al 'xoc'.

Sáez, per la seua banda, també ha apuntat a aquest mecanisme per a empreses que es troben en "circumstàncies complexes" a causa d'aquest conflicte, encara que ha apuntat que en el sector de la indústria "quasi podria utilitzar-se més la força major".

El líder d'UGT-PV ha remarcat que aquesta crisi afecta a sectors com el ceràmic o el del calçat, i que açò "no és un problema de fàcil solució, que només pot ser atallat amb eficàcia en la Unió Europea". A nivell autonòmic, no obstant açò, ha valorat la línia d'ajudes de l'IVF.

Per la seua banda, García també ha apuntat els efectes d'aquesta crisi en el sector de l'automoció i de la logística i ha expressat el seu desig que es puga arbitrar un altre pla "a nivell europeu i del Govern d'Espanya", donades les "limitacions" de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento